coulignon 26.07.2009 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Spełnia wymagania R2 T, zgodnie z normą PN-EN 12004 oraz RG, zgodnie Azot tez występuje w postaci płynnej tylko zeby go skroplic trzeba spełnic pewne warunki. Tak samo jest w fuga epoksydową. Mozna ja stosować na zewnatrz ale wilgotnosc powietrza w momencie kładzenia powinna być bliska zeru. Nie cytowałem norm tylko opisy ze stron producentów chemii z naciskiem na to że nikt nie odradza stosowania fugi na zewnątrz. Natomiast skąd wytrzasnąłeś tą bzdurę o wilgotności?? Temperatura i wilgotność powietrza w czasie przygotowania, nakładania i utwardzania kompozycji epoksydowych mają duży wpływ na jakość i właściwości wykonanej powłoki. Optymalne warunki pracy to temperatura 20°C i wilgotność względna powietrza do 65% Informacja ze strony Zakładów chemicznych Sarzyna - producenta żywic epoksydowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 26.07.2009 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 z rozmowy telefonicznej którą odbyłem z Piotrem z Sopro w ten piatek tak wiec mam jeszcze wszystkie detale w pamięci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 26.07.2009 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Ze tak z glupia franc sie zapytam.Skoro wilgotnosc na zewnatrz powinna byc bliska zeru, to ile powinna byc wewnatrz 50,... 60...., czy moze rowniez kolo zera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 26.07.2009 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 te, popław, bo tylko fugi wymieniałes na epoksydy? czy moze w koncu ktos ci dobrze płytki przykleił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 26.07.2009 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 z rozmowy telefonicznej którą odbyłem z Piotrem z Sopro w ten piatek tak wiec mam jeszcze wszystkie detale w pamięci No widzisz... To Pan Piotr nie odrobił lekcji bo nawet zaprzecza temu co ktos napisał w ulotce fug firmy Sopro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 26.07.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 No widzisz... To Pan Piotr nie odrobił lekcji bo nawet zaprzecza temu co ktos napisał w ulotce fug firmy Sopro. a troszkę wyżej: Z całym szacunkiem ... Myślenie jest bardziej zdrowe niż czytanie ulotek reklamowych. To pozostawiam bez komentarza..... A wracając do tematu: nie stosujemy fug epoksydowych na tarasach i balkonach. Zainteresowanych zapraszam do konkretnych przykładów poprawnie wykonanych izolacji tarasowych na obiektach w Warszawie, które można wskazać, pojechać, obejrzeć, porozmawiać z wykonawcami, zapraszam w szczególności tych, którzy naprawiają taras 2 lub 3 raz... dopiero wtedy można inwestorowi prywatnemu przetłumaczyć jak poprawnie to zrobić, bo wcześniej niemalże u każdego włącza się kombinatoryka i próba znalezienia cudownych rozwiązań, które to po jakimś czasie i tak przeciekają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 26.07.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Panie Fighter!Czekam na wyjaśnienia dotyczącego "mechanizmu odspajania" i udziału w tym zjawisku fugi epoksydowej. Chyba Kolega zapomniał o tym - takie pytanie zadałem pare postów wyżej. Co Twojego bez komentarza... Jak to jest że ta sama firma coś poleca i jednocześnie czegos katogorycznie nie poleca? Rozdwojenie jaźni? Indolencja? Tylko teraz czyja, tego co pisał ulotkę czy tego co wyjaśniał przez telefon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 26.08.2012 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 To co z ta fuga? mozna stosowac na zewnatrz czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 28.08.2012 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Mam na balkonach gres na wszystkim od Sopro (cały system). Fuga wysokoelastyczna. Moim zdaniem na bakonach i tarasach, szczególnie niezadaszonych, nie może być nic "na sztywno". Jednak warunki atmosferyczne (słońce, mróz, deszcz, śnieg) nie pozostają bez wpływu na płytki. One w jakimś stopniu "pracują". Ideą elastycznych, wysokoodkształcalnych klejów i fug jest przejmowanie ewentualnych naprężeń, powstających w wyniku rozszerzania się płytek. Z tego samego powodu wykonuje się dylatacje przy styku okadziny z przegrodami (ściany, progi, filary), a duże powierzchnie dzieli na sektory( także oddzielone dylatacjami, które wypełnia się np. sznurem pur i sylikonem).Więc epoksyd wg. mnie na tarasy, balkony, a także ogrzewanie podłogowe się nie nadaje, z tej przyczyny, że nie jest elastyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiesiuS 28.08.2012 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 (edytowane) Czy Sopro, atlas, mapei, ceresit, Weber poleca fugi żywiczne na tarasy ?...... nie!!!czy zaleca na zewnątrz ? TAK!!! na zawnątrz wcale nie znaczy na tarasy odkryte. Wiekszość zapraw klejowych można stosować na zewnątrz co wcale nie znaczy że możemy nim kleic płytki na tarasach.Przypomnę że taras to przegroda architektoniczna (stropodach użytkowy-w skrócie) nad pomieszczeniem użytkowym w którym to może dojść do zwiększonej ilości pary wodnej.Czy epoksyd nie jest paroprzepuszczalny? nie!! ale posiada znikomą proprzepuszczalność iż nie nadaje się do stosowania na tarasach w warunkach kliomatycznych polski. Zalecenia wykonawcze ITBCzy na polskim rynku materiały bitumiczne rolowane i szpachlowe sa nie przepuszczalne dla paary wodnej? nie!! wszystkie materiały bitumiczne posiadaja własciwości paroprzepuszczalne, dlatego nadaja się do wykonywania systemów pokryć dachowych wielowarstwowo.Dlaczego tak napisałem ? ano tak bo...Jaką funkcje wowinna spełniać fuga ? pomijając kompensacje naprężen, estetykę, zabezpieczenie spoin. ale powinna ona w sposób naturalny wyrównywać róznicę wilgotności podłoża i warstwy klejowej pod płytką ,a atmosferą. Taką samą czynność wykonuje hydroizolacja podpłytkowa tarasu. Woda w stanie ciekłym stanowi zagrożenie dla okładziny płytkowej,(tu jest problem) ale cząsteczkowe ilości zawilgocenia kompensują sie wystarczająco w masach klejowych i tu nie ma problemu.Nie ma technologi glazurniczych pozwalające na niepełne wypełnienie powieżchni podpłytkowej klejem (dotyczy tarasów zewnetrznych)Załużmy że w jakiś niekontrolowany sposób (np.błąd wykonawczy) dostanie się niewielka ilość wody do warstwy dociskowej, w sposób naturalny w warunkach letnich powinna ana odparować przez izolację oraz fugę.Tu równowagę mamy zapewnioną.Ale jezeli w jastrych lub klej zgromadzi się woda (w niekontrolowany sposób) a jedyną możliwą drogą jaką jest spoina zamkniemy epoksydą to co się stanie przy temperaturze -30 st ? nie tak szybko poanowie, troche to potrwa.Ale przy temperaturze +30st okładzina nagrzeje się do +70 ciu st., to dyfuzja pary wodnej w nowo położonym tarasie razpizdzi go w ciągu kilku dni.Wiem co piszę, widziałem taras podniesiony 15 cm go góry po środku, 90m2 po miesiącu wykonania, w czerwcu.Zostawiam pod rozważenie. Żyjemy w Polsce. Myślę że zlepek tych ustaleń pomoże wam koledzy choć po części ustalić warunki wykonawcze jakimi powinien kierować się Glazurnik. Technolodzy od dawna już o tym wiedzą.pozdrawiam Wiesiu Edytowane 28 Sierpnia 2012 przez WiesiuS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts