Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samodzielny montaż drzwi drewnianych z Castoramy?

pomaranczowymis

Recommended Posts

Witam,

Chcielibyśmy mieć takie mniej więcej drewniane, niskobudżetowe drzwi z Castoramy:

http://www.castorama.pl/produkt/drzwi/skrzydlo-drzwiowe-remix-975418/

Ościeżnice do nich są sprzedawane oddzielnie i w kawałkach - każda deseczka osobno.

Czy ktoś montował może takie lub podobne drzwi samodzielnie? Szukałam w internecie różnych dobrych rad, ale dotyczą one raczej gotowych ościeżnic w całości. Zastanawiam się, czy da się takie coś zamontować własnymi siłami, czy lepiej dołożyć trochę grosza i powierzyć to fachowcom... Chociaż z drugiej strony, z fachowcami przecież też różnie bywa ;) Z trzeciej stron, przecież nie święci garnki lepią!

Z góry dzięki za wszystkie porady!

Witam,

Chcielibyśmy mieć takie mniej więcej drewniane, niskobudżetowe drzwi z Castoramy:

http://www.castorama.pl/produkt/drzwi/skrzydlo-drzwiowe-remix-975418/

Ościeżnice do nich są sprzedawane oddzielnie i w kawałkach - każda deseczka osobno.

Czy ktoś montował może takie lub podobne drzwi samodzielnie? Szukałam w internecie różnych dobrych rad, ale dotyczą one raczej gotowych ościeżnic w całości. Zastanawiam się, czy da się takie coś zamontować własnymi siłami, czy lepiej dołożyć trochę grosza i powierzyć to fachowcom... Chociaż z drugiej strony, z fachowcami przecież też różnie bywa ;) Z trzeciej stron, przecież nie święci garnki lepią!

Z góry dzięki za wszystkie porady!

Naprawdę nie masz się czego obawiać - wystarczy kupić ościeżnicę (dłuższe boki są takie same różnica jest tylko w górnej belce) 70, 80, 90 - w komplecie dostajesz wkręty i zawiasy żeby to wszystko poskręcać. Jak już poskręcasz ościeżnicę to ją wstawiasz w otwór, poziomica do ręki ustawiasz pion, pilnujesz żeby rozstaw u góry był taki sam jak na dole. Mocujesz klinami wstawiasz rozpórkę, potem trochę pomoczyć mur i ościeżnice, pianka do ręki - psik psik - nie za dużo (zależy od pianki ale tak 50% objętości szpary, reszta się rozpręży) i na drugi dzień możesz wstawiać drzwi (gratulacje i 200 zeta w kieszeni) :lol:

BTW:

Producenci ościeżnic zalecają przed montażem ją pomalować, (ja polecam bejcę ZAR żeby dobrać kolor i na to lakier wodny coby było zdrowo)

Poziomica , poziomicą ....

Niby wszystko w pionie , a potem którys róg drzwi odstaje od futryny.

Po wypionowniu i wstępnym zamocowaniu futryny za pomocą klinów i rozpórek...

dobrze jest jednak założyć drzwi na zawiasy i sprawdzćc przyleganie do futryny. Przed ' opiankowaniem" , można jeszcze skorygować położenie futryny.

Wszytko idealnie na samej poziomicy na pewno nie wyjdzie.

pomarańczowymis- daj sobie spokój. poziomica 2m kosztuje 150zł, 80cm 70zł. chcesz tyle wydać zeby wstawic drzwi? czy moze nie potrzebujesz poziomicy? nie tak łatwo (dobrze!) wstawia sie drzwi. A wiem to bo wstawiłem ich setki.

Kup drzwi w sklepie gdzie oferuja montaż i zamiast 22% VAT za drzwi zapłacisz 7% VAT za usługe z materiałem, wyjdzie cie niewiele wiecej niz same drzwi.

pomarańczowymis- daj sobie spokój. poziomica 2m kosztuje 150zł, 80cm 70zł. chcesz tyle wydać zeby wstawic drzwi? czy moze nie potrzebujesz poziomicy? nie tak łatwo (dobrze!) wstawia sie drzwi. A wiem to bo wstawiłem ich setki.

Kup drzwi w sklepie gdzie oferuja montaż i zamiast 22% VAT za drzwi zapłacisz 7% VAT za usługe z materiałem, wyjdzie cie niewiele wiecej niz same drzwi.

Ja bym tam nie zniechęcał do własnoręcznych prac. Z reguły każdy w domu ma potrzebne narzędzia do obsadzenia drzwi, nawet jeżeli nie to zawsze warto je kupić.

A satysfakcja z własnoręcznie wykonanej pracy - bezcenne.

hm... jesli pomarańczowymis pisze ze chce cos zrobic sam to znaczy ze przynajmniej wydaj mu sie ze podola i ma podstawowy sprzet, poza tym kiedy ktos kupuje tanie drzwi to chce zaoszczedzic (czy warto to juz inna dyskusja) i nie bedzie wydawal kolejnych 200 zl za montaz. Podejscie siggi&alka jest typowe dla fachowca ktory z wszystkiego robi "magie" w ktorej tylko on moze "czarowac".

Zamontowanie oscieznicy nie jest trudne ale taka prace tez mozna zfuszerowac nawet przez "autoryzowany" montaz patrz: http://forum.muratordom.pl/problem-z-drzwiami-po-montarzu,t158831.htm

Do opisu .ajk dodalbym, zeby nie montowac na sama pianke, umocowac najpierw oscieznice kotwami takimi jak do okien albo zwyklymi paskami blachy ocynkowanej przykreconej do oscieznicy i wygietej na sciane i tez zamocowanej kolkami.

Takie oscieznice maja jedna wade, ciezko estetycznie zakonczyc polaczenie sciana-oscieznica, szczegolnie jak tynki sa nierowne. Proponuje kupic w jakims skladzie z drzwewem drewniane listwy przypodlogowe i cwiercwalki i zrobic opaske naokolo.

Jak ktoś jest po kilku doświadczeniach z drzwiami, to można się pokusić. Popełniłam z Dużym kilka takich przestępstw, drzwi, okna, nawet bramę garażową wstawialiśmy sami :D . Wejściowe drzwi są reprezentacyjne i bym sie nie odważyła, ale do wewnątrz też bedziemy montować sami :wink: A jak ktoś sam buduje to poziomica 2m jest "na wyposażeniu" :wink: Przynajmniej u nas tak jest :wink:

...

Do opisu .ajk dodalbym, zeby nie montowac na sama pianke, umocowac najpierw oscieznice kotwami takimi jak do okien albo zwyklymi paskami blachy ocynkowanej przykreconej do oscieznicy i wygietej na sciane i tez zamocowanej kolkami.

Takie oscieznice maja jedna wade, ciezko estetycznie zakonczyc polaczenie sciana-oscieznica, szczegolnie jak tynki sa nierowne. Proponuje kupic w jakims skladzie z drzwewem drewniane listwy przypodlogowe i cwiercwalki i zrobic opaske naokolo.

Ja uważam że wystarczy na samą piankę - nie ma siły żeby to wyrwać (ale jak kto lubi), co do estetyki - najlepiej od jednej strony zamontować drzwi równo ze ścianą i do tego dokupić opaski drzwiowe - do dostania nawet w Castoramie, z drugiej strony gipsujemy i mocujemy narożnik.

No cóż, właściwie wszystkie podstawowe narzędzia mamy, poziomicy itp. nie potrzebuję kupować, więc o tyle jesteśmy do przodu. Oczywiście cały ten samodzielny montaż jest po to, żeby trochę kasy zostało w kieszeni...

W Castoramie są też takie listwy maskujące połączenie ościeżnicy ze ścianą, więc z tym nie powinno być problemu.

Tak sobie myślę, że damy radę :) A szanowny małżonek już zaczął te ościeżnice malować (białą lakierobejcą, bodajże Sidolux) i wychodzi ładnie :D

Zaintrygowało mnie to co napisał .ajk - po co moczyć mur i ościeżnicę?

hm... pianka utwardza sie pod wplywem wilgoci a przyczepnosc woda moze poprawic tylko wtedy gdy sie zmyje kurz :)

Co do listew w castoramie to moge tylko tyle poradzic ze ceny maja tam "zydowskie" ostatnio widzialem cwiercwalek sosnowy za 8 zl SIC! a normala cena to kolo 2 zl, zeby byli smieszniej cwiercwalek debowy w castoramie kosztuje 5zl (przynajmniej w kielcach)