Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydraulika materiały-szok cenowy...Ile Wy zapłaciliście?

Recommended Posts

Czy 10000 za materiał do kanalizacji i ciepłej/zimnej wody to normalne ( bez ogrzewania i kotłowni)?

Czytam dzienniki, wyceny - i wydawało mi się, że koszt materiałów do ciepłej i zimnej wody nie jest jakiś powalający, ale w temacie nie jestem. Hydraulik przywiózł z hurtowni materiały - UWAGA- tylko na kanalizację, ciepłą i zimną wodę. 2 łazienki, pralnia, kuchnia, zlew w garażu, domek około 180 m2, podobny do M-02. Markowe rurki - Wavin - kanalizacja, Kisan - woda. Kanalizacja za 1800 ( tu akurat trochę zostało), woda za 8000!!!!. I nie wie czy wystarczy.

Ile Wy płaciliście??? Wszędzie widzę kilka razy mniej...

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

basia_z_lasu

za same rurki??????

czy też jakieś może rtle, inne rozdzielacze, i geberity...

popros go o specyfikację co chce kupić - jedź do pierwszej hurtowni i niech dadzą Ci wycenę i skonfrontuj

a moze masz jakieś pętle dziwne, lub odległości duże - ale ten dom na PKIN nie wygląda....

... Teraz to co drugi to taki cwaniak...

mój hydraulik równiez kupował w hurtowni

potem "przepuszczał" to papierkowo przez swój sklep /żona była włascicielką .../ zanim sie zorientowałem o co chodzi ...

basia_z_lasu

za same rurki??????

czy też jakieś może rtle, inne rozdzielacze, i geberity...

popros go o specyfikację co chce kupić - jedź do pierwszej hurtowni i niech dadzą Ci wycenę i skonfrontuj

a moze masz jakieś pętle dziwne, lub odległości duże - ale ten dom na PKIN nie wygląda....

Same rurki i jakieś metalowe 'nyple', żadnych geberitów, rtli, nic do CO...

Skądże, plastik ale Kisan.. Z miedzi, mam info, że ktoś zapłacił za materiał 2500..

Napiszę tak.

U mnie rury kanalizacyjne Vavin-a pomarańczowe rozprowadzenie,czyszczak

Punktów tyle co 8- w metrach to ok 60 plus powietrze do kominka q160 8m plus zaopatrzenie domu w powietrze do rekuperatora ok 12m razem z mocowaniem do fundamentów, kształtkami -kupowałem sam z upustami 10% i 15% zapłaciłem 1200 pln

To tylko kanalizacja bez wody wewnątrz :cry: po zalaniu chudziakiem praktycznie nic nie będzie widać :roll:

Liczyłem u mnie łącznie z wodą pitną doprowadzoną ze studni i rozprowadzeniem po domu(2 łazienki,kuchnia kotłownia,garaż i 3 zawory zewnętrzne tarasowo ogródkowe wyjdzie mi za sam materiał 11 000 zł :oops: Nie liczyłem hydroforu i pompy oraz ich instalacji elektrycznych sterowniczych.

Tak więc jak widzisz każdy dom jest inny i Twój pewnie też :wink: po specyfikacji i porównaniu ofert w innych hurtowniach/sklepach może okazać się ze nie przesadza :-?

ps.Nie wyobrażam sobie aby oszczędzać np na niemarkowych rurach kanalizacyjnych :o a potem co?rozkopywać fundamenty aby wymienić pękniętą czy nieszczelną rurę :o

CityMatic - według jakiego cennika to liczyłeś - z netu? Bo w hurtowni rura jest 3 netto a w cenniku w sieci 6 netto...

Kanalizację pod chudziakiem to już dawno mam, chodzi o te 8 tys za rurki do wody.

Poproszę o specyfikację, choć to trochę za późno, bo już robią.

Specyfikacje robiłem sobie na podstawie "Zakres podstawowych prac + Wykaz podstawowych materiałów"

koszty budowy otrzymane wraz z projektem domu.Potem wizyta w hurtowniach i wiem co ile i jak będzie mnie kosztować.

To jest przykładowa moja faktura i naprawdę to są tylko kształtki i krótkie odcinki rur kanalizacyjnych :cry:

http://images38.fotosik.pl/159/be4b3eb0cf1df5e9med.jpgi nic tu nie kosztuje 3 zł :oops:

a tutaj jeszcze coś mi brakło i pojechałem dokupić to rurki do pralni i kotłowni :x

http://images45.fotosik.pl/163/5afa7966dc5ac566med.jpg

Coś co ma być tanie

Niektórzy jednak budowali sie dwa lata temu a podają ceny obecne wiec jeśli samemu sie nie robi zakupów to nie ma sie o niczym pojęcia :(

o zgrozo nie chcę cię dołować

tyla to mi też wyszło ale za tą kwotę to jo mam

rury kisan z oryginalnym osprzętem (1841 zł 21punktów 40mb fi20 i 80mb fi16) + kanaliza Wavina 3 łazienki z podłączeniem do szamba (1517); szambo 10m3 z wykopkami (2800)+ hydrofornie z pumpką głębinową SQ3-40 ze zbiornikiem 300l (3547) nie licząc dupereli

Poproś o fakturę na osprzęt

Mi wyszło prawie równe 10 000 za następujące materiały (dom z poddaszem dwie łazienki, kuchnia, zlew w garażu + polewaczka na zewnątrz):

- woda ciepła i zimna w Kisanie

- CO (podejście do 17 grzejników + ok 30 m2 podłogowego) w Kisanie

- wszystkie nyple, złączki i inne cuda Kisanowskie

- 3 szafki z rozdzielaczami + szafka z zegarami i wejściem wody do budynku wszystkie bebechy do środka szafek

- wszystkie graty do kotłowni (pompka cyrkulacyjna, rury mosiądz + 8mb kwasówki w komin)

- całe potrzebne badziewie łącznie z pakułami, folią do podłogowego, spinkami etc etc etc

- kanalizacja

Czy reasumując wszystko bez pieca i kaloryferów

mi hydraulik na moją prośbę dał spis materiałów (nota bene bardzo szczegółowy),

materiały główniejsze (rury, otuliny, rozdzielacze, mieszacze, szafki, nyple) kupiłem sam, resztę zakupił hydraulik, bo ciężko to było podać (mniejsze rurki, złączki, cyna itp.).

za "moje" zapłaciłem 8kpln (prawie 500m miedzi, rozdzielacz do podłogówki i drugi do kaloryferów, za resztę wyszło 3kpln.

do tego 10kpln robota - trzy łazienki, kuchnia, kotłownia i podejście do płaszcza wodnego - całość wod, kan i co.

w cały domu osobna instalacja pod wodę deszczową - wszystko robione w miedzi.

po tynkach zostaje jeszcze ułożenie podłogówki i podłączenie pieca/kominka.