Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja podłogi

Recommended Posts

Cześć mam pytanie

Zabieram się za ocieplenie posadzki, położenie instalacji c.o. (w posadzce) i w związku z tym mam pytanie:

Jak powinny przebiegać warstwy?

Pierwszą posadzkę (na gruncie) juz mam, teraz czcę dać folię na to twardą wełnę mineralną, dalej rury c.o. do grzejnikó, no i w końcu wylać posadzkę właściwą

Czy beton można wylać bezpośrednio na wełnę ???

Jak gruba powinna być warstwa betonu na wełnie uwzględniając że instalację c.o. będę robił z rur pex-al-pex 16*2 ?

marcin

Cześć mam pytanie

Zabieram się za ocieplenie posadzki, położenie instalacji c.o. (w posadzce) i w związku z tym mam pytanie:

Jak powinny przebiegać warstwy?

Pierwszą posadzkę (na gruncie) juz mam, teraz czcę dać folię na to twardą wełnę mineralną, dalej rury c.o. do grzejnikó, no i w końcu wylać posadzkę właściwą

Czy beton można wylać bezpośrednio na wełnę ???

Jak gruba powinna być warstwa betonu na wełnie uwzględniając że instalację c.o. będę robił z rur pex-al-pex 16*2 ?

marcin

Proponuję (na to co jest / od dołu):

- papa termo 1x,

- wełna lub styropian 10cm

- folia (na wełnę, na styropian może być bez)

- rury c.o. (wiem, że w betonie - zaraz wszyscy mnie zakrzyczą, ale po to jest osłona rury z pianki - jeżeli masz nadmiar wolnego czasu to możesz rury ułożyć w "bruzdach" izolacji - gdy np. grubość izolacji jest 10 cm, to połóż rury na 5 i przykryj 3cm itp)

- warstwa wyrównawcza z betonu B-15 ... B-20 o gr. 5cm

Pzdr