KING 13.04.2002 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2002 Witam wszystkich uczestników forum dyskusyjnego Muratora. Aktualnie buduję domek jednorodzinny wolno stojący z użytkowym poddaszem o pow. użytkowej 125m2. Domek będzie wykonany w technologii ściany jednowarstwowej (beton komórkowy YTONG - 36,5 cm). Właśnie zaczynam wyciągać ściany domu. Mam jednak poważny dylemat jak go ogrzewać. W moim pierwotnym zamyśle zakładałem jako ogrzewanie podstawowe kominek z DGP, a jako uzupełnienie ogrzewanie elektryczne: piece akumulacyjne lub grzejniki marmurowe bądź nowoczesne konwektory. Oczywiście przy okazji różnych spotkań rozmawiam z ludzmi z branży budowlanej, którzy odradzają mi ogrzewanie elektryczne jako drogie i nieefektywne. Proponują mi abym zrobił instalację CO i CW na gaz płynny - ogrzewanie olejowe kompletnie w moim przypadku odpada, gdyż nie mam specjalnego pomieszczenia gospodarczego do tego typu instalacji w budowanym domku. Ja bardzo chciałbym zostać przy ogrzewaniu kominkowym i elektrycznym, dlatego proszę wszystkich, którzy użytkują domki jednorodzinne o podobnej powierzchni użytkowej z użytkowym poddaszem oraz wykonane w technologii YTONG o rzetelne informacje jakie są rzeczywiste koszty ogrzewania takiego domku. Z moich pobieżnych wyliczeń wynika, że ogrzewanie elektryczne jest cenowo porównywalne z ogrzewaniem gazem ziemnym, lub płynnym. Za wszystkie listy z góry dziękuję i pozdrawiam. KING Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 13.04.2002 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2002 Ja nie mam doświadczeń, ale znajomy (architekt-to wie co robi)ma mieszkanie 120 m2 w starym budownictwie. Po kupnie pierwsze co zrobił to ocieplił i wymienił okna. Ogrzewanie - etażowe co z piecem gazowym. Po paru latach obliczył, że elektryczne konwekcyjne nie będzie droższe. Zlikwidował co, wstawił grzejniki i twierdzi że płaci tyle co za gaz. Ja też w swoim domu chcę zrobić tak jak ty + kolektor słoneczny do cw i być może rekuperator. Energia elektr. jest droga, ale to nieprawda, że ogrzewanie jest nieefektywne. Przecież 100% energii zmienia się na ciepło. Ponadto ogrzewaniem elektrycznym łatwo precyzyjnie sterować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KING 13.04.2002 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2002 Dziękuję bardzo za odpowiedź. Co prawda mieszkanie to nie domek, ale czy może Pan spytać znajomego ile będzie płacił miesięcznie za prąd przy założonym przez niego ogrzewaniu. Z moich obliczeń wynika, że jest to ok. 300-350 zł/miesiąc (dotyczy to samego ogrzewania bez kuchni elektrycznej, cw i pozostałych odbiorników elektrycznych takich jak lodówka, komputer, sprzęt RTV, oświetlenie itd. Pozdrawiam i czekam na następne wieści. KING Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 13.04.2002 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2002 350 zł miesięcznie w sezonie grzewczym, czy średnio rocznie?Policz odwrotnie: 1kwh w nocy (grupa G12)= 0,12 + 0,05 + 0,08= 0,25 zł (najtańsza energia z opłatami przesyłowymi bez stawki sieciowej)350/0,25= 1400 kWh; 1400/30dni = 47kwh dziennie; moc = 47/8= ~5,8kW - nie za mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homar68 13.04.2002 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2002 dlaczego nie myślisz o ogrzewaniu elektrycznym podłogowym?z moich wiadomości wynika że jest bardziej ekonomiczne niż grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 13.04.2002 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2002 Przeczytałem jeszcze raz taryfę:1. Grupa G11:energia = 0,1454 zł/kWhstawka systemowa = 0,0492 zł/kWhstawka sieciowa = 0,1414 zł/kWh RAZEM = 0,336 zł/kWh2. Grupa G12- stawka nocnaenergia = 0,1141 zł/kWhstawka systemowa = 0,0942 zł/kWhstawka sieciowa = 0,0761 zł/kWhRAZEM = 0,2844 zł/kWh- stawka dziennaenergia = 0,1650 zł/kWhstawka systemowa = 0,0942 zł/kWhstawka sieciwa = 0,1101 zł/kWhRAZEM = 0,3693 zł/kWhRozwiązując proste równanie przekonamy się, że licznik dwutaryfowy przy powyższych cenach jest opłacalny jeśli co najmniej 39% energii pobieramy w drugiej taryfie (nocnej) Powyższe wywody są słuszne dla cennika ZE w Skarzysku Kamiennej na rok 2001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 13.04.2002 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2002 homar68 - możesz uzasadnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 13.04.2002 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2002 Chyba że w II taryfie - wtedy lepsze grzejniki akumulacyjne z rozładowaniem dynamicznym (ładnie się to nazywa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.04.2002 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2002 On 2002-04-13 13:08, krzysztofj wrote: Przeczytałem jeszcze raz taryfę: 1. Grupa G11: energia = 0,1454 zł/kWh stawka systemowa = 0,0492 zł/kWh stawka sieciowa = 0,1414 zł/kWh RAZEM = 0,336 zł/kWh 2. Grupa G12 - stawka nocna energia = 0,1141 zł/kWh stawka systemowa = 0,0942 zł/kWh stawka sieciowa = 0,0761 zł/kWh RAZEM = 0,2844 zł/kWh - stawka dzienna energia = 0,1650 zł/kWh stawka systemowa = 0,0942 zł/kWh stawka sieciwa = 0,1101 zł/kWh RAZEM = 0,3693 zł/kWh Rozwiązując proste równanie przekonamy się, że licznik dwutaryfowy przy powyższych cenach jest opłacalny jeśli co najmniej 39% energii pobieramy w drugiej taryfie (nocnej) Powyższe wywody są słuszne dla cennika ZE w Skarzysku Kamiennej na rok 2001 Tylko pamiętajcie ze cena za zużytą energię to (energia+STAWKA SIECIOWA ZMIENNA)*ilość zużytych kilowatogodzin a nie (energia*ilość zużytych kilowatogodzin)! Koszt ogrzewania energią był podawany na tym forum. Poszukajcie bodaj w watkach "porównanie kosztów ogrzewania" i "ogrzewanie olejowe" albo w szukaj wpisując "energia elektryczna". Mam wątpliwości czy nawet przy 100% sprawności system byłby opłacalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homar68 14.04.2002 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2002 ciepła podłoga pozwala obniżyć temperaturę w pomieszczeniu o 1-2 stopnie. Daje to oszczędność około 12%- obliczenia Muratora 12/99"Ciepło pod stopami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 15.04.2002 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2002 1. Wydaje mi się, że wszystkie składniki zmienne (zależne od ilości energii zsumowałem poz. RAZEM)2. Nie jest łatwo porównywać teoretyczne koszty energi, bo np ogrzewanie podłogowe pozwala w rzeczy samej obniżyć temperaturę o 2-3 stopnie, ale ma większą bezwładność. Natomiast systemy o małej bezwładności reagują szybko na dodatkowe źródła ciepła- kominek, więcej osób w pomieszczeniu itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mierzwik 15.04.2002 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2002 Do KINGA: Ja też planuję dokładnie takie samo rozwiązanie ogrzewania. Długo nad tym myślałem i wyszło mi że to dobry pomysł. Połaczenie najtańszego i super przyjemnego (kominek) z najdroższym i super wygodnym (elektryczność) powinno średnio wyjść przyzwoite w eksploatacji ... Po najbliższej zimie dowiem się czy miałem rację Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KING 16.04.2002 06:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2002 Do Mierzwika - Cieszę się, że jest ktoś kto myśli o takim samym rozwiązaniu. Jestem ciekawy jak ci się to sprawdzi w eksploatacji tej zimy. Ja będę miał okazję sprawdzić to rozwiązanie do piero w sezonie grzewczym roku 2003/2004.Moja koncepcja będzie oparta na kominku z dobrym wkładem i DGP, a jko ogrzewanie uzupełniające będę chciał użyć przemiennie grzejniki marmurowe i piece akumulacyjne z dyn. rozładowaniem, przy czym grzejniki marmurowe na parterze, a piece akumulacyjne na użytkowym poddaszu. Z moich symulacji wynika, że powinno to być zjadliwe kosztowo. Największą rewelacją cenową jest oczywiście kominek, którym można obsłużyć sezon grzewczy za ok. 1000 do 1500 zł w zależności od tego czy opuszamy dom na 8 godzin i jesteśmy w pracy, czy pracujemy w domu. To tyle moich spostrzeżeń na ten moment. Czekam na dalsze informacje i mam nadzieję, że w końcu odezwie się jakiś użytkownik, który już testuje takie lub podobne rozw3iązania do ogrzewania domku. Pozdrawiam KING Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekodom 18.04.2002 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2002 A możecie mi podać gdzie można kupić tanio dębinę do kominka? [ Ta Wiadomość była edytowana przez: ekodom dnia 2002-06-02 20:37 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafaelS 18.04.2002 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2002 ekodom, czy mozesz podac szczegoly o kominku i swoim systemie rozprowadzania: producent i typ kominka, rozprowadzanie grawitacyjne/mechaniczne (halas?), czy zastosowales jakies filtry, powierzchnia ogrzewana, ocieplenie domu, ktory region Polski (zimny pn-ws czy cieply pn-zach?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex 22.06.2002 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2002 Planuję identycznie rozwiązać grzanie domu - grzejniki akumulacyjne z rozładowaniem dynamicznym + kominek. Budynek ok. 150 m2 Ytong 36 cm nie będzie docieplany; Czy ktoś może polecić dobrego producenta grzejników? Czy takie grzejniki z rozładowaniem dynamicznym robi się w Polsce? Bogdan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Peter 24.06.2002 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2002 Dobre, ale nie wiem czy tanie ogrzewacze akumulacyjne z dynamicznym rozładowaniem - http://www.elektra.plPeterP.S. Jak zrobić przy podaniu adresu żeby automatycznie można było wejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Peter 24.06.2002 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2002 O! Widzę że sam adres wszedł automatycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KING 25.06.2002 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2002 Od KINGA dla bc7373 Zobacz na http://www.termar-pm.com.pl (grzejniki marmurowe bardzo ciekawa alternatywa, tam również są piecie z dyn. rozladowaniem) oraz http://www.ekonergia.com.pl (firma specjalizuje się w ogrzewaniu elektrycznym w tym piece z dyn. rozładowaniem, ogrzewanie podłogowe i piecyki elektr. konwekcyjne). To tyle pozdrawiam KING Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nadia 25.06.2002 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2002 Planuję podobnie rozwiązać problem ogrzewania w przyszłym domu (ok. 100m2, ściany jednowarstwowe z betonu komórkowego), z tym, że grzejniki konwekcyjne zamiast piecy akumulacyjnych. Na pierwszy rzut oka wygląda to nielogicznie (w nocy tania energia), ale z własnych doświadczeń wiem, że piecami takimi nie da się precyzyjnie sterować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts