drakulus 15.07.2009 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Dzień dobry, przepraszam jeżeli temat był wałkowany, ale nie znalazłem podobnego wątku. mam w salonie i przedpokoju (łącznie ok. 60m2) deskę barlinecką położoną na 'pływająco'. Jako podłoże jest położona tektura falista. deska jest długa, jednolamelowa, jesion. podczas chodzenia bardzo skrzypi, co jest irytujące, stąd pytania. czy jest szansa, ze z czasem przestanie skrzypieć? czy jest to raczej wina tektury falistej (zamiast np. pianki) czy raczej nieprzyklejenia jej do podłoża? jeżeli przerabialiscie ten tema, to może jakaś rada? pozdrawiam, michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 16.07.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Dzień dobry, przepraszam jeżeli temat był wałkowany, ale nie znalazłem podobnego wątku. mam w salonie i przedpokoju (łącznie ok. 60m2) deskę barlinecką położoną na 'pływająco'. Jako podłoże jest położona tektura falista. deska jest długa, jednolamelowa, jesion. podczas chodzenia bardzo skrzypi, co jest irytujące, stąd pytania. czy jest szansa, ze z czasem przestanie skrzypieć? czy jest to raczej wina tektury falistej (zamiast np. pianki) czy raczej nieprzyklejenia jej do podłoża? jeżeli przerabialiscie ten tema, to może jakaś rada? pozdrawiam, michał od kiedy skrzypi? napewno przyklejenie deski do podłoża wyeliminowałoby skrzypienie. deska barlinecka jest z drewna a drewno wtedy gdy jest drzewem - jak wiadomo wszem i wobec mam nadzieję - pracuje całe życie i po życiu kiedy jest drewnem również. Jest po okresie grzewczym. Drewno napęczniało w wyniku otczającej go wilgoci. Stąd jego skrzypienie-prawdopodobnie. Przyjdzie zima przestanie skrzypieć - prawdopodobnie. Gorzej gdy nabiera wilgoci od spodu od podłoża. Czy leży na niepodpiwniczonym parterze? Czy jest pod deską folia rozłożona na zakładkę i wywinięta na ściany. Czy pomieszczenie jest nowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drakulus 17.07.2009 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 dziękuje za pomoc, wszystko jasne. ważne, że przyklejenie desek wyeliminuje skrzypienie, co zmierzam zrobić. pozdrawiam serdecznie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 18.07.2009 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 dziękuje za pomoc, wszystko jasne. ważne, że przyklejenie desek wyeliminuje skrzypienie, co zmierzam zrobić. pozdrawiam serdecznie, Czy będziesz rozbierał posadzkę i na nowo układał na klej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts