Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stromy zjazd do garażu - problem z nawierzchnią z kostki

Recommended Posts

witam

mam podpiwniczony garaż, a w związku z tym spadek na wjeździe (20%). zjazd jest wykonany z kostki granitowej 9x11 wypełniony mączką granitową. wszystko wykonano w grudniu ub. roku. problem polega na wypłukiwaniu mączki ze szczelin pomiędzy kostką w czasie deszczu. w efekcie woda z mączką spływa do odwodnienia liniowego i zamula je. jak temu przeciwdziałać? nie chcę dodawać do mączki cementu, bo zależy mi na wsiąkaniu wody przez szczeliny, i obawiam się że zabrudzę kostkę. będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi

pzdr

mony

nabial Ciebie nie zrozumiał - jeżeli zaproponował geowłókninę, to zrozumiał, że chodzi o wypłukiwanie spod kostki - a Tobie chodzi o wypłukiwanie, z boków, a nie ze spodu kostki.

Tak czy siak, musisz coś szybko zrobić, bo jak stracisz wypełnienie boczne to kostki zaczną Ci się ruszać i będzie to źle wyglądało, a i jeździło fatalnie -

Może jakoś ubij te "fugi", a ta woda to tylko z tego podjazdu, czy też może z innych części placu?

Jak nic Ci nie przyjdzie do głowy, albo nikt nie poratuje pomysłem, to zrób w poprzek dodatkowe odprowadzenia wody i tyle - wtedy mniejsza ilość wody Ci wyląduje pod drzwiami garażowymi.

na bieżąco kontroluję sytuację - czyszczę odwodnienie i uzupełniam szczeliny i mam nadzieję że w końcu jakoś się to zaklinuje, ale troche mnie to już męczy i kombinuję - może zasypać "grubszą" mączką - woda nie powinna cięższych i większych drobin znosić? może obsypać trochę ziemią, posiać trawkę i przykryć czymś żeby się zakorzeniła?

pzdr

mony