ACEDO 16.07.2009 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 mam pytanie może ktoś wie ile by kosztowało ponowne przyłaczenie prądu do domu ,już kiedyś był tu prąd zalożony przez innych właścicieli ale został odcięty teraz nabyłam nieruchomość i chcę podłączyc ponownie prąd . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gocha71 28.07.2009 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Nie wiem ile kosztuje ponowne podłączenie prądu,ale za podłączenie do naszego,dopiero co wybudowanego domu zażyczyli sobie 2500 takie są ceny u nas czyli w woj.śląskim....jak dla mnie to zwykłe zlodziejstwo,ale niestety chcemy mieć prąd musimy zapłacić Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 28.07.2009 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Wystąp do Energetyki o warunki przyłączenia. Dostaniesz je za friko w ciągu 2-4 tygodni, po ich lekturze będziesz znać koszty i warunki przyłączenia. Stawki za przyłączenie są stałe rzędu 120zł za 1kWh mocy przyłączanej. Od tego o ile wystąpisz zależy kwota. Jeśli odległość od linii jest większa od 200m to możesz ponieść część kosztów ponownego przyłączenia. Bardzo możliwe, że prócz samego kabelka od słupa do domu będzie konieczne dostosowanie instalacji (czyli wymiana lub remont) do nowych wymogów. To zależy ile instalacja ma lat i jak została wykonana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garcia27 28.07.2009 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Zależy czy jest przyłącze i kwestia tylko licznika, czy trzeba robić nowe przyłacze. Z tym musisz udać się do swojego ZE.Jeżeli tylko licznik, to papierek od elektryka że można podlączać i koszt założenia licznika(100-200zł). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 28.07.2009 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 nie należy starać się o nowe przyłącze bo zapłacisz jak nowy odbiorca. Wytstąp o wznowienie przerwanego dostarczania energii za co zapłacisz sto parę złotych a następnie należy przepisać licznik na siebie. Jak zawsze będzie ci opotrzebny papier od uprawnionego elektryka o stanie instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 29.07.2009 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Nowy właściciel = nowa umowa. Nie można wznowić starej umowy (dostaw energii) z nowym nabywcą domu.Taki numer mógłby przejść, gdyby o wznowienie dostaw energii i założenie licznika starał się poprzedni właściciel. Energetyka nie puszcza tak łatwo kasy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 29.07.2009 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 nowy właściciel- nowa umowa ale o dostarczanie energii a nie nowa umowa przyłączeniowa. Przyłącze przypisane jest do obiektu lub działki a nie do obywatela dlatego ze zmianą właściciela nie wykomuje się nowych przyłączy. Wielokrotnie to przerabiałem i nigdy nie było z tym problemów. warunkiem jest oczywiście istnienie przyłącza w dostatecznie dobrynm stanie aby nie trzeba było wykonywać nowego. Na tym etapie możliwa jest także zmiana mocy przyłączeniowej jeśli jest taka możliwość. ZE nie może wielokrotnie sprzedawać tego samego przyłącza więc jeśli mięli by brać 1200 to musięli by robić nowe przyłącze a po co? O wznowienie dostawy energii musi wystąpić właściciel a kto obecnie jest właścicielem? Za wznowienie dostarczania energii opłata zawarta jest w tabeli opłat dodatkowych aktualnej taryy opertora systemowego a więc nikt łachy nie robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 29.07.2009 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Znam podobny przypadek w ENION, dokładnie Bielsko-Biała.Dom wybudowany, podłączony i odłączony na kilkanaście lat, nowy właściciel dokładnie to córka poprzedniego właściciela z mężem i nowym nazwiskiem.Próba wznowienia umowy się nie powiodła, trzeba było występować o nowe warunki i wybulić dwa i pół koła z tej okazji.Oczywiście Energetyka nakazała dostosować instalacje do nowych przepisów.Nie pomógł nawet wynajęty i opłacony pracownik ENIONU.... po prostu się nie dało inaczej (czytaj taniej). Nie pozostaje nic innego jak wypróbować to w praktyce przez ACEDO i pochwalenie się na forum jakie były efekty tych prób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piokrza 05.08.2009 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 ponowne przyłączenie prądu po odcięciu przez zakład energewtyczny np. z powodu nieodpłatności to koszt rzędu ok.90zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 04.05.2015 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 panowie ja mam podobny problem w domu kiedyś chyba ponad 25 lat temu była instalacja i energia elektryczna od ileś tam lat już nie ma teraz ja kupując ten dom nie mam zamiaru czekać idiotycznych terminów typu 150 dni czy coś w tym stylu , pytanie dla fachmanów branży jak to szybko i zgrabnie załatwić i z kim dokładnie aby to miało ręce i nogi . sam mam uprawnienia SEP E oraz D ale nie mam doświadczenia z instalacjami domowymi a raczej przemysłowymi bardziej zautomatyzowanymi , wiadomo że na szybcika muszę wymienić skrzynkę przyłączową i nowe kabelki podciągnąć to by mi koleś typowo domowy elektryk zrobił ale kogo złapać na to aby ten prąd dostać do max 2 tygodni ---nie lat ani miesięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts