Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

schody z buku

mclear

Recommended Posts

hejka

mam wybrany materiał na schody...buk...teraz kolor :-? nie takie proste jakby się wydawało :(

stolarkę mam w kolorze wenge podłogi: na dole gres polerowany (kolor piasku) u góry będzie panel (kolor jeszcze nie wybarny, ani nie kupiony) ale chyba jakiś jasny

doradźcie jak pobejcować ten buk....jak ma ktoś schody w buku prosze o zdjęcia będę wdzięczna

Ja mam buk bezbarwny:) Ciemnej bejcy bym sie bala - jak sie wytrze bedzie jasny kolor spod spodu wystawal i bedzie malo estetycznie. Tu jeszcze bez lakieru, nie wykonczone, przed szlifowaniem - wygladaja tak:

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rf/rg/hq0i/alQDM14WG4zsU2x69X.jpg

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rf/rg/hq0i/H4ut2s9NobJvqKWVbB.jpg

Super barierki.

Ja też mam schody bukowe i początkowo chciałam je bejcować na ciemno, ale w końcu tego nie zrobiliśmy i są w naturalnym kolorze. Teraz się cieszę, bo pan, który nam je montował powiedział, że ciemna bejca się z czasem wyciera i widać jasne drewno pod spodem i to wygląda fatalnie. Jasne też się wyciera oczywiście, ale jest to tan sam kolor, więc prawie nie widać. Najwyżej po 10 latach trzeba będzie polakierować ponownie. Jak ktoś chce mieć ciemne schody to najlepiej je zrobić z naturalnie ciemnego drewna, ale to jest chyba bardzo droga impreza.

Ja mam buk bezbarwny:) Ciemnej bejcy bym sie bala - jak sie wytrze bedzie jasny kolor spod spodu wystawal i bedzie malo estetycznie. Tu jeszcze bez lakieru, nie wykonczone, przed szlifowaniem - wygladaja tak:

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rf/rg/hq0i/alQDM14WG4zsU2x69X.jpg

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rf/rg/hq0i/H4ut2s9NobJvqKWVbB.jpg

no chyba będziecie je lakierować? wybraliśmy buk jest dobrym materiałem na schody, ale ten różowawy kolorek hmmm nie wiem czy będzie dobrym zestawieniem do wenge i piaskowej podłogi :roll:

no chyba będziecie je lakierować? wybraliśmy buk jest dobrym materiałem na schody, ale ten różowawy kolorek hmmm nie wiem czy będzie dobrym zestawieniem do wenge i piaskowej podłogi :roll:

Tak, bedzie lakier do parkietow bezbarwny - moze nawet dzisiaj sie lakieruje :) Moim zdaniem schody sa superowe, kolorek mi odpowiada. Ale niczego wenge nie mamy bo nie lubimy.

Pozdrawiam!

Buk niestety nie jest najlepszym materiałem na schody jak piszecie.

To drewno mało stabilne, przy zmiennych warunkach wilgotności w pomieszczeniu , schody będą pracować, nawet przy najlepiej zrobionej klejonce.

Bejcowanie schodów , to tez nie najszczęśliwszy pomysł, wielu stolarzy unika tego na stopniach.

Lepiej dobrać od razu docelowy kolor drewna.

Pytanie do popcarol.

Dlaczego poręcze i bariera są sosnowe ?

Pytanie do popcarol.

Dlaczego poręcze i bariera są sosnowe ?

Stopnie byly wczesniej blatami kuchennymi, moj ojciec jest stolarzem, robi takie trepy od wielu lat, daje gwarancje i nic sie nie dzieje. Unika bejcowania na ciemny kolor, to fakt. Porecze i barierka sa sosnowe bo buku nie bylo na skladzie drewna, poza tym beda malowane na bialo wiec to bez wiekszego znaczenia nam sie wydalo.

Pozdrawiam

można olejowac na ciemno i bedzie fajnie wygladac , i latwo ewentualne uszkodzenia po prawic olejem. Olej ma jeszcze kilka zalet , miedzy innymi zabezpiecza przed wyginaniem sie buku , zabezpiecza przed wilgocia.

do bejcowania tez dobre rozwiazanie na schody to bejca spirusowa , wcierana recznie . Głeboko penetruje drewno , inaczej mowiac mniejsze ryzyko ze cos wyjdzie za jakis czas:)

Ja za Duchem. Jaki olej? Bo akurat buczyna w oleju wygląda fatalnie. Na schody owszem, jest twardsza od dębu i to , że silnie pracuje przy schodach nie jest problemem. Czy trep o szerokości 25 cmm raz jak sucho będzie miał 24,5cm czy przy szarugach25,5 cm to tego nie zauważymy. W tafli podłogi takie szpary to byłby problem a trep jest całością.

ja też czekam na odpowiedź jaki olej użyć do buku

2112wojtek każde drewno pracuje, czy nam się to podoba czy nie...jedno jest bardziej twardsze drugie bardziej miękkie i głównie trzeba na twardość patrzeć uważam, że buk jest twardym materiałem na schody

Pewnie, że najlepsze by było aby dobrać sobie drewno w takim kolorze w jakim chciałoby się mieć schody, ale jeżeli ktoś chce ciemne schody to musiałby wydać ok 3tys za m2 drzewa egzotycznego..chyba nie wszystkich na to stać

2112wojtek każde drewno pracuje, czy nam się to podoba czy nie...jedno jest bardziej twardsze drugie bardziej miękkie i głównie trzeba na twardość patrzeć uważam, że buk jest twardym materiałem na schody

Pewnie, że najlepsze by było aby dobrać sobie drewno w takim kolorze w jakim chciałoby się mieć schody, ale jeżeli ktoś chce ciemne schody to musiałby wydać ok 3tys za m2 drzewa egzotycznego..chyba nie wszystkich na to stać

:o :o :o :o a jakies to drewno egzotyczne kosztuje 3 tysie netto za kubik???a nie za metr kwadrat..srednia cena na merbau ..jatobe w tarcicy bo schody wykonujemy z tarcicy a nie z parkietu (generalnie bo tez mozna rzecz jasna)..około 5-6 tys netto za metr szescienny..czyli kubik..na schody srednio potrzeba 0,4 m szesc tarcicy

:o :o :o :o a jakies to drewno egzotyczne kosztuje 3 tysie netto za kubik???a nie za metr kwadrat..srednia cena na merbau ..jatobe w tarcicy bo schody wykonujemy z tarcicy a nie z parkietu (generalnie bo tez mozna rzecz jasna)..około 5-6 tys netto za metr szescienny..czyli kubik..na schody srednio potrzeba 0,4 m szesc tarcicy

hmm to mój stolarz mnie źle poinformował, albo ja źle zrozumiałam :roll: