Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

VAT W PL BĄDŹ GB

ewazych

Recommended Posts

To zależy. Ustawodawstwo o vat jest prawem krajowym. Jeśli zakupisz materiały budowlane w GB, to tam zapłacisz vat. Ale to chyba dość kosztowne, kupować tam i potem przewozić to do kraju, choc oczywiście można tak zrobić.

Jeśli kupisz towary do budowy w Polsce i tu je wykorzystasz, to zapłacisz polski vat od zakupu towaru na terenie kraju. Wtedy nie ma możliwości zapłaty brytyjskiego vat. Jedyne co pozostaje, to składać w polskim urzędzie skarbowym raz w roku, wniosku o zwrot podatku na drukach vzm.

Nie wiem skad masz takie wiadomosci, ale w Polsce w zasadzie sa trzy stawki vat, stawka 0% , 7% i 22%.

Materialy budowlane generalnie sa w stawce 7% wiec roznice chyba widzisz?

Owszem jezeli kupujesz sam materialy budowlane to zaplacisz 22%, a roznice 15% (22-7) odzyskasz skladajac odpiwedni wniosek do odpowiedniego US.

Jest dosyc obszerny watek poswiecony wlasnie tematowi odliczen vat, proponune poswiecic troche czasu i poczytac.

Nie wiem wiec, czy warto kombinowac.

Udalo mi sie go znalezc

http://forum.muratordom.pl/lista-materialow-bud-odliczenie-vat,t60401.htm?highlight=zwrot vat

Chcialem w miare jasno wylozyc to autorowi watku, ale jakos tak zaplatal sie skrot myslowy i wyszlo jak wyszlo.

Zgadza sie materialy sa w 22%,ale po odloczeniu masz w 7%.

Wiec nadal nie widze sensownosci kombinowania i kupowania materialow w GB. A o ta sensownosc, a tym samym o oszczednosci przeciez chodzi.

Cos gdzies slyszalas tylko nie do konca.

PS.Sami nie dalej jak dwa miesiace temu dostalismy zwrot vatu, wlasnie te 15% roznicy.

No właśnie, dobrze słyszałem. Kupujesz materiał- płacisz 22% VAT. Chyba tak masz na fakturach.

Dopiero na podstawie odrębnej ustawy niż vat, możesz ubiegać się o zwrot części zapłaconego podatku, wg ustalonego wzoru- cena m2 ogłoszona przez GUS X 70 m2 X 12,295%.

A jak na fakturze nie ma PKWiU, bo być nie musi, albo jest ale nowe, a nie z 1997 r., to kłopot.

Tak więc na pewno płaci się 22% vat, a ile i kiedy dostanie się zwrotu różnicy, to zależy już od wielu, nieprzewidywalnych często rzeczy.

Pozdrawiam.