Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z garażem sąsiada w granicy

sky72

Recommended Posts

Kupiłem działkę budowlaną, na której w granicy stoi garaż sąsiada.Mam pytania:1.czy dach tego garażu może wystawać na moją działkę?2.czy odpływ rynny może być na mojej działce?3.jak mogę wykorzystać scianę tego garażu z mojej strony/jakaś dobudówka itp./

Sąsiad nie może odprowadzać wód opadowych na Twoją działkę :):) Jego dach nie powinien być po Twojej stronie.

Gdyż to co "wystaje" na Twoją stronę należy do Ciebie :):) Masz kawałek dachu sąsiada w promocji 2 w 1 :)

Najpierw jednak upewnij się czy garaż stoi w granicy a nie po jego stronie :)

Dzięki za odpowiedż.Jak mam formalnie i zgodnie z prawem zmusić sąsiada/polubowne rozwiązanie nie wchodzi w grę z róznych powodów/do odprowadzenia rynny na swoją działke,do jakich urzędów mam się zwrócić?

Dzięki za odpowiedż.A jak poradzić sobie z wystającym dachem nad moją działką?Gość twierdzi,że ma pozwolenie od poprzedniego właściciela,a ja wiem,że zgodził się na budowę garażu w granicy.Machnąłbym na to wszystko ręką gdyby można się z sąsiadem normalnie dogadać,niestety to niemożliwe z kimś kto na rzeczowe argumenty odpowiada wyzwiskami.Pozdrawiam.

na budowę w granicy zgodę mógł dać, ale nie na odprowadzenie wody deszczowej na swoją działkę.

sprawdzić czy to nie samowolka... raczej nikt tak by tego nie zaprojektował, a nawet jeśli - nie dostałby zgody na budowę.

no i jeśli nie da się dogadać, to dach na swojej części najłatwiej... uciąć...

Dzięki za odpowiedż.Jak mam formalnie i zgodnie z prawem zmusić sąsiada/polubowne rozwiązanie nie wchodzi w grę z róznych powodów/do odprowadzenia rynny na swoją działke,do jakich urzędów mam się zwrócić?

przekręć rynnę na jego działkę! albo wstaw kawałek blachy tam gdzie jest wylot z rynny....

Dziękuję wszystkim za pomoc.Wydawało mi się,że takie problemy z sąsiadami będę znał tylko z filmów lub opowieści.Skąd się biorą tacy ludzie???To oczywiście pytanie retoryczne.Będę informował Was o postępach mojej sprawy.Jeszcze raz dzięki.Pozdrowienia.