Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ilość łazienek/wc w domu ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 109
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zdecydowanie skłaniam się do propozycji architekta. A przy całej budowie koszty związane z adaptacją dodatkowej łazienki, zwłaszcza ze ma to być w zasadzie WC nie są aż takie ogromnie, a pożytek na pewno duży. No chyba, że ktoś koniecznie musi mieć płytki za 200 zł m2 a nie takie za 30 zł m2 etc ...

mam 2 pelnowymiarowe łazienki , jedna dla nas, druga dla dzieci lub gości stałych , i wc z umywalką dla gości krótkotrwałych czyli w sumie 3 klopy i wcale nie uwazam, że za dużo....

tak w sam raz...

dom 150 m2

kiedyś wogóle za stodolę się chodziło i było ok

2 pary butów tez mi juz fanaberią zatrąca...klimatyzacja w aucie tez bez sensu i duzy tv i komórka itd, itp...

pozdr

U nas dwie

dół wc + prysznic

góra wc+wanna+prysznic (mam nadzieje,ze sie zmieści :D )

nie mam dużych łazienek (choc górna mogła byc większa), ale myslę, że wystarczy dla komfortowego zycia.

dla mnie jesna łazzienka, jeszcze nie daj bosze razem z wc to dramat.

Ja wieczorkiem lubię wylegiwać się w wannie, a w tym czasie domownicy nawet siku nie mogą, nie mówiąc już o grubszych sprawach :roll:

Średnio miłe to jest

Przy 2-3 osobach i parterowym domku spokojnie wystarczy 1 łazienka. W domu z poddaszem lub z większą liczbą domowników minimum to 1 łazienka i 1 WC. U nas dom z poddaszem (niestety) i 2 łazienki (niestety). My budowniczy domów czasem przesadzamy z gościnnością... pokój dla gości, łazienka dla gości... i robi się z tego kilkadziesiąt tysięcy złociszy, za które naszych gości moglibyśmy gościć w super hotelach . Oczywiście mój wywód nie dotyczy tych, dla których 30-50tyś. to nie jest znacząca kasa i za komfort posiadania 2 łazienek warto ją zapłacić. Ja z perspektywy czasu uważam, że nie warto. A najgorsze to sprzątanie :wink:

Przy 2-3 osobach i parterowym domku spokojnie wystarczy 1 łazienka. W domu z poddaszem lub z większą liczbą domowników minimum to 1 łazienka i 1 WC. U nas dom z poddaszem (niestety) i 2 łazienki (niestety). My budowniczy domów czasem przesadzamy z gościnnością... pokój dla gości, łazienka dla gości... i robi się z tego kilkadziesiąt tysięcy złociszy, za które naszych gości moglibyśmy gościć w super hotelach . Oczywiście mój wywód nie dotyczy tych, dla których 30-50tyś. to nie jest znacząca kasa i za komfort posiadania 2 łazienek warto ją zapłacić. Ja z perspektywy czasu uważam, że nie warto. A najgorsze to sprzątanie :wink:

Szczególnie gdy wszyscy wychodzą z domu o tej samej porze :lol:

No nie, takich drogich łazienek nie robimy :o (w większości przypadków)

:lol: :lol: :lol:

No to może budujmy po 1 łazience dla każdego mieszkańca i 1 lub 2 dla ewentualnych gości. :)

Co do kosztów to jednym z argumentów jest zapewnienie sobie luksusów o jakich zawsze marzyliśmy. Kilka metrów kwadratowych domu dodatkowych to już kilkanaście tysięcy złotych w stanie do wykończenia, do tego kolejne przynajmniej kilka to wykończenie (wymarzony tynk lub płytki, terakota, ogrzewanie) oraz kolejnych kilka sprzęt łazienkowy. Naprawdę to taka rzadkość osiągnąć powyżej 30kPLN?

No to może budujmy po 1 łazience dla każdego mieszkańca i 1 lub 2 dla ewentualnych gości. :)

Co do kosztów to jednym z argumentów jest zapewnienie sobie luksusów o jakich zawsze marzyliśmy. Kilka metrów kwadratowych domu dodatkowych to już kilkanaście tysięcy złotych w stanie do wykończenia, do tego kolejne przynajmniej kilka to wykończenie (wymarzony tynk lub płytki, terakota, ogrzewanie) oraz kolejnych kilka sprzęt łazienkowy. Naprawdę to taka rzadkość osiągnąć powyżej 30kPLN?

W wielu projektach łazienka jest przy każdej sypialni, nie jest to już taką nowością, a w wielu krajach stało się standardem i nie zmienisz tego :roll:

Jeśli trzy osoby o jednakowej porze mają wyjść z domu, to przy jednej łazience z ubikacją jest to dość kłopotliwe (chyba, że nie wszyscy mają potrzebę porannego mycia :o ).

Posiadanie w domu dwóch łazienek jest chyba bardziej potrzebą niż luksusem, czasy się zmieniły, a chodzenie za stodołę odeszło w niebyt :lol:

Trudno też w łazience nie mieć ogrzewania, bo przecież do mycia trzeba się rozebrać :roll:

Wykończenie łazienki może kosztować i 3 tys i 30 tys zł - jak komu pozwalają możliwości :-?

Hmm, nasz dom jest dla nas i naszej wygody, a nie budowany dla przyjmowania gości (choć lubię miłych gości i nie wiem dlaczego miałabym ich przyjmować w luksusowym /jak piszesz/ hotelu, skoro przyjeżdżają do mnie :o ).

A właściwie to dlaczego Ci przeszkadza, że inni chcą i mają 2 łazienki 8)

:wink:

Posiadanie w domu dwóch łazienek jest chyba bardziej potrzebą niż luksusem, czasy się zmieniły, a chodzenie za stodołę odeszło w niebyt :lol:

Trudno też w łazience nie mieć ogrzewania, bo przecież do mycia trzeba się rozebrać :roll:

Wykończenie łazienki może kosztować i 3 tys i 30 tys zł - jak komu pozwalają możliwości :-?

Hmm, nasz dom jest dla nas i naszej wygody, a nie budowany dla przyjmowania gości (choć lubię miłych gości i nie wiem dlaczego miałabym ich przyjmować w luksusowym /jak piszesz/ hotelu, skoro przyjeżdżają do mnie :o ).

A właściwie to dlaczego Ci przeszkadza, że inni chcą i mają 2 łazienki 8)

:wink:

Absolutnie mi to nie przeszkadza. 99% osób ma doświadczenie z użytkowaniem 1 łazienki dla całej rodziny (czy w mieszkaniu, czy w domu nie ma znaczenia) i sami są w stanie określić jak to wygląda w ich przypadku.Autor sam ma wątpliwości dotyczące potrzeby wielu łazienek w domu parterowym i sam powinien określić czy mu to potrzebne.

Posiadanie jednej łazienki nie porównuję do chodzenia za stodołę bo takie porównanie jest po prostu głupie.

Osobiście nie znam ani jednego domu z łazienką przy każdej sypialni, choć pewnie takie istnieją, ale twierdzenie, że to standard (nawet w innych krajach, choć co to ma do rzeczy) jest naciągane.

Jeśli jednak kogoś zadowala wybudowanie i wykończenie łazienki za 3kPLN to tylko stawiać. Większa ilość na pewno jest wygodniejsza w użytkowaniu. Niech ktoś pokaże taką łazienkę za 3kPLN, skoro większość podaje, że m2 pomieszczenia w stanie surowym kosztuje 2kPLN.

Ja nie pisałam o wykończeniu łazienki tylko o wybudowaniu, założeniu instalacji, otynkowaniu i wykończeniu- 30 tyś to bardzo skromna kwota. Do tego w większości wypadków należy doliczyć koszty kredytu na ową łazienkę kolejne 20-30 tyś. przez 20 lat. To jest oczywiście komfort ale biorąc pod uwagę, że niekiedy nie starcza na wykończenie domu, ogrodzenie, zagospodarowanie działki i mieszkać trzeba przez wiele lat "na budowie" to wartość takiego komfortu jest moim zdaniem zdecydowanie mniejsza. Oczywiście łazienka przy każdej sypialni to fajna sprawa ale należy zdać sobie sprawę z kosztów takiej frajdy. Nie wiem co można zrobić w łazience za 3 tyś.- instalacje???

Warto zdać sobie sprawę z kosztów i podjąć decyzję bo może wolimy fajne wakacje co roku niż własny kibelek :lol:

Oczekuję informacji (jak przy każdym etapie): łazienka to bardzo ważna rzecz i na niej nie warto oszczędzać. :D

Podsumowując - jeśli ktoś ma pieniądze to na forum nie będzie się o coś takiego pytał. Jeśli doskwiera mu niedostatek to ten koszt musi wziąć pod uwagę jako minus, a ewentualne potrzeby wynikające z osobistych doświadczeń jako plus.

Róznie bywa z tym wyposażeniem :roll:

Jak pisał w którymś wątku łazienkowym Bobiczek nie zawsze te bardzo drogie i firmowe sprzęty się sprawdzają. Pisał, że kupił panel prysznicowy z droższych, firmowych, z tzw. wyższej półki, a po roku czy jakoś tak kilka elementów tego cacka odpadło sobie :o

Spokojnie mi wystarczy prysznic z średniej półki, tak samo się pod nim umyję :lol:

Co do łazienki przy każdej sypialni nie pisałam, że u nas są standardem, ale, że są w wielu projektach ujęte, a standardem są w innych krajach.

Podobnie zmywarka, która długo była u nas uważana za fanaberię, w innych krajach dawno była właśnie standardem :roll:

Idzie nowe :wink:

Róznie bywa z tym wyposażeniem :roll:

Jak pisał w którymś wątku łazienkowym Bobiczek nie zawsze te bardzo drogie i firmowe sprzęty się sprawdzają. Pisał, że kupił panel prysznicowy z droższych, firmowych, z tzw. wyższej półki, a po roku czy jakoś tak kilka elementów tego cacka odpadło sobie :o

Spokojnie mi wystarczy prysznic z średniej półki, tak samo się pod nim umyję :lol:

Co do łazienki przy każdej sypialni nie pisałam, że u nas są standardem, ale, że są w wielu projektach ujęte, a standardem są w innych krajach.

Podobnie zmywarka, która długo była u nas uważana za fanaberię, w innych krajach dawno była właśnie standardem :roll:

Idzie nowe :wink:

Jak będę tyle zarabiał jak w tych państwach (a tak dla rozjaśnienia to które to?) to będę korzystał z ich standardów. :D

Jak będę tyle zarabiał jak w tych państwach (a tak dla rozjaśnienia to które to?) to będę korzystał z ich standardów. :D

No bez przesady, zmywarka nie jest specjalnie zabójczo kosztowna i jak dla mnie to konieczność w nowym domu...

Niektórzy nadal myślą, że automatyczna pralka to super nowość... :wink:

ale dla większości ludzi młodych, którzy się urządzają i urodzili się już za czasów pralek automatycznych to ta zmywarka, mikrofala i inne ułatwiacze życia to żadna fanaberia, raczej zwyczajność.