bilbo 04.12.2003 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2003 Wlowik, masz dużo racji. Poza Optimusem, patrz "Vogel Publishing" (CHIP) i "JTT Computer", który skończył najgorzej bo ogłosił upadłość z (zdaje się) 10mln PLN długów i ponad 30mln PLN kasy, które niesłusznie zabrał mu US i już tuż tuż miał na wniosek NSA oddać, ale tak długo oddawał, żeby nie zdążyć i nie mieć komu oddać. O wszystkim już było tu: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=17331 Mówię jedynie o zasadzie działania VATu i wystawiania faktur przez firmy - płatników VAT. To, że US może napsuć ludziom krwi to inna sprawa. Ale też odliczanie VATu (nie mylić z odbieraniem gotówki z US) jest normalną jak najbardziej legalną praktyką. Jeżeli ustala się ustaliłoby się, bo na razie tak nie jest) na usługi budowlane VAT 7% a na materiały 22%, to taką sytuację się stwarza właśnie. Jeżeli firma budowlana (płatnik VAT) kupuje materiały z VATem 22%, to są to jej koszty a zapłacony w sklepie VAT ze znakiem minus idzie w świetle prawa na deklarację podatkową. Jeżeli teraz taka firma buduje Ci dom, czyli świadczy usługę i wystawia fakturę, na której jest napisane "budowa domu - 200 000pln + VAT 7%", to od faktury, którą Ci wystawiła płaci 7% VAT. A w ramach tej faktury płacisz też za materiały, od których budowlaniec zapłaci w tej sytuacji tylko 7% VAT, więc będzie miał nadpłatę i albo zwróci mu sie ona jako zaliczka na przyszły VAT (np. nie będzie już dopłacał do VATu doliczonego do robocizny) albo też zwróci się z wnioskiem do US o zwrot VAT. Na taki krok jak wiadomo, trochę odwagi trzeba mieć, ale jeżeli wszystko w firmie jest cacy, to US w końcu pieniążki powinien przesłać. Oczywiście dowalić się zawsze może taki US, nawet jak nie ma racji i o tym wie. Mówisz Artur, że nie tak? Że trzeba by wystawić fakturę 22%? Ale przecież na tej fakturze nawet żaden materiał nie jest wyszczególniony. Czy usługa nie może kosztować tyle ile chce? Sam mam taką, gdzie jest napisane "wykonanie 'stanu zero'". Z tym, że na razie VAT i tak jest jednakowy na materiały i usługi. No nie wiem i nikt (łącznie z fachowcem) w w.w. wątku tak nie twierdził jak Ty. Zdaje mi się, że to wymaga specjalnego rozstrzygnięcia w ustawie. Jeżeli takiego nie będzie, to usługa budowlana jest usługą budowlaną, a koszty firmy budowlanej są jej kosztami. I odliczać się da. Może zresztą wcale nie będzie takiego problemu, bo zrobią pełny VAT i na materiały i na usługi. Albo 7% VAT będzie dalej obowiązywac... Czy ktoś z fachowców od VATu może się bardziej autorytatywnie wypowiedzieć w tej sprawie? pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/12600-vat-nie-wzro%C5%9Bnie/page/2/#findComment-199280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert8888 05.12.2003 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2003 Mówię jedynie o zasadzie działania VATu i wystawiania faktur przez firmy - płatników VAT. To, że US może napsuć ludziom krwi to inna sprawa. Ale też odliczanie VATu (nie mylić z odbieraniem gotówki z US) jest normalną jak najbardziej legalną praktyką. Jeżeli ustala się ustaliłoby się, bo na razie tak nie jest) na usługi budowlane VAT 7% a na materiały 22%, to taką sytuację się stwarza właśnie. Jeżeli firma budowlana (płatnik VAT) kupuje materiały z VATem 22%, to są to jej koszty a zapłacony w sklepie VAT ze znakiem minus idzie w świetle prawa na deklarację podatkową. Jeżeli teraz taka firma buduje Ci dom, czyli świadczy usługę i wystawia fakturę, na której jest napisane "budowa domu - 200 000pln + VAT 7%", to od faktury, którą Ci wystawiła płaci 7% VAT. A w ramach tej faktury płacisz też za materiały, od których budowlaniec zapłaci w tej sytuacji tylko 7% VAT, więc będzie miał nadpłatę i albo zwróci mu sie ona jako zaliczka na przyszły VAT (np. nie będzie już dopłacał do VATu doliczonego do robocizny) albo też zwróci się z wnioskiem do US o zwrot VAT. Na taki krok jak wiadomo, trochę odwagi trzeba mieć, ale jeżeli wszystko w firmie jest cacy, to US w końcu pieniążki powinien przesłać. Oczywiście dowalić się zawsze może taki US, nawet jak nie ma racji i o tym wie. Mówisz Artur, że nie tak? Że trzeba by wystawić fakturę 22%? Ale przecież na tej fakturze nawet żaden materiał nie jest wyszczególniony. Czy usługa nie może kosztować tyle ile chce? Sam mam taką, gdzie jest napisane "wykonanie 'stanu zero'". Z tym, że na razie VAT i tak jest jednakowy na materiały i usługi. No nie wiem i nikt (łącznie z fachowcem) w w.w. wątku tak nie twierdził jak Ty. Zdaje mi się, że to wymaga specjalnego rozstrzygnięcia w ustawie. Jeżeli takiego nie będzie, to usługa budowlana jest usługą budowlaną, a koszty firmy budowlanej są jej kosztami. I odliczać się da. Może zresztą wcale nie będzie takiego problemu, bo zrobią pełny VAT i na materiały i na usługi. Albo 7% VAT będzie dalej obowiązywac... Czy ktoś z fachowców od VATu może się bardziej autorytatywnie wypowiedzieć w tej sprawie? pozdrawiam Robert Zgadzam się w zupełności z opinią Roberta co do opodatkowania usługi stawką 7% przez usługodawcę, z prawem do odliczenia VAT'u z tytułu zakupu towarów i usług niezbędnych do wykonania tej uslugi. Pozdrawiam - też Robert. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/12600-vat-nie-wzro%C5%9Bnie/page/2/#findComment-199516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kateb 05.12.2003 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2003 Z tym budownictwem społecznym to jest tak, ze w żadnej ustawie nie ma definicji co to jest budownictwo społeczne. We Francji o Niemczech jest to także budownictwo indywidualne. Żont ma to uchwalić ale nie ma czasu i raczej nie zdąży przed 1 stycznia i może przed 1 maja też, bo to na jego korzyść i można trochę więcej wyciągnąć z naszych kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/12600-vat-nie-wzro%C5%9Bnie/page/2/#findComment-199729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlowik 07.12.2003 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2003 Bilbo - co do zasady masz w zupełności rację, co do szczegółów, niestety nie... Idealistyczne podejście do idei VAT jest zgubne! Jestem watowcem i wiem co to znaczy - jak tylko zawyżysz VAT należny, to wszystko jest w porządku, cały Urząd się do Ciebie uśmiecha, ale spróbuj zawyżyć naliczony, to masz przechlapane. Sopocki US ma wewn. zalecenie sprawdzania prawidłowości prowadzonej ewidencji w każdej sytuacji, kiedy kwota nadwyżki pod. naliczonego nad należnym przekracza 1000zł... Trzy dni wyjęte z życiorysu właściciela i księgowej, nerwy, stres... a wszystko na tip-top. Jest dziura budżetowa i US mają ją likwidować, od tego mają premie. I nie wierzę, że ten zont cokolwiek zmieni, jeśli sam nie będzie miał z tego korzyści. Dostaniemy mgliste obietnice, że po wejściu stawki 22% inwestor będzie mógł odliczyć od podatku dochodowego różnicę albo procent i na tym się skończy (zacznie następna afera, bo nikt normalny nie będzie w stanie zgłębić sposobów rozumowania minisra, tylko jego kumple). Mamy prze....ne, tak to widzę. VAT 7% na usługi budowlane nie przejdzie, bo to pole do popisu kombinatorom nic nie mającym wspólnego z budownictwem, poza tym pozostaje nasz problem, indywidualnych inwestorów robiących co się da własnymi rękoma (i nie płacących żadnego podatku od tej pracy!). Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/12600-vat-nie-wzro%C5%9Bnie/page/2/#findComment-200147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.12.2003 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2003 Po pierwsze VAT nie jest kosztem !!!!!, jak przeczytałam wyzej, po drugie de facto jest podatkiem od marży minus koszty opodatkowane Vat. I kropka i koniec i wszelkie pokretne wyjasnienia na czym on niby polega sa smieszne. Vat jest od 1995 r. Jestem wrogiem wszelkich podatków w tym pośrednich, ale nie spadajcie z choinki a propos. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/12600-vat-nie-wzro%C5%9Bnie/page/2/#findComment-200149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 07.12.2003 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2003 Kto napisał, że VAT jest kosztem ? szukałem i nie znalazłem po drugie de facto jest podatkiem od marży minus koszty opodatkowane Vat o! i to jest pokrętne tłumaczenie po co teoretyzować? VAT od wszelkich kosztów po prostu się odlicza - koniec kropka. pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/12600-vat-nie-wzro%C5%9Bnie/page/2/#findComment-200190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlowik 07.12.2003 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2003 HE, HE. To dopiero jest wytłumaczenie! VAT (podatek od wartości dodanej) , jak nazwa wskazuje, jest podatkiem od tego, co mamy zyskać na sprzedaży (jak pisze Bilbo - od marży), ciekaw jestem, jak to się ma do ceny producenta lub usługodawcy, bo jest liczony od całej ceny netto, w którą wchodzą i materiały i zysk. Vat od kosztów nieuzasadnionych nie podlega odliczeniu, także vat naliczony związany ze sprzedażą zwolnioną od vat, nie może być odliczany. Vat może być, w pewnych sytuacjach, kosztem. Vat-em opodatkowane jest wszystko, za wyjątkiem tego, co jest wymienione w ustawie, nawet podatek gruntowy umieszczony na fakturze, czy też przekazanie czegoś w nieodpłatne użytkowanie... Symulacja Vat-owiec kupuje materiały: 80tys+ vat22% 17,6tys = 97,6tys. Buduje dom klientowi za 100tys +vat 7% 7tys = 107tys. W gotówce zarobi : 107-97,6= 9,4tys, ale do zapłacenia ma VAT 7-17,6=-10,6tys, czyli tyle dostanie (?) zwrotu z urzędu (za 60 dni). Razem zarobi 20tys (chociaż inwestorowi pokaże 100-97,6=2,4tys...) Proste? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/12600-vat-nie-wzro%C5%9Bnie/page/2/#findComment-200364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 07.12.2003 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2003 Proste wlowik! Ale jak widać z tego wątku nie dla wszystkich. Stąd te przydługie dysputy o istestwie VATu A zdanie: po drugie de facto jest podatkiem od marży minus koszty opodatkowane Vat To nie ja napisałem, tylko cytowałem Bożenkę. Wg mnie w zdaniu zbyt encyklopedycznie wyskoczyła Bożenka z tą marżą, a o poziomie skomplikowania i niejasności wynikającej z nadmiernych skrótów myślowych wolę się nie wypowiadać. No bo co to znaczy w praktyce, że VAT jest podatekiem od marży? Jeżeli comiesięcznym kosztem firmy jest np. rata 10tys. pln (netto) leasingu jakiejś maszyny, czy służbowej bryki szefa i z tego powodu co miesiąc odliczane jest 2200pln VATu, to jak się to ma do marży i VATu od sprzedanego przez tą firmę długopisu sztuk 1? Owszem jeżeli weźmiemy koszt zakupy tego długopisu w hurtowni i cenę sprzedaży, to mamy marżę na długopis i od tego VAT odprowadzony podlega dosłownie definicji podatku od wartości dodanej. Ale koszty zakupu towarów do odsprzedazy to nie jedyne koszty firm. To tak trochę off topic - ze wzgęldu na Bożenki zamieszanie z marżą Na temat jest symulacja wlowika i na tym koniec kropka. pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/12600-vat-nie-wzro%C5%9Bnie/page/2/#findComment-200390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts