Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranczo na dużej działce. Asaf- komentarze do dziennika.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 404
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Faktycznie fajnie fajnie.......

Szkoda że nie mogliśmy być z Wami........... Może jak już będziesz budował a my skończymy swoją, (bo oczywiście wychodzę z założenia że wcześniej skończę) to przyjedziemy pomóc. A przed zimą na pewno cię odwiedzimy jeszcze

i ode mnie szacun.wielki podziw.niesamowita ilosc energii i worek pomyslow.

ciezka praca. ktora na pewno zaowocuje.trzymam kciuki.

swietnie zagospodarowany teren.koniecznie musze osobiscie odwiedzic.prosze o namiary na priv. gdzie dokladnie jest to super ranczo.

w przyszlym roku wiosna lub latem, a moze na jesien na winko zajrzymy.

pozdrawiam

ziemiankowy temat forum wczoraj już przerobiłem cały bo go dopiero znalazłem.

Ziemianki w planach. Pewnie więcej niż jedna połączone jakimś korytarzem :)

To wędlinowe też znam jest super, rozgryzałem go jak szukałem o wędzarniach.

Bo też będzie.

To co robię generuje samowystarczalność ? podoba mi się.

Dorzucę tylko że potrafię piec chleb bo z zawodu jestem piekarzem i od 20 lat prowadzę taki zakład i mam wspaniałych współpracowników (których pozdrawiam podobno czytają też dziennik po kryjomu czasem)

piekłem już jako 15 latek, fajne wspomnienia.

pozdrawiam

Oh! Asaf! Wspaniale! Ty niesamowity facet jesteś, wymarzony materiał na męża! Pracowity, pomysłowy, skromny! A gdy tak zaglądamy do waszego dziennika... śmiem sugerować, że spełniacie z małżonką nasze marzenia!

Nasza wizja: chatka, taka jak u hobbitów... nad stawem, wśród drzew i pól, z ziemianką, wędzarnią... pachnąca świeżymi wypiekami, jak prawdziwy dom!

Zdjęcia zapożyczone od społeczności extradom:

http://img229.imageshack.us/img229/2706/rzeczkaz.jpg

http://img42.imageshack.us/img42/5112/ringge.jpg

http://img43.imageshack.us/img43/2148/hobbity.jpg

http://img18.imageshack.us/img18/6884/ziemianka.jpg

Cześć Koliberku!

Twój dziennik jak film sensacyjny, wartka akcja, niespodziewany bieg wydarzeń, trzymający w napięciu do następnego wpisu i tyle się dzieje w tydzień co u niektórych w rok. Walka dobra (czyli Ty ) ze złem ( to urzędy i pogoda). No cóż ! Taki jest mój mąż. Pozdrawia Cię Twoja Marioleńka

Od początku czytam Pana Dziennik Budowy sam marzyłem , marzę i do końca swoich dni będę marzył o tak dużej działce i o dużym pięknym domu na takiej działce.Powiem szczerze jednak ze nie widzę szans na spełnienie swojego marzenia o czymś takim a po drugie boje się reakcji najbliższej rodziny w tym mojego największego autorytetu( ojca) który wyrzuciłby mnie z rodziny za : jak to on mówi,, marnowanie tak ogromnej działki oraz tego ,że według niego nie poradziłbym z utrzymaniem takiej działki. W moich marzeniach jest jeszcze staw ale to trzeba lubić. No nic jeszcze raz gratuluje pomysłu.

Od początku czytam Pana Dziennik Budowy sam marzyłem , marzę i do końca swoich dni będę marzył o tak dużej działce i o dużym pięknym domu na takiej działce.Powiem szczerze jednak ze nie widzę szans na spełnienie swojego marzenia o czymś takim a po drugie boje się reakcji najbliższej rodziny w tym mojego największego autorytetu( ojca) który wyrzuciłby mnie z rodziny za : jak to on mówi,, marnowanie tak ogromnej działki oraz tego ,że według niego nie poradziłbym z utrzymaniem takiej działki. W moich marzeniach jest jeszcze staw ale to trzeba lubić. No nic jeszcze raz gratuluje pomysłu.

Witam serdecznie.

to smutne co Pan pisze.

Moim zdaniem winniśmy wielki szacunek i troskę naszym rodzicom jednakże dorosłe dzieci , synowie mają prawo decydować o swoim dorosłym życiu.

Nasze marzenia są do realizacji i nie są one przeciwko rodzinie i rodzicom

ale są realizacją naszych najpierw marzeń, które później zamieniają się w nasze cele i w końcu nasze realizacje , które to dają radość nam , naszej najbliższej rodzinie i powinny wzbudzać dumę w naszych rodzicach. Jeśli tak nie jest rodzice muszą sobie z tym poradzić.

Kochamy rodziców , jednak jako osoby dorosłe nie pozwalamy manipulować sobą i swoją przyszłością.

Pozdrawiam serdecznie.

Witam! Pozdrawiam Ciebie Asafie, twoją Żoneczkę oraz całą rodzinę!

.

.

.

a teraz do tablicy hehe

1.

Co to za zakończenia okrąglaków, sam je spawałeś? lub gdzie można to dostać?

Jak myślisz czy zda to egzamin na dłuższą metę, czy raczej tylko tymczasowo.

Chciałbym ogrodzić teren ( 400 mb ogrodzenia) siatką leśną i szukam czegoś najlepszego w stosunku cena/jakość (czyt. ile postoi)

2.

Chodzi mi ciągle po głowie kupno dzika/ciągnika dwuosiowego.

Widzę, że masz ten sprzęt z doczepioną kosiarką bijakową.

Na co zwracać uwagę przy kupnie ( czy jakaś marka jest szczególnie polecana)

Chciałbym podłączyć do tego wszelakie urządzenia: przyczepkę, kosiarkę bijakową ,koniecznie plug obrotowy... doradź coś

Pozdro![/u]

Witam! Pozdrawiam Ciebie Asafie, twoją Żoneczkę oraz całą rodzinę!

.

.

.

a teraz do tablicy hehe

1.

Co to za zakończenia okrąglaków, sam je spawałeś? lub gdzie można to dostać?

Jak myślisz czy zda to egzamin na dłuższą metę, czy raczej tylko tymczasowo.

Chciałbym ogrodzić teren ( 400 mb ogrodzenia) siatką leśną i szukam czegoś najlepszego w stosunku cena/jakość (czyt. ile postoi)

2.

Chodzi mi ciągle po głowie kupno dzika/ciągnika dwuosiowego.

Widzę, że masz ten sprzęt z doczepioną kosiarką bijakową.

Na co zwracać uwagę przy kupnie ( czy jakaś marka jest szczególnie polecana)

Chciałbym podłączyć do tego wszelakie urządzenia: przyczepkę, kosiarkę bijakową ,koniecznie plug obrotowy... doradź coś

Pozdro![/u]

ad.1

Zakończenie okrąglaków to kotwy ocynkowane gotowe do spotkania w sklepach metalowych tego typu (zdjęcia przypadkowe)

http://centrumogrodzen.pl/sklep/index.php?main_page=index&cPath=1_7_29&zenid=04ae4557e3fccff5fa0b9479043c72f8

wydaje mi się tu trochę za drogo.

Moje miały okrągłe otwory fi 10 cm

Belki to olcha toczona.

Marzyły mi się takie dębowe

http://www.euro-top.pl/obrazki/oferta/ogrodzenie/pale_debowe/05_big.jpg

http://www.euro-top.pl/obrazki/oferta/ogrodzenie/slupki_debowe/07_big.jpg

http://www.euro-top.pl/obrazki/oferta/ogrodzenie/slupki_debowe/05_big.jpg

http://www.euro-top.pl/oferta.php

z tego co udało mi się zorientować nadają się tylko dębowe i lepsze i trwalsze , choć nie takie ładne z akacji.

Ja na głównym ogrodzeniu typu ranczo z szerokimi dechami dam z Akacji fi 12 cm

ad.2

Dokładnie nie wiem o którą z maszyn Ci chodzi.

Kosiarka bijakowa jest z własnym napędem na jednej osi.

Traktorek dwuosiowy ten żółty to ogrodniczy TV 521 jugosłowiański z silnikiem lamborgini diesel 20 koni.

napisz o jaki typ chodzi.

http://foto2.m.onet.pl/_m/82c2ee2e7ac087c4b7cc3cb38388e252,10,19,0.jpg

Dzięki za odpowiedź!

Ad.1

Heh, no właśnie słowo "kotwa"

nie wiedziałem jak to "cuś" nazwać i dlatego nie znalazłem tego wcześniej

Ad.2

W mojej wypowiedzi wkradł się przez przypadek błąd

chodzi mi oczywiście o sprzęt JEDNOOSIOWY

czyli silnik z dwoma kołami i WOM'em tzw dzik

Twoja kosiarka z nożami "Y" to zapewne taki ciągnik

masz może tez inne końcówki, jak tak to czy próbowałeś tym np. orać?

Pozdro!

Dzięki za odpowiedź!

Ad.2

W mojej wypowiedzi wkradł się przez przypadek błąd

chodzi mi oczywiście o sprzęt JEDNOOSIOWY

czyli silnik z dwoma kołami i WOM'em tzw dzik

Twoja kosiarka z nożami "Y" to zapewne taki ciągnik

masz może tez inne końcówki, jak tak to czy próbowałeś tym np. orać?

Pozdro!

Mam tylko kosiarkę bijakową , bez której nic bym nie zrobił.

Resztę mam do większych i średnich traktorów niestety i nie mam doświadczenia z wymiennymi końcówkami.

pozdro.

[wpis przeniesiony z dziennika budowy]

No to jest co w ten weekend świętować! 10 000 wejść ho ho! Gratulacje - i nie bądź taki skromny z tymi 8 000 :lol: Piszesz świetny dziennik i fama się rozniosła po forum... Pozdrawiam i UROCZYŚCIE OTWIERAM KOLEJNE 10 000;)

http://forum.muratordom.pl/uzytkownik99330.htm

Witam,

Po raz pierwszy na forum ogolnym, chce sie przywitac z Toba Asaf :)

Martwisz sie ze malo osob pisze komentarze do dziennika - niepotrzebnie - ja zagladam codziennie. A ze nie pisze? jak sie naczytam ile sie narobiles przy dzialeczce to mi sie odechciewa - czuje sie zmęczony ;) Jestem pod ogromnym wrazeniem Twojej pracy a jeszcze bardziej usprzetowienia ktore ta prace wspomaga :)

Nie zniechecaj sie mala iloscia wpisow, z czasem na pewno watek sie rozkreci.

Ja na pewno skorzystam ze spisu drzewek do sadu gdy bede w przyszlym roku go sadził u siebie. Wiec chyba warto dziennik kontynuowac nie zrażając sie mala iloscia wpisow. Zreszta liczba odslon temtu swiadczy o ogromnej popularnosci.

Pozdrawiam serdecznie

YUtek

ps. Dzieki twojej stopce po kilku latach znowu zajrzałem do ksiegi Koheleta i tak jak i dawniej, teraz znowu lektura tego tekstu podzialala na mnie pozytywnie.

Witam,

Pozdrawiam serdecznie

YUtek

ps. Dzieki twojej stopce po kilku latach znowu zajrzałem do księgi Koheleta i tak jak i dawniej, teraz znowu lektura tego tekstu podziałała na mnie pozytywnie.

Witam.

Dziękuję za fajne słowa.

A to Twoje p.s. pokazuje mi że mój dzienniczek ma sens :)

Witaj Asaf !!! To , że nie piszemy to dlatego , że Twój postęp w pracach ogrodowych wyprzedza wszystkie zakłady komunalne razem w Polsce !!!

i my nie nadężamy za Tobą . , a czyta się Twój dziennik wyśmienicie :) , a ja towogóle nie dowierzam czy to jawa czy sen że ktoś taki jest :)- Pracowity :)

Pozdrawiam gorrąco i czekam na jeszcze

Witammmmmmmm :wink:

Bardzo dziękuję za wizytę w moich skromnych progach :wink:

No tak, ciut mnie tutaj nie było, a tutaj... pięknie. Jak to się wszystko zazieleni, to nie tylko maj ale raj będzie dokoła rajjjjjj...

Asaf, czy Ty te akacjowe bale impregnowałeś wczesniej -wiesz namaczałeś? Czy one tylko były opalane?

Strasznie mi przykro, że się spaliły, czy teraz zamierzasz zakupić nowe bale akacjowe? Czy masz już inne pomysły?

Wyczytałam o siatce...

Asaf trzymam kciuki za WAS w dalszych poczynaniach, chociaż pisałeś, że już do wiosny, ale ogrodzenie zapewne będziecie robić :wink:

Życzę pogody i powodzenia...

U siebie mam do ogrodzenia ponad 1tys m biezacych wiec sam sie zastanawialem jaka metode zastosowac do budowy plotu. Doszedlem do wniosku ze zrobie slupki z podkladow kolejowych ( prosze sobie odpuscic usiwadamianie co do toksycznosci tego zastosowania. Mam swoje zdanie i bede sie go trzymal) zakopanych na ok 1m. wiec pozostanie nad ziemia jakies 1,6m. Odstepy okolo 2,5 do 3m i wlasnie sie zastanwiam jaka gruba deske dac na przeslo. Myslalem ze wystarczy calowka.

Moze ktos ma wlasne przemyslenia - lub jeszcze lepiej zastosowane rozwiazania- na ten temat?

Pozdro.

Dzisiaj dostałem wyliczenie z firmy , która miała postawić ogrodzenie takie pewnie na 10 lat.

pale dębowe nieokorowane plus siatka leśna z drobnymi oczkami na dole

4460 za 350 m 12.80 pln m/b

wyliczył mi za 1000 m z siatką ale bez małych oczek na dole 11600 pln za materiał i robociznę. Myślę że do zaakceptowania. Taniej chyba nikt obcy nie zrobi.

Chętnie posłucham o innych rozwiązaniach ogradzania dużej powierzchni.

Może są już takie wątki na forum ? podeślijcie link jak macie.

U siebie mam do ogrodzenia ponad 1tys m biezacych wiec sam sie zastanawialem jaka metode zastosowac do budowy plotu. Doszedlem do wniosku ze zrobie slupki z podkladow kolejowych ( prosze sobie odpuscic usiwadamianie co do toksycznosci tego zastosowania. Mam swoje zdanie i bede sie go trzymal) zakopanych na ok 1m. wiec pozostanie nad ziemia jakies 1,6m. Odstepy okolo 2,5 do 3m i wlasnie sie zastanwiam jaka gruba deske dac na przeslo. Myslalem ze wystarczy calowka.

Moze ktos ma wlasne przemyslenia - lub jeszcze lepiej zastosowane rozwiazania- na ten temat?

Pozdro.

Yutek czym grubsza tym lepsza, aby jej "niepowywijało" - calówka ciut cieńka - 32 -ka ba nawet 40-stka powinna być ok... najlepiej dobrze zaimpregnowane, a jeszcze lepiej jak napuszczone - namoczona w oleju gorącym -rozrzadzonym :wink:

P.S. podpytałam Miśka..bo ja to praktykant :wink: Zwłaszcza w ogrodzeniach... :wink:

Witam.

Również będziemy grodzić naszą przerośniętą działkę.

Plan jest taki: słupki metalowe co 3 m zabetonowane, na to siatka leśna ok. 180 cm wys. (niby powinna być 2m, ale profesjonalnej hodowli nie otwieramy więc nikt nie będzie sprawdzał), oczywiście drobna na dole.

Koszt słupka ok. 20 zł., koszt siatki ok. 4 zł/m.

Sporo słupków nam "wyleci", bo na jednym dość długim boku mamy staaaaary żywopłot, przygolimy i polecimy po mim, w lesie po ostatnich naszych drzewach...

Liczę, że potrzebne nam będzie ok.300 słupków = 6000 zł + uwaga!!! 1500 m siatki = 6000 zł, praca własna = bezcenna :roll: , co daje

Półtora kilometra ogrodzenia za 12000 zł. A jeczsze coś trzeba na piasek i cement, ale chyba 300 słupków nie pójdzie :roll: .

Ps. Asaf... jaki masz piękny i co najważniejsze "szeroki" uśmiech :wink:

Pozdrowienia dla Marioleńki