Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kostka brukowa z montażem z 22% vat

Recommended Posts

Zgadzam sie z opinia ale, czytałe -postaram sie w najblizszym czasie wkleić interpelację izby skarbowej chyba z Wrocławia któr odpowiedział na przylącza do budynków moga być 7% była to odpowiedż dewelopera na wykonane przyłącza teletechniczne do budynku wielorodzinnego. i co może troche drożej ale pewniej a 5% różnicy VAT z US :D

kup kostke z 22%

wykonawca niech wystawi fakturę na usługi budowlane z 7% ( jak już ma być faktura)

poproś o zwrot podatku vat za kostkę z US

nie da rady,

na kostkę na chodniki, dojazdy, nie przysługuje zwrot (poza opaską i być może tarasem, zakładam, że nie doradzamy tutaj jak oszukiwać - to łatwo sprawdzić, i komuś się może chcieć policzyć te metry przy domu),

a wykonawca też od początku bodajże 2008 roku nie może wystawić na 7%.

kładę właśnie 250m2 kostki :(

przed US odpowiada wykonawca i tylko on będzie ścigany przez US.

ale w relacji wykonawca-klient może już być różnie, w zależności od umowy. po ściągnięciu przez US może mieć prawo dochodzić tego od klienta. a żeby nie miał - najprościej wpisać do umowy cenę sprzedaży brutto, z zaznaczeniem, że to cena ostateczna, zawiera podatek od towarów i usług, bez rozbijania na netto i vat i specyfikowania stawki.

przed US odpowiada wykonawca i tylko on będzie ścigany przez US.

ale w relacji wykonawca-klient może już być różnie, w zależności od umowy. po ściągnięciu przez US może mieć prawo dochodzić tego od klienta. a żeby nie miał - najprościej wpisać do umowy cenę sprzedaży brutto, z zaznaczeniem, że to cena ostateczna, zawiera podatek od towarów i usług, bez rozbijania na netto i vat i specyfikowania stawki.

Tak na marginesie - mnie niesamowicie wkurzało, gdy podczas rozmów lub pytań dot. ceny za usługę lub materiał sprzedawca rzucał mi ceny, dopiero po jakimś czasie precyzując, że chodzi o netto.

Buduję swój domek, przedstawiam się i pytam się jako osoba fizyczna a ten mi na koniec wyjeżdża ze swoim: "ale to netto...".

Pewnie, że jemu to rybka, ale fakt jest taki, że i tak wszyscy po kolei przerzucą VAT na mnie...

A co ja mogę z nim zrobić?

(...) :D

Czyli niewiele....