Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawa autorskie w projekcie indywidualnym

Recommended Posts

Słuchajcie, jak to jest z tymi prawami autorskimi przy projekcie indywidualnym?

Koncepcyjnie to przecież ja pracuję nad wizją domu, a architekt przenosi to na papier.. wszelkie poprawki itp. są robione z mojej sugestii, i projekt jest gotowy, gdy finalnie to ja, jako klient jestem zadowolona z efektu końcowego..

W umowie o projekt indywidualny (którą będę niedługo podpisywać) mam napisane, że:

Projektant zastrzega sobie wszelkie prawa wynikające z ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

Roumiem więc, że ja tych praw nie nabywam? Czy może przenieść prawa autorskie na mnie? Np. potem gdybym chciała za kilka lat zrobić jakiś remont/dobudówkę przy domu? Zapłaciłam przecież za ten konkretny projekt :roll: Czy za takie prawa mam mu płacić dodatkowo?

W waszych wypowiedziach w różnych wątkach znalazłam takie opinie:

Jeżeli to projekt indywidualny na twoje zamówienie to i kosztował ekstra. Zapłaciłaś zatem za jego niepowtarzalność możesz zatem odczekiwać, że architekt albo odstąpi ci swoje prawa autorskie do niego albo też zagwarantuje jego nierozpowszechnianie lub obniży cenę.

co do ceny projektu indywidualnego. to rowniez zalezy od kilku czynnikow, i choc zapewne padna tutaj konkretne przyklady, koszt jaki Ty poniesiesz niekoniecznie musi byc do nich zblizony (liczy sie renoma architekta, zakres prac jakie musi on wykonac np obliczenia, wielkosc domu, itp) ....

Twoje szkice pomogą projektantowi, ale tez nie potraktuje cie przez to ulgowo ;-) (vide "nie nameczy sie"). coz, dla zawodowca to co Ty tworzylas sobie przez iles dni, to praca na parenascie minut .... dla niego wazne jest jedno: tego projektu juz nikomu nie moze sprzedac, poniewaz sprzedajac go Tobie, przenosi na Ciebie rowniez i prawa autorskie. dlatego wlasnie te projekty sa drogie.

U fryzjera sama tworzę fruzurę - on tylko przycina gdzie ja chcę...

U krawca podobnie...(lub kupuję ubranie gotowe - jak projekt z katalogu...)

U lekarza mówię jakie leki ma mi przepisać...

A co do rozbudowy itp za kilka lat...bez zgody Twojego architekta, czyli AUTORA PROJEKTU jest to niemożliwe, mówi o tym Kodeks etyki architektów.

To, że niektórzy architekci leją na ten kodeks to inna sprawa, ale może za parę lat dojrzejemy kulturowo.

U fryzjera sama tworzę fruzurę - on tylko przycina gdzie ja chcę...

U krawca podobnie...(lub kupuję ubranie gotowe - jak projekt z katalogu...)

U lekarza mówię jakie leki ma mi przepisać...

To co w takim razie z prawami autorskimi w utworach(piosenkach) kto je posiada?Ten co napisal tekst,czy ten co je nagrał na płyte?

Projekt domu ten co wymyslił,czy ten co go narysował?

Architekt ktory robi projekt indywidualny za ktory bierze duzo wieksza kase,zmusza Cię do oddania mu praw autorskich.

Czyli w związku z tym, że architekt posiada prawa autorskie, będzie mógł potem spokojnie sprzedawać projekt "mojego domu" jako szablonowy?

Czy da się tego jakoś ustrzec w umowie? :roll:

Napewno bedzie sprzedawal TWOJ projekt tylko,ze za cene gotowego.

Trzeba by bylo z prawnikiem o tym porozmawiac,ale to TY w umowie sie na to zgadzasz.Jak nie ''oddasz'' praw to archtekt nie podpisze twojego projektu,sama jak go zrobisz to nie masz uprawnien zeby go podpisac,aby uzyskac uprawnienia architekta musisz wstąpic do ''rodziny'' architektow na ich zasadach co nie jest proste.

Czyli w związku z tym, że architekt posiada prawa autorskie, będzie mógł potem spokojnie sprzedawać projekt "mojego domu" jako szablonowy?

Czy da się tego jakoś ustrzec w umowie? :roll:

Oczywiście możesz zastrzec w umowie, że projekt nie będzie dalej odsprzedawany. Dla części architektów (tych, którzy nie zajmują się typówkami) jest to oczywiste. Co nie znaczy, że w następnych projektach nie wykorzystują sprawdzonych np w Twoim projekcie rozwiązań.