Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dekory a prysznic

Anya

Recommended Posts

Witajcie!

Może ktoś jakoś sensownie rozwiązał problem dekorów łazienkowych np. w stylu Iryda Cersanitu (http://www.cersanit.com.pl) - czyli dekory wypukłe, imitujące stare rzymskie marmury (tak mnie się kojarzą :oops: ) i ich umieszczenia w łazience na poddaszu?

Zmagamy się z dylematem do jakiej wysokości zrobić płytki i gdzie dać dekor. Najeefektowniej wyglądałoby to tak: wysokość płytek do wysokości drzwi (3/4 ściany?) + dekor na wysokości nad umywalką - tak jest "najbezpieczniej", ale co wtedy z prysznicem?

Jeśli przyjmę takie rozwiązanie, to na wypukłym dekorze będę mieć piękną kolekcję kamienia....(?)

Jeśli w ogóle nie dam dekoru pod prysznicem, to będzie różnica w wysokości płytek na sąsiedniej ścianie, prawda?

Łazienka jest w ogóle dość specyficzna, bo jedna ściana jest skosem i na niej płytki będą tylko do wysokości ok. 60 cm... Tak więc zostaje ściana przy umywalce, ściana obok i ściana-wnęka na kabinę oraz malutka ściana też ze skosem. Trochę trudno mi to opisać, ale chodzi o to, że praktycznie nie ma tych dekorów jak wyeksponować z wyjątkiem ścianki nad umywalką....

Nie mogę nigdzie znaleźć w sieci praktycznych rozwiązań ani aranżacji, ale moze ktoś przerabiał już temat?

Widziałam zdjęcie łazienki, w której podobny dekor puszczony jest na tej górnej wysokości płytek na styku ze ścianą, tylko niestety mój jest bardziej dekoracyjny i tam nie spełniałby funkcji zdobiącej.

Co zrobić? Pomocy!

A poza tym jak przymocujesz kabinę, przy wypukłościach na ścianie? Chyba jedyne rozwiązanie to dokładnie wymierzyć gdzie będzie przymocowana kabina i zrobić tą różnicę w wysokości płytek pod uszczelką kabiny, tylko uwzględnić tą różnicę już od podłogi żeby na górze wypadły równo. A może jest płaski dekor szerokości tego wypukłego? To by było najlepiej.

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
Potwierdzam częsciowo to co napisał Wowka - ja zrobiłem całą łazienkę, potem przymierzyłem kabinę i kątówką wyszlifowałem wypukłości żeby listwy montażowe kabiny przylegały do ściany. Tylko że pyłu (czerwonego) było co niemiara, wżarł się w (białe) fugi i są do poprawki. Teraz zostawiłbym miejsce, zamocował kabinę, a odpowiednio docięte dekory przymocował dopiero po zamocowaniu kabiny.

• 4 weeks później...
Dokładnie tak, chwila pracy kątówki i po problemie. A co do kamienia to "Cif - kamień i rdza" :p

Co do Cif'a nie jestem do końca przekonany . Spotkałem się z opinią, że niszczy fugi. Sami stosujemy chemię Hagesanu. Polecam !