Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Konwersatorium

Recommended Posts

Minął prawie miesiąc, zimno się zrobiło, człowiek senny jakiś i niezbyt skory do pracy. A roboty na budowe duuuużo było i dużo się działo.

Po osadzeniu okien dachowych siedziałam w każdym pomieszczeniu na piętrze przez długi bardzo czas i cieszyłam oko widokami. Może i były monotematyczne (wiąż to same błękitne niebo), ale za to piękne... i ten odcień... I wtedy mnie olśniło!!! Nie widzę nic prócz nieba, ba! ledwo okno można otworzyć :o Wykonawca trochę przesadził z wysokością okien nad podłoga i w rezultacie nie są one zbytnio funkcjonalne :evil: Cóż, szykuje się kolejna zmiana...

Na szczęście ścianki działowe są na odpowiednią wysokość wymurowane. A nas gonią kolejne terminy. Trzeba było rozplanować elektrykę. Zeszło mi na to prawie 6 godzin łażenia po całym domu, wymyślania wszelkich sytuacji, które mogą się zdarzyć, wirualnego ustawiania mebli w każdym pomieszczeni, uff. A po powrocie do domu noc nie jedną noc zarwałam ślęcząc nad programem projektowym i próbując rozplanować układa pokoi, kuchni i łazienek. Fajna to zabawa i byłam bardzo dumna, kiedy już skończyłam.

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sobota 10.10.09 - oj będzie sie działo - okna, elektrycy i my!

Ale po oklei:

- przyjechały spóźnione o 4 dni okna. Same okna :evil: bez rolet. Kolejna obsuwka... No i do tego okna w pokojach na górze jakieś małe mi się wydają. Zwłaszcza w odniesieniu do całej ściany szczytowej, hmm. A wy jak uważanie?

http://lh4.ggpht.com/_dD6lBMjt9Mw/StEFFnYAm_I/AAAAAAAAC88/xGmF_CjDSFE/s720/DSC_0153.jpg

Ale przynajmniej elektrycy są na czas. No i jakież było moje zdziwienie, kiedy MOJE obmyślane po nocach projekty instalacji, wspomagane nie jednym drinkiem, nie jedną podpatrzoną aranżacją okazały się... hmmm, krótko mówiąc niewystarczające :o

A no bo panowie elektrycy wraz z moim Ślubnym zaczęli wymyślać, że nie przewidziałam siły w garażu (??? - a po co?, nie mamy spawarki), wyjścia antenowego w każdym pokoju (??? - przecież my nawet jednego telewizora nie mamy, a bez telewizji już od trzech lat żyjemy!), no i ...(uwaga, uwaga)... wyjścia sieciowego w garderobie :o :o :o

To ja się pytam mojego Osobistego Męża "A po co Ci net w garderobie?"

A On mi na to, że to przecież oczywiste, bo garderoba jest obok sypialni :-?

... wciąż nie znam odpowiedzi...

Mój maż pojechał dzisiaj po pracy na budowę zobaczyć, jak sobie radzą elektrycy. I podobno to co zobaczył, wyglądało jak plan zdjęciowy do jakiegoś filmu sience fiction - plątanina kabli, wszędzie jakieś złączki, puszki, itp. Istna pajęczyna drutów. Parter zrobiony, tylko że poszło już około kilometra kabli. A ja myślałam, że kilometr to na całą chałupę starczy :-?

Jutro jadę z aparatem i będę uwieczniać centymetr po centymetrze, co by na przyszłość było w razie jakiegoś "W".

Cholera, zima idzie :cry:

Brrr, jak zimno. Całą sobotę byliśmy na budowie, trzeba było uprzątnąć chałupkę przed wejściem tynkarzy, powynosić resztki materiałów, jakieś deski, cegły, itp.

Najgorsze, że nie zdążyliśmy rozplantować reszty ziemi przed deszczemi i teraz na działce jest iście księżycowy krajobraz - tu jakaś dziura, tam góra, a tam stoi woda, feeee. I jeszcze ta ponura pogoda.

No i nie mogę się doczekać, kiedy w naszym domy zamieszka koza! Piękna jest, cała czarna, lśniąca i taka... dostojna. Ma już nawet przewidziane swoje miejsce - stanie na środku salonu, tuż przy kominie. No i wreszcie będzie w domu ciepło!!!

Super, jaki macie kolor dachówki? czy to antracyt? I jakiej firmy, nie mieliście uwag co do jakości dachówki i jeśli mozna chciałabym poznać cene za wykonanie dachu. tez planujemy antracyt ale nie moge zdecydować się na firmę. Faworytem był Rupp Sirius 13- dobry ale drogi i jeszcze mamy w zanadrzu Robena i Koramica Pozdr

Grazi,

wybraliśmy tańszą wersje, czyli Robena i faktycznie jest to antracyt angobowana. Nasi wykonawcy nie skarżyli się na jakość dachówki, a my (laicy)możemy jedynie oceniać walory estetyczne. Matariał (bez rynien) kosztował nas 16000 zł z groszem. W cenę tą nie wliczam wyłazów.

Tuż po zrobieniu dachu i osadzeniu okiem widok był masakryczny - dachówka miała czerwoną poświatę (efekt docinania dachówek) i nawet po pierwszym deszczu wyglądała jak zakurzona. Teraz jest czysta,a brzegi uciętych dachówek są już pomalowane pod kolor i całość wyglada fajnie.

Z dachówką Rupp nie będzie takich problemów, bo jest ona barwiona w masie, a nie tylko po wierzchu. Tylko ta różnica w cenie...

• 2 weeks później...

No i kolejny etap mamy za sobą - tynki wewnętrzne. Ufff, wreszcie. Nie obyło się oczywiście bez problemów.

Ekipa tynkarzy weszła z tygodniowym opóźnieniem, ale trudno, różne wypadki się zdarzają. Toż to do opóźnień zaczynam się już przyzwyczajać i traktować nie jako zło konieczne, ale jako coś najnormalniejszego. I zapewne niedługo z podejrzeniem będę patrzeć na fachowców, którzy przychodzą na czas, wyrabiają się z robotą i nie trzeba po nich poprawiać.

Ale wracając do tynkarzy. Było ich 4, w porywach do 5. No i mieli za sobą maszynę, która pożerała hektolitry wody, a potrzebowała do tego kilowaty prądu. Ale za to nie mamy już artystycznych krzywizn na ścianach tylko rozległą na 712 metrów kwadratowych równinę. Tak, tak – wyszło nam 712 metrów ścian i sufitów do pokrycia. SZOK :o

A co do równości ścian. Jako czytelnik forum z rocznym stażem nie raz spotkałam się przestrogami, poradami i pouczeniami, aby kupić sobie poziomicę o długości 2m i łazić za każdą ekipą i mierzyć, mierzyć i jeszcze raz mierzyć. Teraz to i ja dołączam do grona tych, którzy zalecają takie dziania :-?

No, nie to, żebym nie miała poziomicy. A jakże. I nawet ją używałam. Tyle, że krótka jakaś była, źle ją przykładać musiałam albo po prostu wmawiałam sobie, że drobne „odchyły” są jak najbardziej normalne. No i teraz mam za swoje. Ściany tak krzywe były, że w niektórych miejscach trzeba było kłaść 5-6cm tynku !!! Tak więc materiału poszło tyle, że pewnie jakby się postarać, to i dwie Oliwki by wytynkował.

Co więcej, jak już tak zaczęliśmy sprawdzać to i owo, to okazało się, że posadzkę też mamy krzywo wylaną – 6 cm różnicy między jednym rogiem domu a drugim.

Po tej nauczce, to już cwaniara jestem. Z szefem tynkarzy chodziłam po domu i mierzyłam, patrzyłam, sprawdzałam i … ciężko mi się było do czegoś przyczepić :D . Po elektrykach to już druga ekipa, co do której nie mamy zastrzeżeń, więc może zaczęła się dobra passa? Oby.

Grazi,

pewnie to i racja, że łatwiej i równiej się z tego buduje, niż z pustaków, ale wierz mi, znajdzie się "fachowiec", który i to potrafi spaprać :evil: Tak więc lepiej kup tą 2m poziomicę - zwłaszcza, że posadzki i strop, to pewnie i tak zalejesz betonem.

Nie mniej jednak, trzymam kciuki, co by prosto było :D

Ufff, co to był za dzień! Od rana walczyliśmy na budowie i o 19:35 polegliśmy... z braku sił. No, ale przynajmniej jest satysfakcja, że coś się zrobiło własmymi "rencami" (naszymi i jeszcze trzech osób) :lol: A zrobiło się sporo - a więc tak: zaczęliśmy ocieplać poddasze, a zwłaszcza te dziury między murłatą a dachem - no i teraz już nic nie wieje. Udało nam się też ocieplić całą kotłownię.

Później trzeba było okopać dom dookoła, aby założyć drenarz i odprowadzić deszczówkę do prowizorycznej burzówki (czytaj: rów). Niestety, gmina nie spieszy się z bytnio z tego typu inwestycjami :evil:

Jeszcze później trzeba było to wszystko z powrotem zakopać - ten etap to już robiliśmy przy włączonych reflektorach. Pewnie ma wiosce to żeśmy niezłą sensację wzbudzili :lol: No wiecie, sobota, jesień, ciemno już, a tu Jacyś Nowi Z Miasta oświetlili cała działkę, właczyli muzykę i kopią, jakby coś ukryć w tej ziemi chcieli...

A no i najważniejsze - w tzw. międzyczasie to trzeba było grilla zrobić (zgodnie z zasadą, że co najmniej raz dziennie trzeba zjeść ciepły posiłek) i piwo wypić (przecież nie samą wodą człowiek żyje).

A na sam koniec, jak było posprzątane, siedzieliśmy już tylko we dwoje (ja i mąż) przy rozpalonej do czerwoności kozie, odpoczywaliśmy i wyobrażaliśmy sobie, że to prawdziwy kominek, a chałupka już wykończona... ach! I wierzcie mi, z chęcią już bym tam dzisiaj została na noc.

Do galerii dodałam kilka fotek z kolejnego zakończonego etapu - tynki zrobione. Wiem, że mało co widać, ale ze względu na koszty budowy nie stać nas na porządny obiektyw, który byłby w stanie uchwycić perspektywę. Jednak dobrze pamiętam, że kiedy byliśmy jeszcze na etapie zmian projektowych, to każda możliwość obejrzenia zdjęć i wizualek z Oliwkii dużo mi pomagała. Może moje zdjęcia też się komuś przydadzą :lol:

Z zewnątrz tego nie widać :) Ale nam chodziło przede wszystkim o funkcjonalność i chcieliśmy mieć w miarę wysoki garaż - zakładamy, że będziemy wjeżdzać trochę wyższym autem, może z bagażnikiem, itp. Dlatego też posadzka w garażu jest jak w projekcie - niżej niż w domu.

Grazi, ale najlepiej zobaczyć to na własne oczy, wieć jak będziesz we Wrocławiu, to daj znać - zapraszam :lol:

Witaj Agnieszko,

masz całkowitą rację w temacie wkładu pracy własnej. Chyba zapiszę się do związków zawodowych i będę postulować zwiekszenie liczby urlopu dla wszystkich budujących się :wink: Ale napisz lepiej, co to znaczy, że jesteście na finiszu - malujecie ściany? :o . Nie załamuj mnie, bo u nas się ciągnie i ciągnie i końca nie widać...

Witam, ja też mam wrażenie,że strasznie się to wszystko ciągnie. Na początku człowiek cieszył się z każdej wymurowanej ściany, z pokrytego dachu,a teraz to mam wrażenie,że to trwa w nieskończoność. Chciało by się juz zamieszkać,a tu tyle jeszcze do zrobienia,ale po kolei: ściany zagruntowane,teraz malujemy-narazie na biało,"robią" się łazienki,a w planach na przyszły tydzień gres na dole i w pralni nad garażem. Pracy trochę dużo,powoli,ale do przodu.. :wink:

• 4 weeks później...

Femmee_

witam, na wiosnę zaczynam budowę pod Brzegiem, mam pytanko szukam sprawdzonych hurtowni budowlanych i wykonawców w regionie, znalazłem w Oławie hurtownię Mega 1000, czy może masz jakieś opinie na ich temat może coś zamawialiście, jeśli nie to gdzie dokonywaliście zakupów na stan surowy zamknięty

pzdr

wb