semiramida 16.10.2012 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 odświeżam temat bo aktualnie ciekawi mnie co będzie jak zwiększę sobie ocieplenie z 18 cm na 24 cm... ktoś już jest po odbiorze takiego domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 16.10.2012 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Był już o tym niedawno temat.Nadzory podejmują decyzje jakby to nazwać lokalne.Jedne się czepiają,innym wystarczy wpis architekta jako zmiana nieistotna.Pytać swojego kierownika co robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pwe1719510381 18.10.2012 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Ta sprawa ma dwa aspekty - pierwszy, to spowodowanie niezgodności z warunkami technicznymi, jeśli poprzez zwiększenie grubości izolacji termicznej zbliżymy się za bardzo do granicy działki sąsiada (w uproszczonej wersji). I taka opcja jest gorsza generalnie, ale zgodnie z tym co napisał ener0 - to nie ten przypadek na szczęście. Drugi aspekt, to zwiększenie kubatury, które zgodnie z Prawem Budowlanym stanowi zmianę istotną. Taka zmiana wymaga zamiany decyzji o pozwoleniu na budowę, czyli również zamiennego projektu budowlanego. Jednak orzecznictwo raczej wskazuje, że pogrubienie izolacji termicznej nie powinno powodować stwierdzenia wystąpienia zmiany istotnej. Sam temat zmian istotnych/nieistotnych jest dość śliski, ale ja sam jako projektant, nie uznałbym zwiększenia grubości izolacji termicznej za zmianę istotną w stosunku do warunków pozwolenia na budowę. Choć oczywiście różnie z urzędnikami PINB bywa i nie można z góry wykluczyć nieprzyjemności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.10.2012 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Jest i trzeci aspekt.Zmienia się charakterystyka energetyczna budynku.ŚE będzie wykonane na podstawie projektu budowlanego. Teoretycznie ŚE są bez znaczenia, ale w przyszłości może to być kluczową sprawą (np. dotacja do budynku energooszczędnego)I tak całkiem mimochodem, jak nie będzie zmiany w projekcie, to ktoś poświadczy nieprawdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.10.2012 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Ps. Projektant może i ma prawo zakwalifikować takie odstępstwo jako nieistotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 19.10.2012 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 To jest zakaz wstawiania do świadectwa faktycznej grubości warstw bo wtedy będzie dowód na budowę "niezgodnie' z projektem? Projekt szanuję, sama go robilam... Tylko na etapie sporządzania projektu, jak większość projektantów, traktowałam problem ogrzewania domu troche po łebkach... i tak dopiero teraz okazuje sie jakie grubości są dostępne w chwili rozpoczynania budowy, co warto pochudzic co pogrubic... Czy wiedzieliscie na przyklad, że jak mam podłogówke to muszę mieć pomieszczenie gospodarcze szerokosci 2 m??? a projektant instalacji mi tego nie powiedzial, dopiero wykonawca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.10.2012 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Popraw na projekcie, na czerwono, podpisz i finito. Masz do takiego działania, czyli decydowania co jest zmianą istotną a co nie, oraz określania „widełek”, ustawowe prawo – skorzystaj z niego. Co do tej wymaganej szerokości 2m – zmień wykonawcę, bo nie zna swojego fachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pwe1719510381 19.10.2012 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Co do zmiany charakterystyki - pewnie, że robiąc świadectwo korzysta się z dokumentacji, w tym z projektu budowlanego. Natomiast, nawet jeśli taka omawiana tu zmiana nie zostanie zakwalifikowana jako istotna, to i tak powinna trafić do dokumentacji. Właśnie jako zmiana nieistotna, zgodnie z pkt. 2 Art. 57 Prawa Budowlanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 29.11.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 To jest zakaz wstawiania do świadectwa faktycznej grubości warstw bo wtedy będzie dowód na budowę "niezgodnie' z projektem? Projekt szanuję, sama go robilam... Tylko na etapie sporządzania projektu, jak większość projektantów, traktowałam problem ogrzewania domu troche po łebkach... i tak dopiero teraz okazuje sie jakie grubości są dostępne w chwili rozpoczynania budowy, co warto pochudzic co pogrubic... Czy wiedzieliscie na przyklad, że jak mam podłogówke to muszę mieć pomieszczenie gospodarcze szerokosci 2 m??? a projektant instalacji mi tego nie powiedzial, dopiero wykonawca... Robiłaś projekt nie znając grubości produkowanych materiałów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.11.2012 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Jest jeszcze rozwiązanie alternatywne - zgodne z obowiązującymi przepisami.Zgłosić zamiar wykonania ocieplenia na podstawie PB art.29.2.4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts