Magda i Michał 16.07.2009 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Witam, Mamm pytanie odnośnie centralek strujących do rekuperatorów. Będę montował Bartosza. Firma montująca proponuje mi dwie mozliwosci, obie wg mnie bardzo drogie: - sterownik z mozliwoscią ustalenia tygodniowych cykli pracy (1400zł)- sterownik z opcja automatycznego sterowania na podstawie odczytu wilogotnośc powietrza (ponad 2300 zł) Zastanawiam się czy jest mozliwośc samodzielnego zakupu takich sterowników po rozsądnych cenach. Macie może jakies namiary na sprzedawców / producentów. Zastanawiam sie tez nad montażem wentylatorów elektronicznie komutowanych ECM. Wiem że pobieraja mneij prądu jednak Bartosz chec za tak wyposażona centralę 1350 zł więcej. Czy jest to warte tych pieniedzy? Z góry dzieki za wszelkie rady. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 17.07.2009 14:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 podbijam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 17.07.2009 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 takich sterowników na rynku jest od groma! np. poszukaj tutaj http://www.sklep.insbud.net/ albo, ściągnij darmowy program, przeczytaj instrukcję i ... po dwóch dniach sam napiszesz sobie obrazkowo to co uznasz za najlepsze dla Ciebie http://www.telmatik.pl/ albo, google Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 17.07.2009 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 1. Wszystko juz bylo - nalezy szukac.2. EBM - zdecydowanie tak. 1350 to nieco drogo, ale jak ze skrzynkami i montazem to brac. Zalezy jeszcze jaki dokladnie model.3. Sterowanie mozna zrobic na wiele sposobow - ja np. robie na PLC. Sa dedykowane sterowniki do tego. Jak masz EBM to latwo sie nimi steruje - napieciowo albo przez PCM. Poczytaj watki rekuperaotrowe, szczegolnie "..tymi recami robiony". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 17.07.2009 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 http://www.telmatik.pl/ Akurat telmatik nie ma chyba ani wyjsc PCM ani analogowych. Mozna oczywiscie sklecic jakis konwerter C/A ale... Predzej Fatek (kazda sroka swoj ogon ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 17.07.2009 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 http://www.telmatik.pl/ Akurat telmatik nie ma chyba ani wyjsc PCM ani analogowych. Mozna oczywiscie sklecic jakis konwerter C/A ale... Predzej Fatek (kazda sroka swoj ogon ...) Napisałem programik wykorzystując 3 wyjścia, w zalezności od załączeń wyjść mam 5 stopni sterowania. Ale opcji wyboru sterowników jest tyle, że każdy znajdzie coś dla siebie, od gotowca po programowalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 17.07.2009 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Napisałem programik wykorzystując 3 wyjścia, w zalezności od załączeń wyjść mam 5 stopni sterowania. Sam programik, czy musiałeś do tego zmontować jeszcze przetwornik C/A? Bo na samym programiku to ja bym nie umiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 19.07.2009 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 tak jest! są gotowe układy c/a z płytką i nawet RS232 do polutowania tylko, za ok. 30 zł. Ewentualnie mam kumpla, który za "flaszkę" mi to poklei + koszty części.Ponadto ze względu na różnice oporów na obydwu wentylatorach ( kanalach ) planuję dać jakieś potencjometry do wyregulowania układu, ale to już doświadczalnie w trakcie montażu. P.S.tak jak już gdzieś wspominałem, całość mam na etapie projektu i zbierania klocków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 20.07.2009 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 tak jest! są gotowe układy c/a z płytką i nawet RS232 do polutowania tylko, za ok. 30 zł. Jak bym wiedział, to może... Ale akurat Fateka dostałem w promocji za jakieś marne grosze. Razem z panelem dotykowym 7" kosztowało mnie to coś ok. 1300, a zrobić można na tym wszystko i jeszcze trochę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.07.2009 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 Rozumiem, że i wiecie jak i umiecie i macie czym i z czego - to Was "ssa". A potraficie merytorycznie uzasadnić PO CO TEN PROCESOROWY STEROWNIK? Bo odpowiedź - "sąsiada z zazdrości skręci, ładnie to wygląda i tak nowocześnie" faktycznie kończy problem! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 20.07.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 Bo odpowiedź - "sąsiada z zazdrości skręci, ładnie to wygląda i tak nowocześnie" faktycznie kończy problem! No właśnie A serio - u mnie akurat ten sterownik ma robić kilka rzeczy na raz - sterowanie reku, przepustnicami (temperaturowe/czasowe) GWC i bypassu, roletami, światłami i jeszcze może czymśtam (np. pompka obiegową, zaworem odcinającym wodę w przypadku awarii itp.). Czyli pare funkcji obleci. Że wentyle można kręcić potencjometrem a przepustnice przestawiać ręcznie? No niby można, ale szczególnie ręczne przestawianie przepustnic jest pomysłem idiotycznym - mam stać nad termometrem i sprawdzać, czy już puścić freecooling bez wymiennika, czy jeszcze nie? Bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 20.07.2009 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 Rozumiem, że i wiecie jak i umiecie i macie czym i z czego - to Was "ssa". A potraficie merytorycznie uzasadnić PO CO TEN PROCESOROWY STEROWNIK? Bo odpowiedź - "sąsiada z zazdrości skręci, ładnie to wygląda i tak nowocześnie" faktycznie kończy problem! Adam M. Adamie, odpowiem niejako od końca ... Moja Zasad nr 1 ( tutaj ). wszystko można włączyć/wyłączyć w domu ręcznie i ta forma ma priorytet nad innymi. Moja Zasada nr 2. skoro mogę sobie ułatwić życie, to czemu nie ... szukasz akceleratora czasu ujemnego, czy jakoś tam a te urzadzenia właśnie oszczędzą mój czas. Mam domek, w którym bywam, jak przyjeżdżam to: a. włącz to, b. wylącz tamto, c. przełącz owo, d podłącz tu itp. No i problem jak ktoś znajomy zostaje ... i pytania typu skąd leci woda ? Marzy mi si plag&play. Wszystko mam przygotowane do rozbudowy, tylko brak tego akceleratora ( albo patrz: wolnej kasy na usługi zewnętrzne) Stąd: Moja Zasada nr 3. Nic nie będę odkładał na później tylko od razu zrobię to co mam zrobić! Stąd dłuuuuuuuuugo planuję kolejną budowę. Mam za sobą już doświadczenia budowy i przebudowy, Ten trzeci będzie dla mnie Sterownik do reku miał sterować wentylami i przepustnicami, doszła z czasem regulacja wilgotności powietrza ( zraszanie gwc ). Skoro wyszedł już jakoś tak PLC, to czemu nie sprządz go z alarmem, który i tak musi być. A skoro już poświęciłem czas i nauczyłem się progrmować to cudo, to zaprojektowałem sobie ( obecnie schemat, co=2/3 roboty, bez programu wykonawczego ) całe sterowanie oświetleniem, bramami, współpracą także z alarmem itd. na drugim PLC. itd, itp. Trochę to jednak też frajda. Chyba znasz to, a pytasz retoryczne ? Nieprawdaż ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_k 20.07.2009 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 A potraficie merytorycznie uzasadnić PO CO TEN PROCESOROWY STEROWNIK? A "PO CO TEN PROCESOROWY STEROWNIK" w samochodzie, pralce, lodówce?????? praw fizyki pan nie zmienisz i nie bądź pan rura.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 20.07.2009 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 A ja adam_mk doskonale rozumiem. Bo nie potrzeba armaty do zabicia muchy, a tu wystarczy zastosować dwa termostaty i wszystkie kombinacje sprzęgnięcia rekuperatora z GWC są załatwione. Dodać do tego włącznik czasowy i można już zautomatyzować całą dobę działania wentylacji. A komfort związany z wilgotnością to tylko dwa potencjometry... ustawiane raz na jakiś czas... i to za niewielką kasę i mniej elementów do psucia się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 20.07.2009 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 A ja adam_mk doskonale rozumiem. Bo nie potrzeba armaty do zabicia muchy, a tu wystarczy zastosować dwa termostaty i wszystkie kombinacje sprzęgnięcia rekuperatora z GWC są załatwione. Dodać do tego włącznik czasowy i można już zautomatyzować całą dobę działania wentylacji. A komfort związany z wilgotnością to tylko dwa potencjometry... ustawiane raz na jakiś czas... i to za niewielką kasę i mniej elementów do psucia się. tyz prowda! proste jest piękne! a ja nie myślę o; - wilgotności w domu - samo się reguluje, - przepustnicach --> temperatury, - zabrudzonym filtrze - samo mnie informuje, - otworzonym kominku - samo się wyłącza, - uzbrojonym alarmie - przełączaa się w tryb eco, - urlopie - jeden przycisk i działa wietrzenie 2x na dobę = oszczędność, - otworzonych oknach - samo się wyłącza, - wietrzenie czasowe np. przy gotowaniu - jeden przycisk dzwonkowy, ... i paru innych... a jeśli odłączę PLC, albo go jeszcze nie podłączę, to wszystko działa na dwóch potencjometrach i zegarze za 15 zl, który mi został Ani jedno, ani drugie podejście nie jest dobre, ani złe. Jest zwyczajnie inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.07.2009 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 Jeżeli sprzęga się wszystko z wszystkim - to sterownik rozumiem.Ale samą wentylację z reku?A co tam regulować co 15 sekund?Tam termostaty wystarczą.Nawypisujecie o procesorowych sterownikach do wentylacji z odzyskiem i już się wszystkim kojarzy - że innej drogi nie ma!Znaczy trzeba ten lepszy! Z dużym wyświetlaczem, dotykowy... co ma ze 100 dodatkowych funkcji... Co innego inteligentny budynek a co innego procesorowe sterowanie reku.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 03.08.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 znalzałem jeszcze soś takiego MPS-1: http://www.progstar.com.pl/index.php?go=0310 wejścia analogowe - 16 szt. w sam raz do pomiaru temp. wilgotnosci itp., można opomiarować wszystko co tam w domu się chce możliwość rejestracji danych w komputerze, 12 wyjść sterujących, w tym dwa PWM !!! +4 wyjścia zliczające ( nie wiem jeszcze po co ? może ile razy z domu się wyszło ) trochę słabe możliwości programowania. Co o tym sądzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 20.09.2009 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 znalzałem jeszcze soś takiego MPS-1: http://www.progstar.com.pl/index.php?go=0310 wejścia analogowe - 16 szt. w sam raz do pomiaru temp. wilgotnosci itp., można opomiarować wszystko co tam w domu się chce możliwość rejestracji danych w komputerze, 12 wyjść sterujących, w tym dwa PWM !!! +4 wyjścia zliczające ( nie wiem jeszcze po co ? może ile razy z domu się wyszło ) trochę słabe możliwości programowania. Co o tym sądzicie ?Miałem z tym do czynienia, jednak wykorzystaywałem te moduły we współpracy z komputerem.Jest też możliwość programowania samego modułu. Wejścia licznikowe były używane do pomiaru przepływów (ciepłomierz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts