BOHO 16.07.2009 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Niestety umówiłam się, że on kupuje materiały hydrauliczne - nie wiedziałam, że to takie pieniądze, bo czytałam wyceny rzędu 1500-2500 za materiały. Chciałam dać mu trochę dodatkowo zarobić na upustach i by miał wygodniej. na tych upustach to ma z tego pewnie z 1/3.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 16.07.2009 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Zauważcie, że Basia napisała, iż w jej wycenie nie ma NIC do centralnego ogrzewania. Więc nie podawajcie swoich instalacji, gdzie główny koszt to właśnie CO. U mnie na kanalizację (razem z częścią "podziemną") wydałem około 600zł, na instalację wodną na osprzęcie hepworth (drożyzna) jakieś 2500zł (w tym takie rzeczy jak podejścia do armatury, mieszacz termostatyczny czy zawory bezpieczeństwa, ale bez bojlera). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 16.07.2009 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 CityMatic - według jakiego cennika to liczyłeś - z netu? Bo w hurtowni rura jest 3 netto a w cenniku w sieci 6 netto... Kanalizację pod chudziakiem to już dawno mam, chodzi o te 8 tys za rurki do wody. Poproszę o specyfikację, choć to trochę za późno, bo już robią. Mnie za to bardzo zainteresowała jedna kwestia: skąd ten wątek jeśli już zleciłaś robotę? Chyba, że zaczęli sami z siebie, tacy uczynni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia_z_lasu 16.07.2009 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Sytuacja jest następująca: Poprosiłam o specyfikację, co kupili i dostałam WZ z hurtowni. Na niej rzeczywiście cena za te Kisany do wody prawie 8000 zł. Wcześniej sprawdziłam przykładowo rurkę 16 w hurtowni i cena detaliczna na telefon 3 netto. Na WZ-ce 4.60 netto Co się okazało- wykonawca zapewnia mnie, że na WZce dają ceny katalogowe, ja zaś na fakturze ( bo faktura ma być na mnie) dostanę rabat i ta rurka będzie po 3 zł netto. Ponadto on mówi, że wziął te materiały z zapasem i nadmiar odda. Rzeczywiście widzę jest jeszcze sporo tego Kisanowskiego żelastwa a jutro kończą. Pytanie tylko, jakie bym dostała ceny, gdybym się nie zainteresowała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia_z_lasu 16.07.2009 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 CityMatic - według jakiego cennika to liczyłeś - z netu? Bo w hurtowni rura jest 3 netto a w cenniku w sieci 6 netto... Kanalizację pod chudziakiem to już dawno mam, chodzi o te 8 tys za rurki do wody. Poproszę o specyfikację, choć to trochę za późno, bo już robią. Mnie za to bardzo zainteresowała jedna kwestia: skąd ten wątek jeśli już zleciłaś robotę? Chyba, że zaczęli sami z siebie, tacy uczynni. Zbigmor - nie każda budowa jest prowadzona wzorowo i wszyscy fachowcy umawiani z dużym wyprzedzeniem po konkursie szczegółowych ofert. Tak się złożyło, że mieli akurat tydzień luki, są poleceni z dwóch źródeł i nie chciałam czekać na wycenę materiałów, zwłaszcza, że wydawało mi się, że to nie są duże kwoty... Co do materiałów do CO jest od początku umowa, że ja będę kupować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 16.07.2009 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 CityMatic - według jakiego cennika to liczyłeś - z netu? Bo w hurtowni rura jest 3 netto a w cenniku w sieci 6 netto... Kanalizację pod chudziakiem to już dawno mam, chodzi o te 8 tys za rurki do wody. Poproszę o specyfikację, choć to trochę za późno, bo już robią. Mnie za to bardzo zainteresowała jedna kwestia: skąd ten wątek jeśli już zleciłaś robotę? Chyba, że zaczęli sami z siebie, tacy uczynni. Zbigmor - nie każda budowa jest prowadzona wzorowo i wszyscy fachowcy umawiani z dużym wyprzedzeniem po konkursie szczegółowych ofert. Tak się złożyło, że mieli akurat tydzień luki, są poleceni z dwóch źródeł i nie chciałam czekać na wycenę materiałów, zwłaszcza, że wydawało mi się, że to nie są duże kwoty... Co do materiałów do CO jest od początku umowa, że ja będę kupować. Wyjaśnienie przyjęte Mam nadzieję, że to będzie nauczka dla innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.07.2009 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 ...woda za 8000!!!!. I nie wie czy wystarczy... wtedy myslał, ze połkniesz haczyk tzn. "nie wie czy wystarczy" ... wrazie czego dokupi teraz ... Ponadto on mówi, że wziął te materiały z zapasem i nadmiar odda ... "nadmiar odda" ... dobre jesli nie policzysz tego co wbudował /czyt. pozałujesz na inspektora nadzoru - jesli nie umiesz liczyc sama/ to Cie skubnie ... /np. na ilosciach łączników, na narzutach ../ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeaWroc 17.07.2009 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Co się okazało- wykonawca zapewnia mnie, że na WZce dają ceny katalogowe, ja zaś na fakturze ( bo faktura ma być na mnie) dostanę rabat i ta rurka będzie po 3 zł netto nie wiedzialam, ze WZ-tki różnią się od faktury, myślałam, że sa swoim odzwierciedleniem człowiek się całe życie uczy My jestesmy na etapie murarki, ale tez mielismy propozycje tańszych materiałów, tylko ja zapytałam gdzie chcca kupić i za ile, a następnie zadzwoniłam tam i zapytałam po ile mi sprzedadzą, róznica pomiędzy oferta murarzy a moja to około 10 zł na m2 lub 5 zł na sztuce na moją korzyść. Podziekowalam Panom za zakupy i dzięki temu jestem do przodu gdzieś na 2.000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia_z_lasu 17.07.2009 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Ostatecznie za materiały ( Wavin, Kisan) zapłaciliśmy 5950 zł ( 25% rabatu). To i tak sporo, bo to tylko kanalizacja ( 2 piony), ciepła i zimna woda - 15 punktów kanalizacji, 19 wodnych, w tym 6 tylko zimna woda. Cyrkulacja ciepłej wody. Mam fakturę. W wolnym czasie sprawdzę, czy się zgadza, tak dla własnej ciekawości i czy dalsza współpraca z tym wykonawcą jest nadal aktualna... Po prostu mój kierownik nie przyszedł na odbiór choć obiecał. Nie mogłam wstrzymać zapłaty. Kolejne pytanie o dalszą współpracę z kierownikiem. Ale oni obaj są niezłymi fachowcami. Dzięki Wam za porady. Ci, którzy są jeszcze przed instalacjami - uważajcie, by Was za bardzo nie naciągnęli. Bo trochę na pewno naciągną prawie wszyscy... Z drugiej strony, kupowanie materiałów hydraulikowi przez inwestora laika jest bardzo niewygodne i wymaga dużej ilości czasu. A sprawdzanie czy wszystko wbudował - kuriozalne. A i tak nie ma pewności. Potrzebne jest zaufanie, jak w każdym biznesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dora83 18.07.2009 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 Ja robiłam w tamtym roku wode i c.o. Podłogówka w całym domu około 160m2 około 11 grzejników około 20 punktów wodnych cztery skrzynki rozdzielcze dwie do grzejników i dwie do podłogówki.Zaplacilam 20tys, nie wliczając pionów do wody i c.o.i całej kanalizacji bo miałam je robione wcześniej przed tynkami.Czy to dużo, węży do podłogówki poszło chyba ponad 1000m wszystko z plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 18.07.2009 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 ps.Nie wyobrażam sobie aby oszczędzać np na niemarkowych rurach kanalizacyjnych a potem co?rozkopywać fundamenty aby wymienić pękniętą czy nieszczelną rurę A myślisz, że niemarkowa rura kanalizacyjna tak sama z siebie pęknie? U siebie dałem w poziomie zero kanalizację z hipermarketu, mniej więcej połowę tańszą niż zaoferowane mi w składzie budowlanym materiały Wavina, ale jest to solidna rura ze ścianką 4mm (przy średnicy 160), zasyp ścian fundamentowych był u mnie zagęszczany razem z tymi rurami (oczywiście skoczek nie "jeździł" bezpośrednio nad rurami) i nic im się nie stało. W czym niby ten Wavin byłby od nich lepszy? Swoją drogą... wiele muratorowych "dzienników budowy" przeglądam i regularnie trafiam na kwiatki: z jednej strony markowe rury kanalizacyjne, z drugiej jednak do ziemi są pchane odgałęzienia od przykanalika wykonane ze zwykłej szarej rury wnętrzowej. Może się mylę, ale nie wydaje mi się, żeby nawet najdroższa markowa rura w wykonaniu "szarym" do wnętrz była lepsza od najtańszej, choćby chińskiej, ale za to ziemnej i z grubą ścianką. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 19.07.2009 04:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 Co racja, to racja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 21.07.2009 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Ostatecznie za materiały ( Wavin, Kisan) zapłaciliśmy 5950 zł ( 25% rabatu). To i tak sporo, bo to tylko kanalizacja ( 2 piony), ciepła i zimna woda - 15 punktów kanalizacji, 19 wodnych, w tym 6 tylko zimna woda. Cyrkulacja ciepłej wody. Mam fakturę. W wolnym czasie sprawdzę, czy się zgadza, tak dla własnej ciekawości i czy dalsza współpraca z tym wykonawcą jest nadal aktualna... Po prostu mój kierownik nie przyszedł na odbiór choć obiecał. Nie mogłam wstrzymać zapłaty. Kolejne pytanie o dalszą współpracę z kierownikiem. Ale oni obaj są niezłymi fachowcami. Dzięki Wam za porady. Ci, którzy są jeszcze przed instalacjami - uważajcie, by Was za bardzo nie naciągnęli. Bo trochę na pewno naciągną prawie wszyscy... Z drugiej strony, kupowanie materiałów hydraulikowi przez inwestora laika jest bardzo niewygodne i wymaga dużej ilości czasu. A sprawdzanie czy wszystko wbudował - kuriozalne. A i tak nie ma pewności. Potrzebne jest zaufanie, jak w każdym biznesie. Jest jeszcze jeden aspekt. Jak wynikną po instalacji jakieś problemy to hydraulik prawdopodobnie będzie się starał zrzucić odpowiedzialność na kogoś innego, a cóż jest łatwiejszego niż stwierdzenie, że problemy wynikają z wad materiału, którego on nie kupował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 21.07.2009 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 ...a cóż jest łatwiejszego niż stwierdzenie, że problemy wynikają z wad materiału, którego on nie kupował? Widziały gały co brały - jak mu się materiał nie podobał mógł powiedzieć "Pier....! Z g... bicza nie ukręci". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 22.07.2009 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 ...a cóż jest łatwiejszego niż stwierdzenie, że problemy wynikają z wad materiału, którego on nie kupował? Widziały gały co brały - jak mu się materiał nie podobał mógł powiedzieć "Pier....! Z g... bicza nie ukręci". A on ma mieć roentgen w oczach? Bo nie piszę o wadach typu pęknięta rura. I czy płacimy mu za ocenę jakościową materiału? Klient zamawia zrobienie z tego i tego to wykonawca robi. Z resztą nie piszę tu o faktycznie wadliwych materiałach, ale o ewentualnym tłumaczeniu wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 22.07.2009 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Z resztą nie piszę tu o faktycznie wadliwych materiałach, ale o ewentualnym tłumaczeniu wykonawcy. Ja piszę o tym samym. Tłumaczeń takiego Pana nie przyjmujemy i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 22.07.2009 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Z resztą nie piszę tu o faktycznie wadliwych materiałach, ale o ewentualnym tłumaczeniu wykonawcy. Ja piszę o tym samym. Tłumaczeń takiego Pana nie przyjmujemy i tyle. A czym skutkuje to nie przyjmowanie tłumaczeń? Piszę o problemach, które wychodzą po pewnym czasie (bo jak przed zapłaceniem to nie ma o czym mówić). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 22.07.2009 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 A czym skutkuje to nie przyjmowanie tłumaczeń? Piszę o problemach, które wychodzą po pewnym czasie (bo jak przed zapłaceniem to nie ma o czym mówić). Tym, że jeśli w ogóle odpowiada za swoją robotę to na pewno nie on będzie sobie wybierał za którą jej część. Ale skończmy odbieganie od wątku bo to bardzo ciekawe jak hydraulicy naciągają ludzi wywołując u nich złudne wrażenie czym drożej tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris48 22.07.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Witam!Zapłaciłem 2000 zł (1335 materiał + 665 rob) za:1. Wyprowadzenie kanalizacji poza obręb budynku.2. Instalacja rozdzielcza kanalizacji na poziomie parteru.3. doprowadzenie powietrza do paleniska kominka4. Rura na przyłącze elektryczna.5. Rura zapasowa fi 1106. Przyłącze wody.Dom w obrysie 10x11mWszystkie elementy wyprowadzone na poziomie posadzki parteru łącznie z garażem.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filu 27.07.2009 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Czy 10000 za materiał do kanalizacji i ciepłej/zimnej wody to normalne ( bez ogrzewania i kotłowni)? Czytam dzienniki, wyceny - i wydawało mi się, że koszt materiałów do ciepłej i zimnej wody nie jest jakiś powalający, ale w temacie nie jestem. Hydraulik przywiózł z hurtowni materiały - UWAGA- tylko na kanalizację, ciepłą i zimną wodę. 2 łazienki, pralnia, kuchnia, zlew w garażu, domek około 180 m2, podobny do M-02. Markowe rurki - Wavin - kanalizacja, Kisan - woda. Kanalizacja za 1800 ( tu akurat trochę zostało), woda za 8000!!!!. I nie wie czy wystarczy. Ile Wy płaciliście??? Wszędzie widzę kilka razy mniej... Robocizna z materialem miedzy 6 a 7 tysiecy 9 kanalizacja,ciepła,zimna woda,cyrkulacja),plus wstepna kanalizacja ( dom w tymianku-archon) pod chudziakiem 2 tysiace.Robota zakończona w zeszłym miesiącu.Nie wydaje się mi to przesadnie tanio,wieć cena 8 tysięcy za materiał to szok.Jak możesz szukaj innego czym prędzej,bo przy CO to dopiero rozwinie skrzydła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts