Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

filtr wodny / wody za wodomierzem

arti.sa

Recommended Posts

Witam,

proszę o podpowiedź jakie filtry stosujecie za wodomierzem?

Coś godnego polecenia znacie?

Nie chodzi mi o filtr do uzdatniania, zmiękczana itd... które są oferowane za 3, 6, czy 10tys.

Chodzi mi o zwykły filtr dla szarego uzytkowanika co by na urządzania "syf" nie szedł a jak się coś da więcej to i przyjazny dla ludzi jako dla wody użytkowej.

Mam zwykły wkład filtracyjny za 10 zyla.Jak się "zrudzi "to go wymieniam.Nigdy nie węglowe.Raz mi się zapchał i go odradzam.

Pytanie : czy można połączyć montaz filtra ( uzdatniacza wody) Aquahome z Viessmana z montażem solarów.Woda jest straszna ,sam kamień.Problem w tym,że dom wykończony odkupiliśmy jakiś czas temu i teraz próbujemy go doposażyć. W tej chwili ogrzewanie i ciepła woda z gazu.Jak czytam te wszytskie informacje, to wychodzi mi,że dokładając solary będę miała cztery zbiorniki w kotłowni- jednen - gaz, drugi od solarów, trzeci i czwarty - uzdatniacz- nie ma nato aż tyle miejsca.Potrzebuję jakiegoś dobrego fachowca z okolic Łodzi, który zobaczy to co jest w tej chwili i podpowie co da się zrobić.Na wiosnę planuję gruby remont, więc już teraz trzeba by zaplanować ewentualny montaż uzdatniacza i solarów,żeby później zakryć ewentuale dziury, rury itp.

• 3 years później...

Są filtry (z obrotową głowicą), które mogą być montowane zarówno na rurze poziomej jak i pionowej.

Ten jest akurat do tzw. montażu poziomego (na rurę poziomą).

Możesz go jednak zamontować tak jak napisałeś (bo to filtr ciśnieniowy). Rozwiązanie to ma jedną wadę, podczas wymiany wkładu wylewa się cała woda z klosza.

• 1 year później...

Moje porady są naprawdę fachowe.... najprostszy możliwy filter mam piankowy i mówię, że węglowy by też mógł zainstalować.

Jeszcze nie dobry ale będę :) A już siedzę z 2 tydzień i czytam to trochę już wiem... i w dalszym ciągu myślę nad RO7. Ale to dopiero przy wypłacie podejmę decyzję :)