malysmok 16.07.2009 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Witam, Mam kilka niejaności odnośnie procesu odrolnienia ziemi pod zabudowę budynku mieszkalnego i bud. gospodarczego. Wiem, że ten temat był wałkowany niejednokrotnie, ale nigdzie nie znalazłem spójnych wskazówek od A do Z (bo pewnie wszędzie jest trochę inaczej). 1. Mam działkę 1ha, złożyłem wniosek o odrolnienie z mapką podając ilość m2 do odrolnienia (w zasadzie dwa wnioski: na dom i na bud. gosp). Dostałem pozytywną decyzję o zezwoleniu wyłączenia z pdorukcji rolnej gruntów rolnych. Dalej dostałe PnB i zacząłem budować dom i bud. gospodarczy. 2. Co teraz należy zrobić, żeby zgłosić fakt odrolnienia? Rozumiem, że muszę zawołać geodetę, żeby zrobił mapkę poinwentaryzacyjną. Czy faktyczna ilość odrolnionych m2 będzie wynikać z wcześniejszej decyzji czy z tej właśnie mapki (zakładająć, że będą różnicę, a będą bo nie chce odralniać tyle ile w decyzji). 3. Opłata jednorazowa i roczne przez 10 lat.Dla jednorazowej wzór jest taki na decyzji: ilość ha x 300 t/ha = ilośc tonCzy od tej kwoty odejmuję wartość działki (tej nie odralnianej czy całości działki?)?Czy kwoty opłat całorocznych (ilość ton żyta x 0,1) to kwoty przed czy po pomniejszeniu? Będę wdzięczny za wszystkie informację. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts