EWA-S 13.07.2009 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 w moim parterowym domu mam inwazje skorków,są wszedzie na parterze i poddaszu,w łazience sypialni itd.Jak sie tego pozbyc???????Podobno mam poszukac gniazda ale gdzie w ogrodzie w domu????? i co dalej czy to odstraszyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wari 14.07.2009 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 Skorki nie mrówki, nie mają jednego wielkiego gniazda, ale ukrywają się wszędzie, gdzie mogą się wcisnąć. Najlepiej polubić, dzięki nim mniej będzie owadów uznawanych za szkodniki w ogrodzie czy w sadzie. Dla skorków buduje się w sadach specjalne zakamarki. Najlepsza ochrona drzew bo bez chemii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWA-S 14.07.2009 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 Wszystko to wiem, ale skorki w łózku,w kuchni to nie najmilszy owad.Nie muszę zabijac naczytałam sie sporo ale chociaż odstraszyc.Niech siedza na ogrodzie ale jezeli to one zjadly mi agrest/liscie/ to jeszcze bardziej ich nie lubie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 14.07.2009 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 ale jezeli to one zjadly mi agrest/liscie/ to jeszcze bardziej ich nie lubie. Skorki są mięsożerne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWA-S 16.07.2009 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Rzeczywiscie,przypisałam im wszelkie zło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arabella 16.07.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Skorek pospolity (Forficula auricularia) - wszystkożerny, uskrzydlony owad z rzędu skorków (Dermaptera) i rodziny skorkowatych (Forficulidae) występujący w Europie. W ogrodach poluje na liczne szkodniki m.in. mszyce i małe gąsienice, jednak niekiedy wgryza się w żywe rośliny o ile wiem to ogrodnicy mją zdania podzielone na temat skorków dwuogoniastych w domu rób na nie pułapki - i ewentualnie eksmituj do ogrodu, a może je wnosisz z ogrodu wraz z wysuszonym praniem? niespecjalnie je lubię, ale jak spotkam w domu - raczej wyrzucam poza niż zabijam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 17.07.2009 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Skorek pospolity (Forficula auricularia) - wszystkożerny, uskrzydlony owad z rzędu skorków (Dermaptera) i rodziny skorkowatych (Forficulidae) występujący w Europie. W ogrodach poluje na liczne szkodniki m.in. mszyce i małe gąsienice, jednak niekiedy wgryza się w żywe rośliny Ale to raczej dotyczy uszkadzania owoców niż liści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWA-S 17.07.2009 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 A co za potwór zjadł wszystkie liscie z krzaczka zostaly tylko badyle.Wprawdzie krzaczek maly ale jak ma rosnac jak rok w rok cos robi z niego miotłe.Jutro poprosze syna aby wkleił zdjecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 17.07.2009 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Liszki jakieś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leoncina 23.07.2009 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Witajcie, tak patrzę na wasze posty i się zastanawiam na plagą skorków na moim balkonie (pierwsze piętro). Pod domem jest ogród, więc mają skąd do mnie przychodzić, czasem odwiedzają inne pomieszczenia w domu. Nie przeszkadza mi to, ale.... Coś podjada liście i kwiaty klematisa, który stoi na balkonie. Na miejscu zbrodni przyłapałam tylko skorki, zarówno na płatkach jak i na listkach, i to tych młodych, ślicznie zielonych. Czyli jednak lubią zieleninę. Co z nimi zrobić? zastanawiałam się nad umieszczeniem pułapki z czymś co je przyciąga, ale co może zrobic konkurencję mojemu cudnemu klematisowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts