Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ilość łazienek/wc w domu ?

Recommended Posts

Jak będę tyle zarabiał jak w tych państwach (a tak dla rozjaśnienia to które to?) to będę korzystał z ich standardów. :D

No bez przesady, zmywarka nie jest specjalnie zabójczo kosztowna i jak dla mnie to konieczność w nowym domu...

Niektórzy nadal myślą, że automatyczna pralka to super nowość... :wink:

ale dla większości ludzi młodych, którzy się urządzają i urodzili się już za czasów pralek automatycznych to ta zmywarka, mikrofala i inne ułatwiacze życia to żadna fanaberia, raczej zwyczajność.

Dla jasności urodziłam się i wychowałam kiedy tych wynalazków jeszcze nie było, ale mimo to uważam je konieczne :D

• Odpowiedzi 109
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U lala. ale tu pochmurno. To i ja dowalę swoje trzy grosze. I nawet się na argumentację skuszę.

Łazienki w domu z mieszkalnym poddaszem dwie. A to po temu, że:

- Dolna będzie do korzystania w dzień. Oczywistym jest korzystanie z kibela na parterze gdzie się spędza większość dziennego czasu. Dymanie za potrzebą na górę, może się w drastycznych przypadkach zakończyć zaniknięciem potrzeby ...

Nie od parady będzie też dolny prysznic. Po pracy w ogrodzie czy przy węglu, lepiej się będzie umyć na dole, bez roznoszenia wszystkiego po schodach i "górze". Łatwiej też umyć dzieciaka, który się uwala przy stole, nie targając go po schodach.

- Górna będzie na wieczór i noc, bo na "górze" zazwyczaj sypialnie. Myć się i do wyrka siup! Z czasem (i wiekiem) może się okazać że w nocy kilka razy trzeba będzie się udać na psi psi, w zamroczeniu sennym nie doradza się ryzykowania schodów. Natomiast w młodości, gdy zdarzy się pofolgować wyskokowi, w razie wystąpienia potrzeby zwrotu po spożyciu, nie powinno się, zasadniczo, przedłużać drogi do białego ucha (a fe).

I znikam.

Sie czepiasz... :wink:

Ja też urodziłam się za czasów frani i osobnej wirówki, która skakała po całej łazience jeśli się na niej nie siedziało okrakiem, ale mimo wszystko automatyczna pralka była jak już poszłam do podstawówki :D

A ja byłam w średniej :oops: :lol:

A czasem to się lubię poczepiać, tak dla zabawy :D

Co do łazienki przy każdej sypialni nie pisałam, że u nas są standardem, ale, że są w wielu projektach ujęte, a standardem są w innych krajach.

Idzie nowe :wink:

Tak się zastanawiam w których krajach. Trochę moich znajomych się porozjeżdżało po świecie i nie mogę skojarzyć nikogo z klasy średniej z łazienką przy każdej sypialni :roll: My Polacy na prawdę wydajemy relatywnie dużo na domy

Co do łazienki przy każdej sypialni nie pisałam, że u nas są standardem, ale, że są w wielu projektach ujęte, a standardem są w innych krajach.

Idzie nowe :wink:

Tak się zastanawiam w których krajach. Trochę moich znajomych się porozjeżdżało po świecie i nie mogę skojarzyć nikogo z klasy średniej z łazienką przy każdej sypialni :roll: My Polacy na prawdę wydajemy relatywnie dużo na domy

A nasze domy służą nam lata i w większości jeszcze jesteśmy do nich przywiązani. Ponoć w Hameryce ludziska kilka razy w życiu zmieniają miejsce zamieszkania, przemieszczając się w inne zakątki kraju, a u nas jednak nie. Bywają tacy, ale jest ich zdecydowana mniejszość, choć coraz częściej na skutek zmiany zatrudnienia następuje zmiana miejsca zamieszkania :roll:

My w naszych domach spędzamy sporo naszego czasu po pracy, a ponoć Irlandczycy z całymi rodzinami spędzają go w pubach i dopiero na sen ściągają do swego domu, więc chyba nie mają potrzeby dbania o swoje domy w taki sposób jak my.

:-?

No i się nie dowiedziałam w jakim kraju warto założyć sklep z płytkami i wyposażeniem łazienek. Takie kibelkowe eldorado 1 sypialnia= 1 łazienka :D Nie rozumiem: jak ktoś ma 1 łazienkę to jest brudasem, dom traktuje tylko jako noclegownię??? Już pisałam mam 2 łazienki mam także zmywarkę, mikrofale, pralkę i z perspektywy roku mieszkania potrafię przyznać się do błędów. Wolałabym mieć mniejszy parterowy dom z 1 łazienką i nie mieć na karku kredytu i to nie dlatego, że kredyt pochłania np. 30-50% moich dochodów ale dla spokoju- zwykłego spokoju we własnym a nie bankowym domu. Ze zmywarki bym nie zrezygnowała bo często mam gości i dla własnej wygody uważam, że warto :D

Ewa, autor wątku miał dylemat co do dodatkowego wc.

Ja twierdzić bedę ,ze to minimum, acz wygodnie jest zyć z dwoma łazienkami, fakt wiele zależy od trybu zycia domowników, ja dostosowuje dom do nas, a nie na odwrót.

Czytałam także w innym wątku o Twoich rozterkach metrażowych.

Może lepiej bedzie gdy sprzedasz ten dom i kupisz małą parterówkę, bo mam wrażenie,że inaczej sie zadręczysz tymi 160 m2

Ależ ja się nie dręczę tylko staram się odpowiedzieć jak ktoś pyta. Autor wątku też ma takie wątpliwości tylko przed budową a nie po. Myślę, że większość osób, która wybudowała pierwszy dom z perspektywy czasu ma przemyślenia a to forum służy dzieleniu się doświadczeniami. Dzięki temu forum udało mi się wybudować dom a ilość błędów jak sądzę jest w normie :wink:

Ależ ja się nie dręczę tylko staram się odpowiedzieć jak ktoś pyta. Autor wątku też ma takie wątpliwości tylko przed budową a nie po. Myślę, że większość osób, która wybudowała pierwszy dom z perspektywy czasu ma przemyślenia a to forum służy dzieleniu się doświadczeniami. Dzięki temu forum udało mi się wybudować dom a ilość błędów jak sądzę jest w normie :wink:

Niby tak, tylko, że ten sam dom z tym samym układem pomieszczeń jednej rozinie będzie pasował jak ulał, a dla innej będzie nietrafiony :roll:

Ludzie mają różne upodobania i styl życia, jeden uważa spiżarkę za niezbędną, drugi za niepotrzebną i każdy z nich będzie miał odmienne zdanie na ten temat. Podobnie z innymi rozwiązaniami.

Przed rozpoczęciem budowy i w trakcie oglądałam wiele domów bliższych i dalszych znajomych. Oglądałam, "przesłuchiwałam" ich na temat doświadczeń w użytkowaniu, elementów, z których są zadowoleni, a z których nie. Niektóre rozwiązania zapożyczyłam, niektórych (mimo, że gospodarzom odpowiadały) celowo unikałam, bo w moim przypadku by się nie sprawdziły.

:wink:

Dyskusja rozgorzała że hej.

Dziękuję za wszystkie porady. Po przemyśleniu będzie jednak jedna łazienka bez dodatkowego WC. W domu z piętrem byłby również dla mnie koniecznością w domu parterowym podtrzymuję swoje wcześniejsze zdanie, iż przynajmniej dla mnie nie ma takiej potrzeby.

Argument gości nie jest dla mnie istotny, nie robie pokoju gościnnego, nie często też wielu gości przyjmuję, jak już to tak jak obecnie w zupełności wystarcza jedna łazienka. Że będą chodzić do mojej- cóż zaprasza się do domu ludzi których raczej chyba się nie wstydzi i chyba kwestia własnego wychowania, potrzeby porządku itd. jest tak utrzymywać swoją łazienkę aby nie trzeba było się wstydzić wpuścić do niej gościa od czasu do czasu.

Co do kolejek i zapisów- jak pisałem z własnego doświadczenia nie uważam tego za problem, jest kwestią organizacji tylko aby wszyscy mogli korzystać z tej samej łazienki. Gdybym miał odrębną dla dzieci to one kłóciły by się bardziej miedzy sobą o nią niż z rodzicami przy jednej, więc co każde ma mieć swoją-to już paranoja.

Będzie zatem jedna, a w miejsce dotychczas planowanego WC powiększona garderoba przy wiatrołapie-wg. mnie przyda się bardziej

• 2 weeks później...
Duża łazienka - i małe WC - z lustrem, kiiblem

I tak za mało podobno, ale się sprawdza na co dzień jako niezbędne...........

W pełni się zgadzam, kilka lat temu mieszkałam w mieszkaniu z jedną łazienką ( 4 osobowa rodzina, wychodzimy o róznych porach), i jakoś było, gdy przeprowadzaliśmy się do nowego mieszkania, mąż się uparł, żeby pozostawić małą ubikację, oprócz dużej łazienki, choć ja chciałam z niej zrobić garderobę. ( mieszkanie 1-poziomowe). Po trzech latach użytkowania jestem mu wdzięczna że się uparł, bo jest to naprawdę dobre rozwiązanie .

W planowany domu mamy standard - czyli łazienkę na parterze i piętrze - a ja się teraz zastanawiam, czy córce ( 17lat ) nie zrobić dodatkowej łazienki przy sypialni, bo dopchać się wieczorem do prysznica jest czasem bardzo trudno.

• 1 month później...
Jestem na etapie projektowania domu. Dom bęzie parterowy dla 4 osobowej rodziny. Architekt zaprojektował łazienkę i dodatkowo wc z ymywalką (?dla gości).

Według mnie nie ma potrzeby budowania 2 wc w domu parterowym i wystarzy jedna durza łazienka. Wiem ż eteraz tendencja jest taka że robi się nawet 2 łązienki dla rodziców i dzieci ale uznaję to za fanaberię. Sam wychowałem się w durzym domu w 4 osobowej rodzinie gdzie była 1 łazienka i jakoś nie pamiętam zapisów do kolejki, a w kazdym razi enie było jakimś problemem poczekać aż ktos inny skorzysta. W domu poniewaz był 2 piętrowy mieliśmy osobny wc na parterze aby czy samemu czy goście nie biegali po pietrach za potrzebą, ale w domu parterowym i to wydaje mi się całkowicie zbędne. Dublowanie kosztów o dodatkowa instalację, drugą armaturę, ceramikę itd uznaję za niepotrzebne powiększanie kosztów które można przeznaczyc na istotniejsze elementy domu.

Jakie są wasze zapatrywania na tą kwestię?

Ja uważam bardzo podobnie. Jako, że będziemy mieć dom piętrowy będą dwie łazienki, ale w parterówce pewnie by była jedna. :)