lordbath 17.07.2009 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Witam, Jako ze nie mam za wiele wiedzy z zakresy elektryki, chcialbym zadac pytanie odnosnie podlaczenia halogenkow w kuchni. Kupilem siedem takich halogenkow o mocy 20 W kazdy plus transformatorek o odpowiedniej mocy. Pytania sa nastepujace: 1. Transformatorek z jednej strony ma wejscie oznaczone 220V, rozumiem ze tutaj wchodzi kabel od mojej starej lampy kuchennej. Ale nie rozumiem dlaczego sa po dwa otwory z kazdej strony, nad dwoma po lewej jest napisane o-o L, po prawej o-o N,co to oznacza? Czy jest jakies znaczenie do ktorych gniazd przykrece ten przewod 220 V, jesli dobrze pamietam ten przewod ma dwa kolory niebieski oraz czarny. 2. Z drugiej strony na Wyjsciu jest az 6 otworow. W jaki sposob moglbym podlaczyc 7 halogenkow. Czy ktos z Was moglby mi jakos lopatologicznie to wytlumaczyc? Z gory dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 17.07.2009 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Moze to ci troche rozjasni. http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic795805.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lordbath 17.07.2009 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 ok dzieki za link juz prawie rozumiem, mam tylko jeszcze dwa pytania, 1.w jaki sposob polaczyc halogen z kablem? naciac kabel i okrecic czy jakos inaczej? 2. jakigo rodzaju kabla uzyc? mam taki dwuzylowy, czy mam go rozdzielic na dwie zyly? dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 17.07.2009 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Do tych halogenow przeciez jakies oprawy musisz miec. Zarowka wchodzi w opraw, a oprawa powinna miec przewodu do ktorych podlaczasz zasialnie.Ewentulanie w oprawach moga byc tylko gniazdka, takie male porcelanowe, zakonczone dwoma kabelkami dl.ok.10-15 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregorygj 01.08.2009 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 dokładnie tak jak kolega wyżej napisał. na pewno masz jakieś oprawki do tych żarówek i kawałek kabla tam jest, co prawda nie więcej jak 10 cm ale jest. jestem stolarzem i pracuje przy meblach kuchennych. na montażach porostu używamy zwykłego (linka) przewodu 2x1.5mm który idzie od transformatora do halogenów. miejsca łączenia z halogenami wykonujemy najprościej jak się da. przecinasz kabel, zarabiasz końcówki przy lampce i na przewodzie i skręcasz na kostkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts