Samur_aj 14.07.2009 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 Jak prawidłowo wykonać schody betonowe aby potem nie mieć nieprzyjemności typu odeszły od budynku itp.Remontuje mały domek gdzie dotychczas wszyscy biegali po pustakach zamiast schodów i nadszedł czas aby to zmienić.Początkowo chciałem wylać płytę betonową (zbrojoną) pod całymi schodami a następnie murować stopnie z bloczków betonowych. Czy to jest słuszne i zgodne ze sztuką ? Jeśli nie to jak wykonać to wszystko prawidłowo.Teren na którym mają się znajdować schody jest gliniasty a docelowa wysokość ostatniego stopnia to 83cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 14.07.2009 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 Jak prawidłowo wykonać schody betonowe aby potem nie mieć nieprzyjemności typu odeszły od budynku itp. Remontuje mały domek gdzie dotychczas wszyscy biegali po pustakach zamiast schodów i nadszedł czas aby to zmienić. Początkowo chciałem wylać płytę betonową (zbrojoną) pod całymi schodami a następnie murować stopnie z bloczków betonowych. Czy to jest słuszne i zgodne ze sztuką ? Jeśli nie to jak wykonać to wszystko prawidłowo. Teren na którym mają się znajdować schody jest gliniasty a docelowa wysokość ostatniego stopnia to 83cm. Najprostsza odpowiedź to - zgodnie z projektem, bo jak pewnie sobie zdajesz sprawę budowa schodów wymaga pozwolenia na budowę a więc i projektu... Schody nie będą miały już powiązania z ławami budynku więc zrób je jak najcięższe i z fundamentem o tej samej głębokości co dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Samur_aj 14.07.2009 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 Projekt to i jest tylko jakiś bałwan to rysował 20 lat temu i wyznaczył 2 stopnie a w rzeczywistości wyjdzie 5.Schody z jednej strony przylegają do ganku gdzie ławy na poziomie gruntu do 70cm pod ziemią a z drugiej strony do podpiwniczonego budynku a tam ławy zaczynają się od 130.Robienie drugiego projektu mi się nie widz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 14.07.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 Zrób wykop na głębokość przemarzania baj beton i masę gruz betonowego lub kamienia budowlanego. Bloczki mogą być, ale górę i tak trzeba wylac w całości. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Samur_aj 14.07.2009 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 Przynajmniej już coś wiem. Dla zobrazowania całości wrzucę mały szkic. http://www.gryfino.one.pl/foty/Budowa/schody.jpg Zrób wykop na głębokość przemarzania baj beton Wykop mam zrobić pod całe schody czy tylko po obrzeżach (1 stopień), a może po krawędziach dookoła przewidzianych schodów. W moim regionie widzę że ławy robi się na głębokości ok 70-100. Bloczki mogą być, ale górę i tak trzeba wylac w całości. Rozumiem że chodziło że bloczki mogą być zamiast gruzu a stopnie wylewane. Ganek już jest chodzi o same stopnie. Ganek budowany 10 lat temu i tak zostało że biegają po pustakach bo poprzedniemu inwestorowi zabrakło chęci i pieniędzy. Budynek natomiast budowany w latach 70. Ganek jest bez podpiwniczenia jeśli to coś zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 14.07.2009 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 Można robić po boka ale ty masz glinę, nie wiem jak z wodą gruntową, dlatego proponuję wybrać wszystko ,jako gruz mogą być oczywiście pustaki, ważne aby beton dobrze oblewał kawałki, mogą być bardzo duże i dużo. 70 cm to nigdzie w Polsce nie jest dopuszczane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 15.07.2009 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 xxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Samur_aj 15.07.2009 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Na palach, zaraz ktoś napisze że szalunki i rusztowania trzeba.Cały ganek stoi już 10 lat i ma się dobrze a nie ma tam żadnego pala. Zakopany jest w ziemi jakiś metr. Ma ktoś podglądowy przekrój schodów. Chodzi mi o kolejność warstw.Np. wykopać dół o głębokości jednego metra do środka zbrojenie porem ława itp.A może tak - zebrać górną warstwę ziemi np 40cm. Wysypać gruzem 5cm następnie w połowie wysokości zbrojenie z pręta 10 w kratownicy o oczkach 15x15 i na to wszystko 35cm betonu. Resztę ułożyć z bloczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts