Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

VAT nie wzrośnie!!!

Gość

Recommended Posts

Wlowik, masz dużo racji.

Poza Optimusem, patrz "Vogel Publishing" (CHIP) i "JTT Computer", który skończył najgorzej bo ogłosił upadłość z (zdaje się) 10mln PLN długów i ponad 30mln PLN kasy, które niesłusznie zabrał mu US i już tuż tuż miał na wniosek NSA oddać, ale tak długo oddawał, żeby nie zdążyć i nie mieć komu oddać.

O wszystkim już było tu: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=17331

Mówię jedynie o zasadzie działania VATu i wystawiania faktur przez firmy - płatników VAT. To, że US może napsuć ludziom krwi to inna sprawa. Ale też odliczanie VATu (nie mylić z odbieraniem gotówki z US) jest normalną jak najbardziej legalną praktyką. Jeżeli ustala się ustaliłoby się, bo na razie tak nie jest) na usługi budowlane VAT 7% a na materiały 22%, to taką sytuację się stwarza właśnie.

Jeżeli firma budowlana (płatnik VAT) kupuje materiały z VATem 22%, to są to jej koszty a zapłacony w sklepie VAT ze znakiem minus idzie w świetle prawa na deklarację podatkową. Jeżeli teraz taka firma buduje Ci dom, czyli świadczy usługę i wystawia fakturę, na której jest napisane "budowa domu - 200 000pln + VAT 7%", to od faktury, którą Ci wystawiła płaci 7% VAT. A w ramach tej faktury płacisz też za materiały, od których budowlaniec zapłaci w tej sytuacji tylko 7% VAT, więc będzie miał nadpłatę i albo zwróci mu sie ona jako zaliczka na przyszły VAT (np. nie będzie już dopłacał do VATu doliczonego do robocizny) albo też zwróci się z wnioskiem do US o zwrot VAT. Na taki krok jak wiadomo, trochę odwagi trzeba mieć, ale jeżeli wszystko w firmie jest cacy, to US w końcu pieniążki powinien przesłać. Oczywiście dowalić się zawsze może taki US, nawet jak nie ma racji i o tym wie.

Mówisz Artur, że nie tak?

Że trzeba by wystawić fakturę 22%?

Ale przecież na tej fakturze nawet żaden materiał nie jest wyszczególniony. Czy usługa nie może kosztować tyle ile chce?

Sam mam taką, gdzie jest napisane "wykonanie 'stanu zero'". Z tym, że na razie VAT i tak jest jednakowy na materiały i usługi.

No nie wiem i nikt (łącznie z fachowcem) w w.w. wątku tak nie twierdził jak Ty. Zdaje mi się, że to wymaga specjalnego rozstrzygnięcia w ustawie. Jeżeli takiego nie będzie, to usługa budowlana jest usługą budowlaną, a koszty firmy budowlanej są jej kosztami. I odliczać się da.

Może zresztą wcale nie będzie takiego problemu, bo zrobią pełny VAT i na materiały i na usługi.

Albo 7% VAT będzie dalej obowiązywac... :-) :p

Czy ktoś z fachowców od VATu może się bardziej autorytatywnie wypowiedzieć w tej sprawie?

pozdrawiam

Robert

Mówię jedynie o zasadzie działania VATu i wystawiania faktur przez firmy - płatników VAT. To, że US może napsuć ludziom krwi to inna sprawa. Ale też odliczanie VATu (nie mylić z odbieraniem gotówki z US) jest normalną jak najbardziej legalną praktyką. Jeżeli ustala się ustaliłoby się, bo na razie tak nie jest) na usługi budowlane VAT 7% a na materiały 22%, to taką sytuację się stwarza właśnie.

Jeżeli firma budowlana (płatnik VAT) kupuje materiały z VATem 22%, to są to jej koszty a zapłacony w sklepie VAT ze znakiem minus idzie w świetle prawa na deklarację podatkową. Jeżeli teraz taka firma buduje Ci dom, czyli świadczy usługę i wystawia fakturę, na której jest napisane "budowa domu - 200 000pln + VAT 7%", to od faktury, którą Ci wystawiła płaci 7% VAT. A w ramach tej faktury płacisz też za materiały, od których budowlaniec zapłaci w tej sytuacji tylko 7% VAT, więc będzie miał nadpłatę i albo zwróci mu sie ona jako zaliczka na przyszły VAT (np. nie będzie już dopłacał do VATu doliczonego do robocizny) albo też zwróci się z wnioskiem do US o zwrot VAT. Na taki krok jak wiadomo, trochę odwagi trzeba mieć, ale jeżeli wszystko w firmie jest cacy, to US w końcu pieniążki powinien przesłać. Oczywiście dowalić się zawsze może taki US, nawet jak nie ma racji i o tym wie.

Mówisz Artur, że nie tak?

Że trzeba by wystawić fakturę 22%?

Ale przecież na tej fakturze nawet żaden materiał nie jest wyszczególniony. Czy usługa nie może kosztować tyle ile chce?

Sam mam taką, gdzie jest napisane "wykonanie 'stanu zero'". Z tym, że na razie VAT i tak jest jednakowy na materiały i usługi.

No nie wiem i nikt (łącznie z fachowcem) w w.w. wątku tak nie twierdził jak Ty. Zdaje mi się, że to wymaga specjalnego rozstrzygnięcia w ustawie. Jeżeli takiego nie będzie, to usługa budowlana jest usługą budowlaną, a koszty firmy budowlanej są jej kosztami. I odliczać się da.

Może zresztą wcale nie będzie takiego problemu, bo zrobią pełny VAT i na materiały i na usługi.

Albo 7% VAT będzie dalej obowiązywac... :-) :p

Czy ktoś z fachowców od VATu może się bardziej autorytatywnie wypowiedzieć w tej sprawie?

pozdrawiam

Robert

Zgadzam się w zupełności z opinią Roberta co do opodatkowania usługi stawką 7% przez usługodawcę, z prawem do odliczenia VAT'u z tytułu zakupu towarów i usług niezbędnych do wykonania tej uslugi. Pozdrawiam - też Robert.

Z tym budownictwem społecznym to jest tak, ze w żadnej ustawie nie ma definicji co to jest budownictwo społeczne. We Francji o Niemczech jest to także budownictwo indywidualne. Żont ma to uchwalić ale nie ma czasu i raczej nie zdąży przed 1 stycznia i może przed 1 maja też, bo to na jego korzyść i można trochę więcej wyciągnąć z naszych kieszeni.

Bilbo - co do zasady masz w zupełności rację, co do szczegółów, niestety nie...

Idealistyczne podejście do idei VAT jest zgubne! Jestem watowcem i wiem co to znaczy - jak tylko zawyżysz VAT należny, to wszystko jest w porządku, cały Urząd się do Ciebie uśmiecha, ale spróbuj zawyżyć naliczony, to masz przechlapane. Sopocki US ma wewn. zalecenie sprawdzania prawidłowości prowadzonej ewidencji w każdej sytuacji, kiedy kwota nadwyżki pod. naliczonego nad należnym przekracza 1000zł...

Trzy dni wyjęte z życiorysu właściciela i księgowej, nerwy, stres... a wszystko na tip-top. Jest dziura budżetowa i US mają ją likwidować, od tego mają premie. :-? I nie wierzę, że ten zont cokolwiek zmieni, jeśli sam nie będzie miał z tego korzyści. Dostaniemy mgliste obietnice, że po wejściu stawki 22% inwestor będzie mógł odliczyć od podatku dochodowego różnicę albo procent i na tym się skończy (zacznie następna afera, bo nikt normalny nie będzie w stanie zgłębić sposobów rozumowania minisra, tylko jego kumple). Mamy prze....ne, tak to widzę.

VAT 7% na usługi budowlane nie przejdzie, bo to pole do popisu kombinatorom nic nie mającym wspólnego z budownictwem, poza tym pozostaje nasz problem, indywidualnych inwestorów robiących co się da własnymi rękoma (i nie płacących żadnego podatku od tej pracy!).

Po pierwsze VAT nie jest kosztem !!!!!, jak przeczytałam wyzej, po drugie de facto jest podatkiem od marży minus koszty opodatkowane Vat. I kropka i koniec i wszelkie pokretne wyjasnienia na czym on niby polega sa smieszne. Vat jest od 1995 r. Jestem wrogiem wszelkich podatków w tym pośrednich, ale nie spadajcie z choinki a propos. :D

:o HE, HE.

To dopiero jest wytłumaczenie!

VAT (podatek od wartości dodanej) , jak nazwa wskazuje, jest podatkiem od tego, co mamy zyskać na sprzedaży (jak pisze Bilbo - od marży), ciekaw jestem, jak to się ma do ceny producenta lub usługodawcy, bo jest liczony od całej ceny netto, w którą wchodzą i materiały i zysk.

Vat od kosztów nieuzasadnionych nie podlega odliczeniu, także vat naliczony związany ze sprzedażą zwolnioną od vat, nie może być odliczany.

Vat może być, w pewnych sytuacjach, kosztem.

Vat-em opodatkowane jest wszystko, za wyjątkiem tego, co jest wymienione w ustawie, nawet podatek gruntowy umieszczony na fakturze, czy też przekazanie czegoś w nieodpłatne użytkowanie...

Symulacja

Vat-owiec kupuje materiały: 80tys+ vat22% 17,6tys = 97,6tys. Buduje dom klientowi za 100tys +vat 7% 7tys = 107tys.

W gotówce zarobi : 107-97,6= 9,4tys, ale do zapłacenia ma VAT 7-17,6=-10,6tys, czyli tyle dostanie (?) zwrotu z urzędu (za 60 dni). Razem zarobi 20tys (chociaż inwestorowi pokaże 100-97,6=2,4tys...)

Proste?

Proste wlowik!

Ale jak widać z tego wątku nie dla wszystkich.

Stąd te przydługie dysputy o istestwie VATu :-)

A zdanie:

po drugie de facto jest podatkiem od marży minus koszty opodatkowane Vat

To nie ja napisałem, tylko cytowałem Bożenkę.

Wg mnie w zdaniu zbyt encyklopedycznie wyskoczyła Bożenka z tą marżą, a o poziomie skomplikowania i niejasności wynikającej z nadmiernych skrótów myślowych wolę się nie wypowiadać.

No bo co to znaczy w praktyce, że VAT jest podatekiem od marży?

Jeżeli comiesięcznym kosztem firmy jest np. rata 10tys. pln (netto) leasingu jakiejś maszyny, czy służbowej bryki szefa i z tego powodu co miesiąc odliczane jest 2200pln VATu, to jak się to ma do marży i VATu od sprzedanego przez tą firmę długopisu sztuk 1? Owszem jeżeli weźmiemy koszt zakupy tego długopisu w hurtowni i cenę sprzedaży, to mamy marżę na długopis i od tego VAT odprowadzony podlega dosłownie definicji podatku od wartości dodanej. Ale koszty zakupu towarów do odsprzedazy to nie jedyne koszty firm.

To tak trochę off topic - ze wzgęldu na Bożenki zamieszanie z marżą :-)

Na temat jest symulacja wlowika i na tym koniec kropka. :lol:

pozdrawiam

Robert