Robak 16.07.2009 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 dziś facet wyceniał nam koszty kostki brukowejdo tej pory jak zamawialiśmy materiał z robocizną to za materiał płaciliśmy 7 % vatgośc twierdzi, że z kostką brukową tak być nie może, bo to prace na zewnątrz a nie w środku domuprawda to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 16.07.2009 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Coś w tym musi być, bo tak samo powiedział mi gość robiący nam przyłącze wodne (rozbudowa sieci i przyłącze). Powiedział że to się niedawno zmieniło, i właśnie dlatego że na zewnątrz, to nie może być na 7% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 16.07.2009 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 To samo mi powiedzial gosc od kostki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 16.07.2009 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 W skrócie: usługi "w obrębie budynku" - 7%, poza - 22%. Od 01.01.2008 czyli troche czasu minęło (ale nie wszyscy są do tego przekonani ). http://interpretacje.tmxp.pl/Podatek-od-towarow-i-uslug/Wysokosc-opodatkowania/Stawki/Stawki-podatku/180649.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Idziu5 17.07.2009 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Zgadzam sie z opinia ale, czytałe -postaram sie w najblizszym czasie wkleić interpelację izby skarbowej chyba z Wrocławia któr odpowiedział na przylącza do budynków moga być 7% była to odpowiedż dewelopera na wykonane przyłącza teletechniczne do budynku wielorodzinnego. i co może troche drożej ale pewniej a 5% różnicy VAT z US Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 17.07.2009 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 kup kostke z 22% wykonawca niech wystawi fakturę na usługi budowlane z 7% ( jak już ma być faktura)poproś o zwrot podatku vat za kostkę z US Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 18.07.2009 04:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 kup kostke z 22% wykonawca niech wystawi fakturę na usługi budowlane z 7% ( jak już ma być faktura) poproś o zwrot podatku vat za kostkę z US Przecież to niemożliwe....A ta usługa budowlana jest objęta odliczaniem z nadanym PKWiU? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 18.07.2009 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 kup kostke z 22% wykonawca niech wystawi fakturę na usługi budowlane z 7% ( jak już ma być faktura) poproś o zwrot podatku vat za kostkę z US nie da rady, na kostkę na chodniki, dojazdy, nie przysługuje zwrot (poza opaską i być może tarasem, zakładam, że nie doradzamy tutaj jak oszukiwać - to łatwo sprawdzić, i komuś się może chcieć policzyć te metry przy domu), a wykonawca też od początku bodajże 2008 roku nie może wystawić na 7%. kładę właśnie 250m2 kostki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 18.07.2009 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 co do opaski wokół domu ok racja niesłusznie zakładałem ze można odliczyć cały vat z kostki na podjeździe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszul 21.07.2009 01:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Jesli firma sprzedajaca Wam kostke z usluga polozenia twierdzi, ze musi naliczyc 22% Vatu, to podziekujcie jej. Widocznie nie zna sie na przepisach...Te 22% to bzdura![/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 21.07.2009 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Jesli firma sprzedajaca Wam kostke z usluga polozenia twierdzi, ze musi naliczyc 22% Vatu, to podziekujcie jej. Widocznie nie zna sie na przepisach...Te 22% to bzdura![/i] Myślę, że to firma właśnie zna się na przepisach, w odróżnieniu od Ciebie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 21.07.2009 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Stawka 7% na (m.in.) układanie kostki brukowej była właściwa do 31.12.2007 r. (art. 146 ust. 1 pkt 2 lit. a ustawy o VAT) - kostka jako "infrastruktura towarzysząca".Od 01.01.2008 r. stawka powinna wynosić 22%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 22.07.2009 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 W wypadku wykrycia przez US błędnie naliczonej stawki VAT przez wykonawcę - 7% zamiast 22% - kto ponosi winę? Czytaj - kto musi dopłacić brakujące 15%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 22.07.2009 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 przed US odpowiada wykonawca i tylko on będzie ścigany przez US. ale w relacji wykonawca-klient może już być różnie, w zależności od umowy. po ściągnięciu przez US może mieć prawo dochodzić tego od klienta. a żeby nie miał - najprościej wpisać do umowy cenę sprzedaży brutto, z zaznaczeniem, że to cena ostateczna, zawiera podatek od towarów i usług, bez rozbijania na netto i vat i specyfikowania stawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 22.07.2009 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 przed US odpowiada wykonawca i tylko on będzie ścigany przez US. ale w relacji wykonawca-klient może już być różnie, w zależności od umowy. po ściągnięciu przez US może mieć prawo dochodzić tego od klienta. a żeby nie miał - najprościej wpisać do umowy cenę sprzedaży brutto, z zaznaczeniem, że to cena ostateczna, zawiera podatek od towarów i usług, bez rozbijania na netto i vat i specyfikowania stawki. Tak na marginesie - mnie niesamowicie wkurzało, gdy podczas rozmów lub pytań dot. ceny za usługę lub materiał sprzedawca rzucał mi ceny, dopiero po jakimś czasie precyzując, że chodzi o netto. Buduję swój domek, przedstawiam się i pytam się jako osoba fizyczna a ten mi na koniec wyjeżdża ze swoim: "ale to netto...". Pewnie, że jemu to rybka, ale fakt jest taki, że i tak wszyscy po kolei przerzucą VAT na mnie... A co ja mogę z nim zrobić? (...) Czyli niewiele.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts