martinflash 14.07.2009 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 buduję monolityczną piwnicę z szalunków STAL-FORM, czy jak zaleję około południa w pierwszy dzień to czy na drugi dzień rano mogę to rozbierać? Czy nie naruszę betonu wybijając kliny mocujące? Dodam tu że szalunek ma 2,25 cm wysokości ściany, ściana jest 25 cm gruba ze zbrojeniem, wymiary piwnicy 10x14m. Inne pytanie to ile razy dziennie i przez ile dni muszę zraszać tą konstrukcję wodą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 14.07.2009 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 Możesz rozbierać, tylko w miarę delikatnie.Wody nie żałuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 14.07.2009 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 ja bym nie rozbierał, lekko wybić kliny, tak aby szalunek "zrelaksował się"powietrze dotarło pod płyty, dopiero po południu zaczął demontowaća przynajniej odczekać ze 2-3h jaki beton?wibrowane było?szalunki wyparte z obu stron? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.07.2009 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 przy tej temperaturze dałbym im 24 godziny w szalunku pielęgnowac dwa dni po rozszalowaniu /wody skolko godno/ja bym nie rozbierał, lekko wybić kliny, tak aby szalunek "zrelaksował się"... metoda proponowana przez Barbosse jest b. dobra podejrzewam, ze autor pytania chce jednak oddac szalunki do wypozyczalni jak najszybciej - aby zminimalizowac opłaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinflash 15.07.2009 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 ja bym nie rozbierał, lekko wybić kliny, tak aby szalunek "zrelaksował się" powietrze dotarło pod płyty, dopiero po południu zaczął demontować a przynajniej odczekać ze 2-3h jaki beton? wibrowane było? szalunki wyparte z obu stron? beton B20 było wibrowane szalunki nie wyparte ponieważ zużyłem 950 żyletek do zbudowania tego monolitu idę rozbierać szalunki, właśnie mija 24h od zalania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.07.2009 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 oprócz "żyletek" /lasz/ stęza sie rurami ale jak Ci sie udało i nie wyboczyło ... gratulacje p.s. a dziś w cieniu 31 *C u mnie beton wiąże szybciusieńko ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 31.10.2012 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 ...qaz121, wydaje mi sie, ze po trzech latach jednak juz je zdemontowal... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts