Bart30 17.07.2009 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Witam. Wlasnie jestem na etapie ocieplania elewacji W czasopismach czy reklamach widze, iz klej do styropianu nakladany jest na plyte w formie ramki z dodatkowymi "plackami", tymczasem moj wykonawca upiera sie, iz w ten sposob poelnia sie blad. Mowi ze w Niemczech zawsze robil na placki. Tlumaczy to koniecznoscia zachowania wentylacj pomiedzy sciana a nieprzepuszczalna warstwa styropianu. W tym miejscu czesciowo przyznaje mu racje, jednakrzwe sprawa ta nie daje mi spokoju, gdyz celem izolacji jest odciecie scian od warunkow zewnetrznych. Dom z supopreksu, tynki gipsowe, ociplenie 15cm styro. Jakich argumentow mam uzyc aby przekonac go lub potwierdzic o zmianie sposobu nakladania kleju? Czy macie jekies doswiadczenia w tej sprawie, a moze istneieja po prostu 2 szkoly? gdzie w tym wypadku wypadnie punk rosy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 17.07.2009 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Rozważania czysto teoretyczne. Podejrzewam, że obydwa sposoby są poprawne. Miejsce punktu rosy zależy od grubości styropianu. W Twoim wypadku, na pewno w styropianie. Tak więc para nie powinna skondensować się w murze ani w szczelinie, w styropianie nie może, bo nie ma miejsca, więc przeniknie na zewnątrz. Szczelina powietrzna nie pogorszy zbytnio parametrów izolacyjnych ściany, a może w początkowym okresie przyspieszyć proces wysychania, który trwa kilka lat, więc suma sumarum może wyjść na plus. Gdyby Ci to przeszkadzało można uszczelnić z jednej strony (od dołu albo od góry) i sprawa załatwiona. Mój murarz z 30-letnią praktyką w Polsce też robił na placki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 17.07.2009 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Na placki robia, bo latwiej. Poprawnie jest obwodowo (+placki). Robiac szczeline pogarszasz wlasciwosci sciany - przez te konwekcje ucieka ci cieplo. Pewnie roznice nie sa jakies kosmiczne, ale jak robic, to juz lepiej chyba zrobic dobrze, prawda? A zastanowiles sie na Tytanem EOS? Pewnie wyjdzie drozej, ale o ile szybciej i przyjemniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 17.07.2009 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 w niemczech robil elewacja obwodowo i na placki, fundamenty na placki. teraz wiem dlaczego wykonujac prace nie dopuszczaja mnie "niemiaszki" do etapu montazu ocieplenia dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 17.07.2009 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 przy samych placka płyty mogą klawiszować w narożnikach dodatkowo należy spełnić wymóg pokrycia klejem min 40% pow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart30 17.07.2009 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Hmm...nie wiem czy to szybko czy nie i czy moj wykonawca idzie na latwizne, bo jesli chodzi o nakladanie siatki to tlumaczyl dokladnie jak w "podreczniikach", tzn. najpierw klej na styro grzebieniem, potem wygladzenie kleju, siatka i znowu klej. Narozniki rowniez listwami kontowymi. Siatke zarzyczyl sobie pozadna z wlokna szklanego i jest na moim terenie polecany. Z tonu jego rozmowy wynika, iz jest swiecie przekonaniu o slusznosci "plackow" Obawiam sie iz w warunkach jakich teraz jestem nie bede w stanie otowrzyc podanych linkow, ale nie wazne. Sprobuje na odleglosc jescze raz porozmawiac z wykonawca. O kleju myslalem, ale jesli ktos czytal na forum "wykonawca doskonaly...." to widzial ze na razie nie dam rady wydobyc wiecej dutkow na klej z pistoletu JAK W KONCU JEST Z TYM ODDYCHANIEM SCIAN I SZCZELINA WENTYLACYJNA?? Powninna byc czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 17.07.2009 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Hmm...nie wiem czy to szybko czy nie i czy moj wykonawca idzie na latwizne, bo jesli chodzi o nakladanie siatki to tlumaczyl dokladnie jak w "podreczniikach", tzn. najpierw klej na styro grzebieniem, potem wygladzenie kleju, siatka i znowu klej. Narozniki rowniez listwami kontowymi. Siatke zarzyczyl sobie pozadna z wlokna szklanego i jest na moim terenie polecany. Z tonu jego rozmowy wynika, iz jest swiecie przekonaniu o slusznosci "plackow" Obawiam sie iz w warunkach jakich teraz jestem nie bede w stanie otowrzyc podanych linkow, ale nie wazne. Sprobuje na odleglosc jescze raz porozmawiac z wykonawca. O kleju myslalem, ale jesli ktos czytal na forum "wykonawca doskonaly...." to widzial ze na razie nie dam rady wydobyc wiecej dutkow na klej z pistoletu JAK W KONCU JEST Z TYM ODDYCHANIEM SCIAN I SZCZELINA WENTYLACYJNA?? Powninna byc czy nie? zadzwoń do producenta kleju na którym pracuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 17.07.2009 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Aby pustka między styropianem a murem spelniala rolę wentylacji (o której mówi wykonawca) musi mieć wlot przy fundamencie i wylot przy dachu. Jeśli tak będzie to skutecznie wychlodzi się mur. Wentylację stosuje się w ścianach 3-warstwowych z termoizolacją z welny i robi się ją miedzy wełną a murem oslonowym (zewnętrznym). Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 17.07.2009 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 wilgotność powietrza nie ma żadnego związku z rodzajem ściany a zależy wyłącznie od sprawności wentylacji ?? Nieprawda - przecież widziesz, że ma związek. Gdyby nie miała, to by te 3 linie sie dokładnie pokrywały. Związek ten jednak traci zupełnie na znaczeniu w momencie, kiedy wentylacja działa sprawnie. Ale to zupełnie inna inszość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts