Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ilość łazienek/wc w domu ?

Recommended Posts

Architekt ma rację.

"dużą" rację.

uważam, że to zbędna uwaga a odpowiedź na zadane pytanie w poście żadna, pomijając fakt, że zwyczajnie nieuprzejma.

"niktspecjalny : Nie chcę się "wymandrzać"ale dwie to min. a trzy to luksus." co w takim razie jest między min. a luksusem bo moim zdaniem minimum to jedna łazienka, komfort dwie , luksus trzy przy założeniu że korzysta z tego 4 osobowa rodzina.

Osobiście rozumiem argumenty akarolaka, jeśli zwracasz uwagę na koszty i do tej pory rodzina funkcjonowała całkiem ok przy 1 łazience to druga nie jest konieczna (co nie znaczy zbędna), spokojnie sobie poradzicie bez niej.

Ale spójrz trochę perspektywicznie, za kilka /kilkanaście lat kiedy dzieci dorosną, założą rodzinę, przyjadą z wizytą na święta na kilka dni ze swoimi rodzinami może z dodatkowym WC byłoby wygodniej?

jak dla mnie niefajne bardzo są opinie w stylu"nie wyobrażam sobie życia bez tego czy tamtego" bo jeśli chodzi o kwestię łazienki nie trzeba uruchamiać wielkich pokładów wyobraźni, wystarczy się rozejrzeć ; z jedną łazienką żyje jakieś 80 % społeczeństwa w tym kraju.

• Odpowiedzi 109
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

.

Według mnie nie ma potrzeby budowania 2 wc w domu parterowym i wystarzy jedna durza łazienka.

a ja będę miał 4 łazienki z WC

1. w użytkowej piwnicy

2. na parterze

3. na piętrze WC z łazienką dla moich 2 chłopaków

4. w naszym z żoną pokoju dużą otwartą na pokój łazienkę z małym WC (które będzie zabudowane)

i wcale nie uważam tego za luksus a raczej za logiczną konieczność

mam łazienkę na górze - będzie wanna

na dole bedzie prysznic tylko

Podobnie na dole łazienka 4,5m2 z prysznicem a na górze większa łazienka z wanną ale bez prysznica - wszystko na jednym kominie. Obie łazienki dostępne dla wszystkich domowników czyli uznałem za lekką przesadę łazienkę tylko dla rodziców.

Co do tego przesadzania z ilością łazienek i ich wielkością oraz wyposażeniem to chyba domena Polaka 'zastaw się a postaw' bo większość takich łazienek jest robiona na kredyt więc z umiarem Panie i Panowie, z umiarem :-)

Łazienki to chyba najdroższe m2 w domu (chyba w kuchnię można jeszcze więcej kasy wpakować w przeliczeniu na m2).

Co do tych kolejek w domu jednorodzinnych to chyba wszystko zależy od tego ile kobiet jest w domu (one najdłużej 'się myją') ale ostatnio słyszałem, że młodzież płci męskiej w wieku szkolnym już powoli dogania płeć żeńską i również potrafi godzinami spędzać czas w łazience.

Ale tak jak wyżej bez przesady, nie rozpieszczajcie tych dzieciaków z ilością łazienek. A wy rodzice, no cóż chciało się dzieci to teraz macie :-)

Oj odbiegłem od tematu - we wszystkim należy zachować umiar!

moj znajomy wybral sie na narty do Slowacji...

Gdy rezerwowal pensjonat dwa razy pytal czy pokoje sa z lazienkami

- Tak, tak, kazdy pokoj ma swoja lazienke - odparl wlasciciel

A na miejscu okazalo sie, ze ich pokoje sa na II pietrze, na ktorym nie ma w ogole lazienki. Zly poszedl z pretensjami do wlasciciela, który mowi: Wszystko sie zgadza i pokazal mu rzad malych lazienek na parterze, ktore przypisane byly do poszczegolnych pokoi :-)

Wychowałam sie z 2 braćmi i wiem jaki syf potrafią po sobie zostawić w łazience, dlatego zażyczyłam sobie małą łazienkę przy sypialni- tylko dla rodzców. Oprócz tego moi panowie bedą mieli swoją dużą łazienkę i niech się tam dzieje.. Na dole tylko WC z umywalką- obok garażu- żeby z brudnmi łapkami mąż nie leciał przez pół domu.

Duża łazienka - i małe WC - z lustrem, kiiblem

I tak za mało podobno, ale się sprawdza na co dzień jako niezbędne...........

U nas tak właśnie będzie... Duża łazienka z wanną, prysznicem i dwoma umywalkami na poddaszu, a na parterze sam WC... Z racji przebudowywania domu tak wyszło, gdybym budowała od podstaw, myślę, że zrobiłabym jeszcze jedną dodatkową..

U nas jest łazienka na górze - będzie tam wanna, sauna, wc,bidet i umywalka z lustrem, i łazienka na dole,gdzie będzie prysznic, wc i umywalka z lustrem :) Uważam,że to jest wystarczająco :) Chociaż teraz mamy tymczasowy pokój z łazienką i przyznam,że jest to baaaardzo wygodne :D może gdybyśmy wcześniej o tym wiedzieli,to nieco zmienilibyśmy projekt,kto wie :wink:

Na dole tylko WC z umywalką- obok garażu- żeby z brudnmi łapkami mąż nie leciał przez pół domu.

u mnie umywalka dodatkowa będzie w kotłowni - zeby nie latać z myciem rąk do łazienki

masz rację- podrzucę mojemu temat!

jak najbardziej jest to dobry pomysł

jesteś w garażu lub przy piecu - nie będziesz biegła do łązienki myć rąk, albo czego innego :D

nawet wodę dla psów można stąd brać

poza tym na górze łazienka z wanną i ubikacją

na dole sam prysznic z ubikacją

no i sama umywalka w kotłowni :)

jak najbardziej jest to dobry pomysł

jesteś w garażu lub przy piecu - nie będziesz biegła do łązienki myć rąk, albo czego innego :D

nawet wodę dla psów można stąd brać

poza tym na górze łazienka z wanną i ubikacją

na dole sam prysznic z ubikacją

no i sama umywalka w kotłowni :)

na górze będę i tak mieć 2 małe łazienki- trzeciej na dole już nie zrobię, bo to byłaby (finansowa) przesada, ale umywaleczka i jakaś kratka ściekowa ( żeby było gdzie psiaka umyć) w okolicy garażu-kotłowni, jak najbardziej.. Dzięki!

• 2 weeks później...
zażyczyłam sobie małą łazienkę przy sypialni- tylko dla rodzców. Oprócz tego moi panowie bedą mieli swoją dużą łazienkę i niech się tam dzieje.. Na dole tylko WC z umywalką- obok garażu- żeby z brudnmi łapkami mąż nie leciał przez pół domu.

U nas będzie podobnie, z tym, że w wc na dole będzie poza wc i umywalką również kabina prysznicowa. Łazienka przy sypialni na górze, tylko dla nas, to było moje marzenie od zawsze :D więc wywalczyłam ją jako mój luksus - będzie tam prysznic, wc i umywalka, poza tym jest na górze ogólnodostępna duża łazienka z umywalką, dużą wanną, wc i bidetem.

Natomiast w kotłowni będzie również pralka i duży zlew gospodarczy, kratka ściekowa w podłodze. A ponieważ z garażu do domu wchodzi się przez kotłownię, zawsze można brudne od samochodu ręce umyć 8)

katiaXX - jesteś przewrażliwiona (wiem to nieuprzejme) Ja też uważam że architekt ma rację (akurat nie uważam tego za nieuprzejme).

WC z umywalką, dla gości, wcale aż tak bardzo nie podwyższy kosztów. Bo cóż my tam mamy?

Kibelek + umywalka+bateria + oczywiście pomieszczenie (od biedy wystarczyłoby je pomalować) no i oczywiście drzwi do niego.

Osobiście czuję się niekomfortowo jak korzystam z toalety "w gościach" i jest ona w łazience gdzie stoją dodatkowo jakieś szczoteczki do zębów oraz wiszą gacie i skarpetki na kaloryferze... A nawet jeżeli nie, to łazience zawsze coś osobistego się rzuca w oczy...

jenym z podstawowych zalozen przy kapitalnym remoncie mieszkania 90m2 dla rodziny 2+1 bylo wydzielenie wc dla gosci.

Nie przepadam zatym, aby w sumie obce mi osoby siadaly na mojej desce:-)

Wc dla gosci jest w czesci dziennej, a ja gosciom nie kaze zdejmowac butow.

Nasza lazienka z wc, wanna i prysznicem jest w czesci nocnej, gdzie najczesciej chodzimy na bosaka.

Takie rozwiazanie uwazam za optymalne.

Wszystko jest kwestią gustu, a gustach jak wiadomo...

Ekstra łazienka to i ekstra niebagatelny wydatek, ale u nas budują się trzy:

Jedna na patrerze, nieduża, ale z prysznicem bo mamy pokój gościnny (jeśli któreś z nas złamie kulosa albo trzeba się bedzię zaopiekować rodzicami co nam po łazience na dole jeśli nie ma w nim natrysku-kąpiel w kibelku :wink: ),

druga-dzieciowa-najwieksza z wanna i prysznicem, ew. combo=2w1, no i nasza przy sypialni-wydaje mi się niezbędna dla zachowania higieny, spokoju i komfortu :p

Ilość kondygnacji nie ma tu dla mnie większego znaczenia, w parterowym też bym zaplanowała trzy.