katiaXX 15.09.2009 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Architekt ma rację. "dużą" rację. uważam, że to zbędna uwaga a odpowiedź na zadane pytanie w poście żadna, pomijając fakt, że zwyczajnie nieuprzejma. "niktspecjalny : Nie chcę się "wymandrzać"ale dwie to min. a trzy to luksus." co w takim razie jest między min. a luksusem bo moim zdaniem minimum to jedna łazienka, komfort dwie , luksus trzy przy założeniu że korzysta z tego 4 osobowa rodzina. Osobiście rozumiem argumenty akarolaka, jeśli zwracasz uwagę na koszty i do tej pory rodzina funkcjonowała całkiem ok przy 1 łazience to druga nie jest konieczna (co nie znaczy zbędna), spokojnie sobie poradzicie bez niej. Ale spójrz trochę perspektywicznie, za kilka /kilkanaście lat kiedy dzieci dorosną, założą rodzinę, przyjadą z wizytą na święta na kilka dni ze swoimi rodzinami może z dodatkowym WC byłoby wygodniej? jak dla mnie niefajne bardzo są opinie w stylu"nie wyobrażam sobie życia bez tego czy tamtego" bo jeśli chodzi o kwestię łazienki nie trzeba uruchamiać wielkich pokładów wyobraźni, wystarczy się rozejrzeć ; z jedną łazienką żyje jakieś 80 % społeczeństwa w tym kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anzys 15.09.2009 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 . Według mnie nie ma potrzeby budowania 2 wc w domu parterowym i wystarzy jedna durza łazienka. a ja będę miał 4 łazienki z WC 1. w użytkowej piwnicy 2. na parterze 3. na piętrze WC z łazienką dla moich 2 chłopaków 4. w naszym z żoną pokoju dużą otwartą na pokój łazienkę z małym WC (które będzie zabudowane) i wcale nie uważam tego za luksus a raczej za logiczną konieczność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katiaXX 15.09.2009 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Anzys a gdyby było Cię stać na luksus ile łazienek byś zrobił ? (tak z ciekawości ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 15.09.2009 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 mam łazienkę na górze - będzie wanna na dole bedzie prysznic tylko Podobnie na dole łazienka 4,5m2 z prysznicem a na górze większa łazienka z wanną ale bez prysznica - wszystko na jednym kominie. Obie łazienki dostępne dla wszystkich domowników czyli uznałem za lekką przesadę łazienkę tylko dla rodziców. Co do tego przesadzania z ilością łazienek i ich wielkością oraz wyposażeniem to chyba domena Polaka 'zastaw się a postaw' bo większość takich łazienek jest robiona na kredyt więc z umiarem Panie i Panowie, z umiarem Łazienki to chyba najdroższe m2 w domu (chyba w kuchnię można jeszcze więcej kasy wpakować w przeliczeniu na m2). Co do tych kolejek w domu jednorodzinnych to chyba wszystko zależy od tego ile kobiet jest w domu (one najdłużej 'się myją') ale ostatnio słyszałem, że młodzież płci męskiej w wieku szkolnym już powoli dogania płeć żeńską i również potrafi godzinami spędzać czas w łazience. Ale tak jak wyżej bez przesady, nie rozpieszczajcie tych dzieciaków z ilością łazienek. A wy rodzice, no cóż chciało się dzieci to teraz macie Oj odbiegłem od tematu - we wszystkim należy zachować umiar! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 16.09.2009 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 nam się marzyła łazienka przy sypialni - ale właśnie koszta najwyżej zrobimy sobie z czasem sypialnię w gabinecie na dole, a obok niej jest już łązienka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tablo 16.09.2009 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 moj znajomy wybral sie na narty do Slowacji... Gdy rezerwowal pensjonat dwa razy pytal czy pokoje sa z lazienkami - Tak, tak, kazdy pokoj ma swoja lazienke - odparl wlasciciel A na miejscu okazalo sie, ze ich pokoje sa na II pietrze, na ktorym nie ma w ogole lazienki. Zly poszedl z pretensjami do wlasciciela, który mowi: Wszystko sie zgadza i pokazal mu rzad malych lazienek na parterze, ktore przypisane byly do poszczegolnych pokoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anzys 16.09.2009 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Anzys a gdyby było Cię stać na luksus ile łazienek byś zrobił ? (tak z ciekawości ) potrzebne są mi 4 łazienki nie dla luksusu tylko dla wygody gdyby było mnie stać na luksus to własny dom nie byłby mi potrzebny ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zagadka22 24.09.2009 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 my mamy jedną duża lazienke z wanna prysznicem itp i toalete goscinną ze tak powiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia1719502664 24.09.2009 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Wychowałam sie z 2 braćmi i wiem jaki syf potrafią po sobie zostawić w łazience, dlatego zażyczyłam sobie małą łazienkę przy sypialni- tylko dla rodzców. Oprócz tego moi panowie bedą mieli swoją dużą łazienkę i niech się tam dzieje.. Na dole tylko WC z umywalką- obok garażu- żeby z brudnmi łapkami mąż nie leciał przez pół domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 24.09.2009 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Duża łazienka - i małe WC - z lustrem, kiiblem I tak za mało podobno, ale się sprawdza na co dzień jako niezbędne........... U nas tak właśnie będzie... Duża łazienka z wanną, prysznicem i dwoma umywalkami na poddaszu, a na parterze sam WC... Z racji przebudowywania domu tak wyszło, gdybym budowała od podstaw, myślę, że zrobiłabym jeszcze jedną dodatkową.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldi8321 24.09.2009 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 U nas jest łazienka na górze - będzie tam wanna, sauna, wc,bidet i umywalka z lustrem, i łazienka na dole,gdzie będzie prysznic, wc i umywalka z lustrem Uważam,że to jest wystarczająco Chociaż teraz mamy tymczasowy pokój z łazienką i przyznam,że jest to baaaardzo wygodne może gdybyśmy wcześniej o tym wiedzieli,to nieco zmienilibyśmy projekt,kto wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 25.09.2009 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 Na dole tylko WC z umywalką- obok garażu- żeby z brudnmi łapkami mąż nie leciał przez pół domu. u mnie umywalka dodatkowa będzie w kotłowni - zeby nie latać z myciem rąk do łazienki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaMarcin 25.09.2009 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 u nas są dwie łazienki... na dole - wc, umywalka, kabina (mniejsza), na poddaszu użytkowym wanna, wc, umywalka (łazienka większa).. uważam, że w domu 2 lazienki nawet skromne to wygodny standard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia1719502664 25.09.2009 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 Na dole tylko WC z umywalką- obok garażu- żeby z brudnmi łapkami mąż nie leciał przez pół domu. u mnie umywalka dodatkowa będzie w kotłowni - zeby nie latać z myciem rąk do łazienki masz rację- podrzucę mojemu temat! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 25.09.2009 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 Na dole tylko WC z umywalką- obok garażu- żeby z brudnmi łapkami mąż nie leciał przez pół domu. u mnie umywalka dodatkowa będzie w kotłowni - zeby nie latać z myciem rąk do łazienki masz rację- podrzucę mojemu temat! jak najbardziej jest to dobry pomysł jesteś w garażu lub przy piecu - nie będziesz biegła do łązienki myć rąk, albo czego innego nawet wodę dla psów można stąd brać poza tym na górze łazienka z wanną i ubikacją na dole sam prysznic z ubikacją no i sama umywalka w kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia1719502664 25.09.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 jak najbardziej jest to dobry pomysł jesteś w garażu lub przy piecu - nie będziesz biegła do łązienki myć rąk, albo czego innego nawet wodę dla psów można stąd brać poza tym na górze łazienka z wanną i ubikacją na dole sam prysznic z ubikacją no i sama umywalka w kotłowni na górze będę i tak mieć 2 małe łazienki- trzeciej na dole już nie zrobię, bo to byłaby (finansowa) przesada, ale umywaleczka i jakaś kratka ściekowa ( żeby było gdzie psiaka umyć) w okolicy garażu-kotłowni, jak najbardziej.. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaelle 07.10.2009 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 zażyczyłam sobie małą łazienkę przy sypialni- tylko dla rodzców. Oprócz tego moi panowie bedą mieli swoją dużą łazienkę i niech się tam dzieje.. Na dole tylko WC z umywalką- obok garażu- żeby z brudnmi łapkami mąż nie leciał przez pół domu. U nas będzie podobnie, z tym, że w wc na dole będzie poza wc i umywalką również kabina prysznicowa. Łazienka przy sypialni na górze, tylko dla nas, to było moje marzenie od zawsze więc wywalczyłam ją jako mój luksus - będzie tam prysznic, wc i umywalka, poza tym jest na górze ogólnodostępna duża łazienka z umywalką, dużą wanną, wc i bidetem. Natomiast w kotłowni będzie również pralka i duży zlew gospodarczy, kratka ściekowa w podłodze. A ponieważ z garażu do domu wchodzi się przez kotłownię, zawsze można brudne od samochodu ręce umyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 07.10.2009 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 katiaXX - jesteś przewrażliwiona (wiem to nieuprzejme) Ja też uważam że architekt ma rację (akurat nie uważam tego za nieuprzejme). WC z umywalką, dla gości, wcale aż tak bardzo nie podwyższy kosztów. Bo cóż my tam mamy? Kibelek + umywalka+bateria + oczywiście pomieszczenie (od biedy wystarczyłoby je pomalować) no i oczywiście drzwi do niego. Osobiście czuję się niekomfortowo jak korzystam z toalety "w gościach" i jest ona w łazience gdzie stoją dodatkowo jakieś szczoteczki do zębów oraz wiszą gacie i skarpetki na kaloryferze... A nawet jeżeli nie, to łazience zawsze coś osobistego się rzuca w oczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cekin 13.10.2009 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 jenym z podstawowych zalozen przy kapitalnym remoncie mieszkania 90m2 dla rodziny 2+1 bylo wydzielenie wc dla gosci. Nie przepadam zatym, aby w sumie obce mi osoby siadaly na mojej desce:-)Wc dla gosci jest w czesci dziennej, a ja gosciom nie kaze zdejmowac butow. Nasza lazienka z wc, wanna i prysznicem jest w czesci nocnej, gdzie najczesciej chodzimy na bosaka.Takie rozwiazanie uwazam za optymalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 14.10.2009 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Wszystko jest kwestią gustu, a gustach jak wiadomo... Ekstra łazienka to i ekstra niebagatelny wydatek, ale u nas budują się trzy: Jedna na patrerze, nieduża, ale z prysznicem bo mamy pokój gościnny (jeśli któreś z nas złamie kulosa albo trzeba się bedzię zaopiekować rodzicami co nam po łazience na dole jeśli nie ma w nim natrysku-kąpiel w kibelku ), druga-dzieciowa-najwieksza z wanna i prysznicem, ew. combo=2w1, no i nasza przy sypialni-wydaje mi się niezbędna dla zachowania higieny, spokoju i komfortu Ilość kondygnacji nie ma tu dla mnie większego znaczenia, w parterowym też bym zaplanowała trzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts