Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

magnat czy beckers ?

marecki6

Recommended Posts

witajcie , mecze temat farb od dwoch tygodni i leb mi juz peka ... przerobilem temat kilku marek ktore mialy byc tansze a rownie dobre co beckers ale ostatecznie wyszlo mize najtaniej i naefektywniej wychodzi beckers ( gotowe kolory ) i praktycznie w tej samej cenie farby magnat ... wiec pytanie ktora lepsza ? ktora bardziej zmywalna i lepiej kryjaca ?

Magnata nie używaliśmy ale za to cały do pomalowaliśmy Beckersem Elegantem. Krycie super już po pierwszym razie, po drugim malowaniu idalnie gładka ściana. Dodam tylko, że praktycznie sama malowałam cały dom wałeczkiem 10 cm (od większego boli mnie nadgarstek :) ) I wszystkie ściany wyglądają naprawdę ładnie i elegancko. Zmywa się również bardzo dobrze bo dziecko raczej ścian nie oszczędza. Używałam różnych kolorów do różnych pomieszczeń od czystej bieli przez kremy, beże, morele, zielenie na błękitach kończąc. POLECAM :D

Dodam tylko, że można opierać sie na kolorystyce Tikurili a zrobić na Beckersie ja tak zrobiłam w przypadku zieleni bo odpowiadającej w Beckersie jakoś znaleźć nie mogłam a tam i owszem. Pokażę te nasze jasne kolory z salonu i klatki dwa podobne tylko ten w salonie to taka lekka morela a na klatce jest bardziej słoneczny. Nie opierałam się na żadnych nazwach a na ich symbolach i numerach, jezeli chcesz mogę Ci jhe podać a w praktyce wyglądają tak...jezeli można coć dojrzeć na zdjęciach:

Salon:

http://images39.fotosik.pl/160/da3413f4cc818325med.jpg

Klatka schodowa:

http://images46.fotosik.pl/164/a2935b96035d8f6bmed.jpg

Ja też używałam gotowych kolorów (koszty!) więc przerobiłam różne farby- malowałam Beckersem, Duluxem, Magnatem, Bondexem i Śnieżką. Śnieżki nie polecam bo słabo kryje i malować trzeba w goglach- tak chlapie. Reszta farb podobnej jakości i każda z nich zmywalna. Najwygodniej maluje się duluxem, bo wcale nie chlapie i na dobrą sprawę nie trzeba nawet niczego zabezpieczać przed upaćkaniem. Magnat super kryje (wystarczy 1 warstwa nawet bardzo intensywnego koloru) i jest z tych farb najwydajniejszy. W castoramie faktycznie są inne beckersy- mają inne opakowania i kolory, ale jakościowo się nie różnią.

Aneta-we , właśnie w castoramie są kolory jakich chyba szukasz: sweet cream- taki kremowy, śmietankowy i melon juice- właśnie ciepły kolor, który nie jest ani żółty ani pomarańczowy.

czyli koles z beckersa mial racje , mam folder beckersa i tms a te wymienione kolory a myslalem ze to folder typowo beckersowy ...tak sobie mysle ze 3zl roznicy w cenie na 2,5l to nie duzo wiec wole nie ryzykowac i beckersa kupie chyba u nich w punkcie ....w zasadzie wyszlo mi ze tylko jeden kolor wezme z magnata i to nie wiele bo na jedna sciane - chodzi o gleboki fiolet korego beckers nie ma a magnat ma pod nazwa Noc Kairu - moze ktos malowal tym kolorkiem ?

Andżelka007 a możesz opisać te jasne kolory. Używałaś irysa i sunflauer???

Szukam jasnego koloru, delikatnego ale żeby nie wpadał w żółty ani pomarańczowy ale był ciepły w odcieniu. :roll:

Oba wymienione przez Ciebie kolory wpadają w żółty. Przerabiałam to, bo szukałam czegoś śmietankowego do salonu i myślałam, że sunflower będzie ok. Niestety nie i poszedł ostatecznie do pralni. Irys mam w gabinecie a z żółtych mam jeszcze gerbera w jednej sypialni. Ładne kolorki, ciepłe.

Salon pomalowałam w końcu melonem. Jest prawie śmietankowy, ale delikatny odcień żółtego jednak ma... Mimo to podoba mi się :-)

Bardzo ładnie wyszedł również pudrowy róż. Polecam ten kolor, jeśli ktoś szuka czegoś różowego.

Ogólnie jestem póki co zadowolona z farb. Malarze bardzo je chwalili. Mimo dość wysokiej ceny opłaca się nimi malować, bo są bardzo wydajne.

Nie mieszkamy jeszcze, więc nie wiem, jak się sprawdzają w użytkowaniu, ale sądząc po opiniach forumowiczów powinno być dobrze :-)

czyli koles z beckersa mial racje , mam folder beckersa i tms a te wymienione kolory a myslalem ze to folder typowo beckersowy ...tak sobie mysle ze 3zl roznicy w cenie na 2,5l to nie duzo wiec wole nie ryzykowac i beckersa kupie chyba u nich w punkcie ....w zasadzie wyszlo mi ze tylko jeden kolor wezme z magnata i to nie wiele bo na jedna sciane - chodzi o gleboki fiolet korego beckers nie ma a magnat ma pod nazwa Noc Kairu - moze ktos malowal tym kolorkiem ?

Ja mam pomalowane jedną ze ścian tym kolorem i powiem tak: jako jedyny się nie sprawdził w całym domu. Po przetarciu czystą ściereczką pozostają jakieś dziwne plamy, których nie sposób się pozbyć nawet kontaktowałem się z producentem Magnata i oznajmił że na to lekarstwa nie ma i może Pan sobie przetrzeć całą ścianę wodą to zmniejszy się efekt mokrej plamy. Tak więc Noc Kairu odradzam choć malowało się tą farbą wspaniale to jej jakość pozostawia wiele do życzenia. Pozdrawiam :wink: