Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powiekszenie budynku o 10 cm

ener0

Recommended Posts

Ta sprawa ma dwa aspekty - pierwszy, to spowodowanie niezgodności z warunkami technicznymi, jeśli poprzez zwiększenie grubości izolacji termicznej zbliżymy się za bardzo do granicy działki sąsiada (w uproszczonej wersji). I taka opcja jest gorsza generalnie, ale zgodnie z tym co napisał ener0 - to nie ten przypadek na szczęście. Drugi aspekt, to zwiększenie kubatury, które zgodnie z Prawem Budowlanym stanowi zmianę istotną. Taka zmiana wymaga zamiany decyzji o pozwoleniu na budowę, czyli również zamiennego projektu budowlanego. Jednak orzecznictwo raczej wskazuje, że pogrubienie izolacji termicznej nie powinno powodować stwierdzenia wystąpienia zmiany istotnej. Sam temat zmian istotnych/nieistotnych jest dość śliski, ale ja sam jako projektant, nie uznałbym zwiększenia grubości izolacji termicznej za zmianę istotną w stosunku do warunków pozwolenia na budowę. Choć oczywiście różnie z urzędnikami PINB bywa i nie można z góry wykluczyć nieprzyjemności.

Jest i trzeci aspekt.

Zmienia się charakterystyka energetyczna budynku.

ŚE będzie wykonane na podstawie projektu budowlanego. Teoretycznie ŚE są bez znaczenia, ale w przyszłości może to być kluczową sprawą (np. dotacja do budynku energooszczędnego)

I tak całkiem mimochodem, jak nie będzie zmiany w projekcie, to ktoś poświadczy nieprawdę.

To jest zakaz wstawiania do świadectwa faktycznej grubości warstw bo wtedy będzie dowód na budowę "niezgodnie' z projektem? Projekt szanuję, sama go robilam... Tylko na etapie sporządzania projektu, jak większość projektantów, traktowałam problem ogrzewania domu troche po łebkach...:bash: i tak dopiero teraz okazuje sie jakie grubości są dostępne w chwili rozpoczynania budowy, co warto pochudzic co pogrubic... Czy wiedzieliscie na przyklad, że jak mam podłogówke to muszę mieć pomieszczenie gospodarcze szerokosci 2 m??? a projektant instalacji mi tego nie powiedzial, dopiero wykonawca...

Popraw na projekcie, na czerwono, podpisz i finito.

Masz do takiego działania, czyli decydowania co jest zmianą istotną a co nie, oraz określania „widełek”, ustawowe prawo – skorzystaj z niego.

Co do tej wymaganej szerokości 2m – zmień wykonawcę, bo nie zna swojego fachu.

Co do zmiany charakterystyki - pewnie, że robiąc świadectwo korzysta się z dokumentacji, w tym z projektu budowlanego. Natomiast, nawet jeśli taka omawiana tu zmiana nie zostanie zakwalifikowana jako istotna, to i tak powinna trafić do dokumentacji. Właśnie jako zmiana nieistotna, zgodnie z pkt. 2 Art. 57 Prawa Budowlanego.

• 1 month później...
To jest zakaz wstawiania do świadectwa faktycznej grubości warstw bo wtedy będzie dowód na budowę "niezgodnie' z projektem? Projekt szanuję, sama go robilam... Tylko na etapie sporządzania projektu, jak większość projektantów, traktowałam problem ogrzewania domu troche po łebkach...:bash: i tak dopiero teraz okazuje sie jakie grubości są dostępne w chwili rozpoczynania budowy, co warto pochudzic co pogrubic... Czy wiedzieliscie na przyklad, że jak mam podłogówke to muszę mieć pomieszczenie gospodarcze szerokosci 2 m??? a projektant instalacji mi tego nie powiedzial, dopiero wykonawca...

Robiłaś projekt nie znając grubości produkowanych materiałów?:wtf: