DaroR 15.07.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 witam szanowne grono forumowiczówod pnia usychają mi gałązki świerku srebrnego. Świerk jest już spory ma około 4-5m (15lat)Będę wdzięczny za wszelkie radyPozdrawiamDaroR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
11małgosia 16.07.2009 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 One podobno tak mają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
__Aneczka_ 16.07.2009 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 mój świerk srebrny też usychał i właściwie spisałam go na straty ale poradzono mi aby wsypać do ziemi wokół korzenia mikoryzy do iglaków i jakiś cud...ale świerk odżył. Przyznam, że mocno się zdziwiłam. Nawet czubek, który był już mocno zaschnięty zaczął rosnąć. Także może spróbuj z mikoryzą.....życzę powodzenia:) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 16.07.2009 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 ... poradzono mi aby wsypać do ziemi wokół korzenia mikoryzy do iglaków i jakiś cud...ale świerk odżył. Mało prawdopodobne aby ta mikoryza mu pomogła, ale skoro stał się cud to... ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaroR 16.07.2009 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 dzieki za radę, spróbuję z tą mikoryzą, może mu pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 17.07.2009 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Zapewne jak kadzidło... a może by się dowiedziec, czemu usycha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaroR 19.07.2009 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 Zapewne jak kadzidło... a może by się dowiedziec, czemu usycha? zupełnie nie wiem co ma Pan na myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 19.07.2009 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 Zapewne jak kadzidło... a może by się dowiedziec, czemu usycha? zupełnie nie wiem co ma Pan na myśli Znaczy, ze ta mikoryza to w ogóle ściema (teraz taka modna !), czy nie w tej sprawie pomaga ? Jak poznać czemu usycha takie duże drzewo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 19.07.2009 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 Usychają, bo ciemno w środku (proces naturalny)Usychają, bo przędziorek żre.Usychają, bo wlazł świerkowiec większy.Usychają bo mu źle, znaczy z przyczyn fizjologicznych.Wybierz sobie odpowiedź. Albo daj fotkę i porządnie opisz, bo szkoda czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 20.07.2009 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 U mnie było podobnie z olbrzymim wiekowym świerkiem srebrnym, a chodnik pod nim był mokry co wskazywało chyba na mszyce więc opryskiwałam go co 2 tygodnie ile sięgnęłam preparatami robalobójczymi. Nadal żyje, górę i boki ma ładne ale w środku wyłysiały już pozostał Co do mikoryzy, to jestem za. Przesadzałam w ub. roku póżną wiosna, gdy zaczęły juz intensywnie rosnąć kilka dużych iglaków i pod każdy dawałam szczepionkę i nie tylko że wszystkie się przyjęły to w tym roku mają przyrosty dużo większe i grubsze niż w poprzednich latach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
__Aneczka_ 23.07.2009 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 pozwolę sobie zauważyć, że ja w swoim poście nie zachwalam 100% skuteczności mikoryzy.....miałam problem ze świerkiem, powoli ginął, podsypałam i po paru tygodniach widzę poprawę, odżywa i ma się całkiem nieźle. Co było powodem, jaka choroba? Nie mam pojęcia... jak coś może pomóc to dlaczego nie spróbować??? Ot, taka moja była rada....może pomoże, czego DaroR życzę:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 05.08.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Świerk ma płytki talerzowy system korzeniowy . Więc w czasie suszy a szczegolnie jak drzewko jest małe ma kłopoty z dostepem do wody . Grzyby mikoryzowe poprawiają pobieranie wody i substancji odrzywczych z gleby .Niby niewiele a może właśnie to mikoryzowanie pomogło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts