Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

inwazja skorków "szczypawek"

Recommended Posts

Skorki nie mrówki, nie mają jednego wielkiego gniazda, ale ukrywają się wszędzie, gdzie mogą się wcisnąć. Najlepiej polubić, dzięki nim mniej będzie owadów uznawanych za szkodniki w ogrodzie czy w sadzie. Dla skorków buduje się w sadach specjalne zakamarki. Najlepsza ochrona drzew bo bez chemii.

Skorek pospolity (Forficula auricularia) - wszystkożerny, uskrzydlony owad z rzędu skorków (Dermaptera) i rodziny skorkowatych (Forficulidae) występujący w Europie. W ogrodach poluje na liczne szkodniki m.in. mszyce i małe gąsienice, jednak niekiedy wgryza się w żywe rośliny

o ile wiem to ogrodnicy mją zdania podzielone na temat skorków dwuogoniastych :roll:

w domu rób na nie pułapki - i ewentualnie eksmituj do ogrodu, a może je wnosisz z ogrodu wraz z wysuszonym praniem?

niespecjalnie je lubię, ale jak spotkam w domu - raczej wyrzucam poza niż zabijam...

Skorek pospolity (Forficula auricularia) - wszystkożerny, uskrzydlony owad z rzędu skorków (Dermaptera) i rodziny skorkowatych (Forficulidae) występujący w Europie. W ogrodach poluje na liczne szkodniki m.in. mszyce i małe gąsienice, jednak niekiedy wgryza się w żywe rośliny

Ale to raczej dotyczy uszkadzania owoców niż liści :)

Witajcie,

tak patrzę na wasze posty i się zastanawiam na plagą skorków na moim balkonie (pierwsze piętro). Pod domem jest ogród, więc mają skąd do mnie przychodzić, czasem odwiedzają inne pomieszczenia w domu. Nie przeszkadza mi to, ale.... Coś podjada liście i kwiaty klematisa, który stoi na balkonie. Na miejscu zbrodni przyłapałam tylko skorki, zarówno na płatkach jak i na listkach, i to tych młodych, ślicznie zielonych. Czyli jednak lubią zieleninę. Co z nimi zrobić? zastanawiałam się nad umieszczeniem pułapki z czymś co je przyciąga, ale co może zrobic konkurencję mojemu cudnemu klematisowi? :(