Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Konwersatorium

Recommended Posts

Witajcie !!!

Zapraszam do komentarzy, konwersacji, dyskusji i polemiki na temat naszych poczynań podczas budowy naszego pierwszego domu (jak nam się spodoba, to kto wie - może będą kolejne).

A jako że słowo pisane zawarte w haśle "dziennik" wymaga systematyczności i codziennego uzupełniania zapisków, to wolę nie podejmować się takiego karkołomnego zadania :oops: . Dlatego też, załączam fotogalerię

:lol:

No i postaram się odpowiadać na Wasze posty w miarę szybko!

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Galeria uzupełniona o rzuty.

Zanim zakończymy stan surowy, to zapewne koncepcja poddasza zmieni nam się jeszcze kilka razy :p Najprawdopodobniej nie będziemy przedzielać garderoby (tej w korytarzu) i zrobimy wg projektu, no i wciąż trwają negocjacje w sprawie ostatecznego wyglądu górnej łazienki, ale raczej zrobimy podobnie jak u Was Ido.

Przecież projekt jest po to, żeby go zmieniać :D

• 2 weeks później...

Nasze mury pną się do góry, a ja tego nawet nie widzę - kolejna delegacja i kolejne kilka dni poza domem. A tu roboty coraz więcej, bo już w tym tygodniu będą zalewane wieńce i jak tylko wyschną, zaczynamy dach.

A tak przy okazji, to zdecydowaliśmy się na kolejną drobną zmianę w projekcie - będziemy mieć ganek :lol: Fundanenty już wylane, teraz jeszcze filary i gotowe!!!

Pod koniec tygodnia wkleję nowe zdjęcia... chyba, że znowu dostanę rozkazy i pojadę na drugi koniec Polski :-? )

Jutro będą lane wieńce. A ja już nie mogę doczekać się dachu. I ścianek działowych, co by można było ilektrikę zaplanować.

Dziwne - mogę godzinami siedzieć na budowie i planować - tu będzie to, a tam tamto, tu zrobimy tak, a tam inaczej. Też tak macie?

Obecnie dużo czasu zajmuje mi zbieranie i porównywanie ofert na rolety i bramę garażową. Mam już nawet szablon maila, którego wysyłam do różnych firm :lol: . Jakiś czas temu podjęliśmy już decyzję w sprawie okien: and the winner is... Matplast z Nowej Rudy i Okpol z Brzegu.

A poza tym, to mam dużą zagwostkę w sprawie ogrodzenia. Mamy narożną działkę i póki co sąsiada tylko z jednej strony. Mój Ślubny razem z moim ojcem, a swoim teściem, próbują mnie przekonać co do zasadności częściowego odrodzenia z betonowych przęseł. A mi jakoś tak nie po drodze z tym betonem. Hmm, muszę to jeszcze przetrawić (jakbym miała mało spraw do przemyślenia :-? )

Nic to, kończę drinka i idę spać.

Miłej nocy życzę.

Dzień dobry. Można ?

I jak wieńce zalane ? Robota pali Wam się w rękach. U nas na wsi stoi już Oliwka. Ładny, zgrabny domek chociaż jeszcze nie wykończony z zewnątrz.

Widze, że będziesz zorientowana w sprawie okien, co teraz na rynku jest oferowane :D Będę mogła wypytywać ? My jeszcze troszkę i też będziemy na tym etapie :)

Chociaż już dzisiaj dzwoniłam do Irgi pytać o bramę garażową, konkretnie o wysokości bram, bo są różne a na razie możemy jeszcze zmodyfikować.

A jeśli chodzi o bramę to kogo wybraliście ?

Hej,

pewnie, że można!!! :D

Wieńce zalane, ściany szczytowe częściowo już stoją, a ganek czeka na klinkier (słupy miały być lane, okrągłe, ale jednak będą murowane).

Co do okien, to powiem szczerze, ze nie zagłębialiśmy się w szczegółowe dane techniczne, opisy przepuszczalności itd. Kompletnie się na tym nie znam, a że nie zakładamy pompy ani reku, to nie było to dla nas tak istotne. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, to zapraszam w połowie września - powinny być już osadzone - będzie można sprawdzić, co i jak.

Aaa i jeszcze brama. Póki co wybór padł na Normstahla. Brama będzie duża - 420/225 i najlepszą ofertę uzyskaliśmy z firmy Omega z Oławy.

http://www.omega-phu.pl/bramy-normstahl

Ale jeszcze czekamy na ostatnią ofertę i wtedy zobaczymy.

Za bramą już dzwoniłam i bardzo miła pani wyśle ofertę na maila. Nasz brama ma 4,5 na 2,25 tylko nikt jeszcze nie wie jaki kolor, wiec Pani będzie taka uprzejma i wyśle opcje z kolorami no i z automatem lub bez - super - dzięki :D

My będziemy mieli i pompę i reku więc musimy się wgłebić w te okna :-?.

U nas powoli kładzie się II strop.

Czekam na Wasze nowe fotki.

• 2 weeks później...

Wkleję, wkleją, ale dopiero za czas jakiś.

A my znowu w trasie, daleko od domu, wszystkie sprawy próbujemy załatwiać na telefon, a z tym sami wiecie jak jest... W rezultacie na budowę to tylko rodzice zaglądają od czasu do czasu.

Ale, ale - coś się jednak dzieje! Szczyty już stoją, drewno zamówione, no i jeśli pogoda pozwoli to w piątek początek stawiania dachu :lol: :lol: :lol:

Teraz jeszcze trzeba wybrać klinkier na kominy. Wiec wybrałam się dnia któregoś do pierwszej lepszej hurtowni i ... o zgrozo ... zbaraniałam!!! Podobno kobiety rozróżniają całą gamę kolorów, ale ja nie wiedziałam, że odcieni szarości jest tak wiele :o A do tego te nazwy - syriusz, zmierzch na marsie, noc polarna. O co kaman? W rezultacie podjęłam męską decyzję - mój ślubny sam wybierze kolor płytek! Podobno dla faceta szary to szary, a czerwony to czerwony. więc nie powinien mieć kłopotów z wyborem odcieni :lol:

A gdzie zamawialiście więźbę ? Jeśli można to poproszę namiary na priv. My na dniach mamy zamawiać. Nasi panowie stwierdzili, że w tydzień postawią ściankę kolankową - no pożyjemy, zobaczymy, a więźbę i tak trzeba wcześniej zamówić.

W piątek zalewamy strop i też chcemy mieć ładną pogodę :) Zamawiamy razem ? Może się uda ?

Taa ... te odcienie ... też mi sen z powiek strącają. Ja za to dygam jeśli chodzi o dobieranie koloru okien do bramy garażowej. Z kominem to myślę że nie będzie tak źle - ceglany. Chociaz i te ceglane potrafią się różnić u różnych producentów. Mój T. szarości odróżnia gorzej czerwony od zielonego :D

Żeby nie było tak różowo... Zajeżdzamy w piątek rano do hurtowni zapłacić za więźbę, a pan hurtownik z zalotnym uśmiechem na twarzy informuje nas, że drewna nie będzie, bo 2 godziny temu auto się zepsuło :o . Więc proszę pana (jeszcze uprzejmym tonem), aby raczył wytłumaczyć, dlaczego nas nie poinformował o tym fakcie 2 godziny temu. Zerwaliśmy się z pracy, wykonawcy czekają na budowie, żeby pomóc nam rozładować, przepchaliśmy się przez cały zakorkowany Wrocław, a on nam z takim tekstem wyskakuje :evil: :evil: :evil:

Odpowiedz pana: "przecież nic się nie stało"

Odechciało mi się wszystkiego... chociaż nie - z przyjemnością wydrapałabym mu oczy, powykręcała ręce, połamała nogi powyrywała włosy, itd, itp!!!

W rezultacie więźba przyjechała późnym popołudniem. A pan hurtownik jakimś cudem chyba wyczuł, co chę mu zrobić, bo łaskawie zgodził sie na przysłanie do nas HDSa.

Ale mamy kolejmy dzień poślizgu :-?

Doskonale Cię rozumiem :)

Ja dwa dni straciłam na dwuteowniku :evil: Jeden dzień bo trzeba pojechać i zapłacić gotówką, a drugi, bo pani zapomiała, że ma na stanie dwie ceny teowników i po co sprzedawać tańsze jak można droższe, chociaż cały poprzedni tydzień wydzwaniałam i podawano mi ceny niższe więc nawet mi do głowy nie przyszło, że tą samą rzecz w tym samym miejscu można kupić drożej i taniej. I nie to że dwuteownik się czymkolwiek różnił - są identyczne !! U sprzedawców prawie zawsze "nic się nie stało". Piszę prawie bo są i tacy co na głowie staną, żeby klienta zadowolić :)

Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło :D

Oj, Rysko w naszym przypadku to piątkowe zamieszanie nie wyszło nam na dobre :( Zapomnieliśmy zostawić ekipie od dachu kluczy do szafki z prądem i w rezultacie w poniedziałek rano dowiedzieliśmy się, że chłopaki zwijają się z naszej budowy, bo bez prądu, to nawet nie było co zaczynać... kolejny dzień zwłoki :cry: :cry: :cry:

A co do różnicy w cenach poszczególnych materiałów, to masz rację. Nam się też zdarzyło, że przy nas zmieniali cenę na droższą - bo niby im się cenówki pomieszały :-? i jeszcze łaskawie potrafią uświadomić klienta, że ma wybór - może brać u nich droższe, albo tracić czas na szukanie tańczych!

Ach... za ładnych parę lat będziemy o tym opowiadać wnukom i z uśmiechem na twarzy wspominać dni walki...

• 2 weeks później...

No i mamy więźbę, i to już na dachu!!! Położona, przytwierdzona, gotowa na pieżynkę z folii i dachówek, ale :( No właśnie, ale. Ale częściowo będzie rozbierana i układana na nowo. Zdecydowaliśmy, że obniżymy jętki, aby powstał przyzwoity strych - kolejne dni opóźnienia :cry: I bynajmniej nie sa to jakieś nasze fanaberie. Strych chcieliśmy mieć i już! Ale kierownik budowy (i projektant w jednej osobie) nie zmienił projektu :evil: :evil: :evil: , owszem, wykonawca wspomniał, że jętki jakieś przykrótkawe, ale my - laicy, nie znający fachowej terminologii, przyjeliśmy to do wiadomości i daliśmy zielone światło do pracy.

Aż tu nagle patrzymy, a w najwyższym miejscu jest 1,2m :o Toż to szok! A gdzie nasz strych?

Wiem, wiem, niektórzy pomyślą, że gra nie warta świeczki. Ale tak to już jest, że każdy ma swoje priorytety. Ja buduję dom, bo marzę, żeby w sobotni poranek chodzić na boso po trawie popijając gorąca kawę, mój ślubny chce mieć osobny gabinet na poddaszu, gdzie będzie trzymać swoje komputery i inne elektroniczne cacka, a poza tym to chcemy mieć strych!

rozumiem Wasze niezadowolenie ...

przeciez nie bedziecie przez cale zycie zalowac ze nie powiekszyliscie strychu ... lepiej to zrobic poki sa mozliwosci ...

1,2 m do niczego sie praktycznie nie nada poza skladowiskiem rupieci ...

trzymamy kciuki za powodzenie dalszych prac :)

jestem bardzo ciekawa efaktu koncowego Waszego budynku ... troche zmieniliscie mu bryle poprzez dodanie tej kotlowni z tylu ... ale to trzeba pozekac na dachowke zeby zobaczyc efekt koncowy :)

• 2 weeks później...

Ach, coś się ruszyło! Jętki przestawione, dach już prawie pokryty, a jutro wstawiają okna dachowe... no chyba, że znowu COŚ się stanie i kolejne opóźnienia będą.

Mamy też już płot z jednej strony - uffff, dwa dni kopania, noszenia ciężkich płyt, murowania i obsypywania. Ale przed nami jest dodatkowa robota... mamy na działce ponad 540 ton ziemi :lol: Trzeba ją teraz rozplantować, wyrównać i jakoś zagospodarować. A pomysłów niet :(