ekob04 16.07.2009 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Muszę zrobić remont storpu w jednym pomieszczeniu ok. 12 m2. Dotychczas strop był drewniany, jednak drewnojady i czas zrobiły swoje. Z uwagi na sąsiadów z dołu chcieliśmy dokręcić belki do istniejących legarów, dać wełne zamiast polepy, położyć osb. Fachowcy uznali, że belki są zbyt spróchniałe i nie podejmą się tego. W grę wchodzi tylko Teriva. Proszę o rady jesli ktoś miał już tego rodzaju problem - czy istnieją jakieś dobre rozwiązania bez ruszania desek sufitowych sąsiadów?Moje drugie pytanie to ile kosztuje budowa m2 stropu Teriva (materiał i robocizna)?Dodam, że jestem z okolic Legnicy.Jeśli znalazł by się ktoś z propozycją zrobienia tej pracy proszę o kontakt: mój nr gg 10541656. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 16.07.2009 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Muszę zrobić remont storpu w jednym pomieszczeniu ok. 12 m2. Dotychczas strop był drewniany, jednak drewnojady i czas zrobiły swoje. Z uwagi na sąsiadów z dołu chcieliśmy dokręcić belki do istniejących legarów, dać wełne zamiast polepy, położyć osb. Fachowcy uznali, że belki są zbyt spróchniałe i nie podejmą się tego. W grę wchodzi tylko Teriva. Proszę o rady jesli ktoś miał już tego rodzaju problem - czy istnieją jakieś dobre rozwiązania bez ruszania desek sufitowych sąsiadów? Moje drugie pytanie to ile kosztuje budowa m2 stropu Teriva (materiał i robocizna)? Dodam, że jestem z okolic Legnicy. Jeśli znalazł by się ktoś z propozycją zrobienia tej pracy proszę o kontakt: mój nr gg 10541656. A nie można zamiast dokręcania belek do istniejących legarów po prostu dołożyć między instniejące nowe belki? Muszą mieć oczywiście na czym się oprzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 16.07.2009 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Muszę zrobić remont storpu w jednym pomieszczeniu ok. 12 m2. Dotychczas strop był drewniany, jednak drewnojady i czas zrobiły swoje. Z uwagi na sąsiadów z dołu chcieliśmy dokręcić belki do istniejących legarów, dać wełne zamiast polepy, położyć osb. Fachowcy uznali, że belki są zbyt spróchniałe i nie podejmą się tego. W grę wchodzi tylko Teriva. Proszę o rady jesli ktoś miał już tego rodzaju problem - czy istnieją jakieś dobre rozwiązania bez ruszania desek sufitowych sąsiadów? Moje drugie pytanie to ile kosztuje budowa m2 stropu Teriva (materiał i robocizna)? Dodam, że jestem z okolic Legnicy. Jeśli znalazł by się ktoś z propozycją zrobienia tej pracy proszę o kontakt: mój nr gg 10541656. Bez współpracy z sąsiadami będzie raczej trudno - nawet strop gęstożebrowy wymaga przecież postawienia podpór na czas wiązania betonu. Co więcej bez zgody sąsiadów nie dostaniesz pozwolenia na budowę a bez niego IMHO raczej się nie bierz za roboty ze stropem w budynku w którym nie jesteś sam. Jedna wizyta sąsiada w PINB i masz wstrzymanie robót, nakaz opuszczenia nieruchomości i będziesz płacił sąsiadom za hotel przez pół roku... Ja wymieniałem strop belkowy na Terivę - koszt wyszedł około 190zł/m2. Jakimś pomysłem może być wymiana belek stropowych na belki dwuteowe i zrobienie sąsiadom nowego sufitu w płytach g-k. Sprawna ekipa zrobi to powiedzmy w tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekob04 17.07.2009 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 dziękuję za odpowiedzi , podanie kosztów. Mi powiedziano 100zł m2 robocizna- nie wiedziałam czy to dobra propozycja. chyba będzie niezbędna zgoda sąsiadów na terive, w końcu to też w ich interesie, bo nawet deski sufitowe są w opłakanym stanie, a za prace płacimy tylko my . Najgorsze, że w niedalekiej przyszłości musimy wymienić znacznie większy metraż. Relacje sąsiedzkie są znane wszystkim nie od dziś. Jeszcze jestem ciekawa jak długo muszą stać podpory, gdzieś czytalam, że 3 tygodnie, a jak w praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekob04 17.07.2009 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 A nie można zamiast dokręcania belek do istniejących legarów po prostu dołożyć między instniejące nowe belki? Muszą mieć oczywiście na czym się oprzeć. Niestety do tych istniejących trudno jest co kolwiek dokręcać, czy dobijać( mam na myśli nawet listewki trzymające deski wewnętrzne pod wełne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ardziu 18.07.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 A nie można zamiast dokręcania belek do istniejących legarów po prostu dołożyć między instniejące nowe belki? Muszą mieć oczywiście na czym się oprzeć. Niestety do tych istniejących trudno jest co kolwiek dokręcać, czy dobijać( mam na myśli nawet listewki trzymające deski wewnętrzne pod wełne. szkoda że nie zrozumiałeś (zrozumiałaś) odpowiedzi... chodzi o to by zrobić całkowicie nowy strop usunąć z istniejącego to co w nim jest, a następnie położyć nowe belki np w połowie odległości pomiędzy istniejącymi, czy jak tam konstruktor wyliczy. NIE MOCUJĄC ICH W ŻADEN SPOSÓB DO ISTNIEJĄCYCH BELEK. robisz w ten sposób całkowicie nowy strop a terriva - ja bym się w to nie pchał w starym budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts