adamsa 16.07.2009 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Mam możliwość kupna 2/3 udzialów w działce, pozostała część 1/3 ma osoba, która na razie nie chce sprzedać.Zależy mi na tyle na kupnie tej działki, że chcę nabyć na razie 2/3.Czy jest taka możliwość?w kc jest zapis mówiący o tym, że potrzebna jest zgoda współwłaścicieli - wykracza to poza zakres "zwykłego korzystania", tak to rozumiem I teraz pytanie, czy mogę np zawrzeć umowę przedwstępną, czy jakąkolwiek inną, tak by te 2/3 nabyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter78 17.07.2009 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 żeby kupić trzeba podpisać akt notarialny - umowę sprzedaży i nie potrzeba zgody współwłaściciela (198 KC) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 17.07.2009 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Współwłasność bywa ciężka ... proponuje 1000 razy się zastanowić. Podam najbliższy przykład. Koleżanka ma współwłasność z ciocią i żyli w zgodzie "względnej". Ciocia sprzedała swój udział a oni się dowiedzieli jak im się nowy lokator do domu wprowadził - paranoja, bo oni chętnieby kupili ten udział, i nawet za wyższą kwotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakk 17.07.2009 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Stanowczo odradzam współudział. Jeżeli tylko jest możliwość, to najpierw podzielić działĸę, a później kupić. Gorsza możliwość, to kupić udział, ale z drugim udziałowcem- dokłądnie, notarialnie określić sposób korzystania z udziałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts