Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podlaczenie halogenkow 12V w kuchni do instalacji 220V

lordbath

Recommended Posts

Witam,

Jako ze nie mam za wiele wiedzy z zakresy elektryki, chcialbym zadac pytanie odnosnie podlaczenia halogenkow w kuchni. Kupilem siedem takich halogenkow o mocy 20 W kazdy plus transformatorek o odpowiedniej mocy. Pytania sa nastepujace:

1. Transformatorek z jednej strony ma wejscie oznaczone 220V, rozumiem ze tutaj wchodzi kabel od mojej starej lampy kuchennej. Ale nie rozumiem dlaczego sa po dwa otwory z kazdej strony, nad dwoma po lewej jest napisane o-o L, po prawej o-o N,co to oznacza? Czy jest jakies znaczenie do ktorych gniazd przykrece ten przewod 220 V, jesli dobrze pamietam ten przewod ma dwa kolory niebieski oraz czarny.

2. Z drugiej strony na Wyjsciu jest az 6 otworow. W jaki sposob moglbym podlaczyc 7 halogenkow. Czy ktos z Was moglby mi jakos lopatologicznie to wytlumaczyc?

Z gory dzieki

ok dzieki za link juz prawie rozumiem, mam tylko jeszcze dwa pytania,

1.w jaki sposob polaczyc halogen z kablem? naciac kabel i okrecic czy jakos inaczej?

2. jakigo rodzaju kabla uzyc? mam taki dwuzylowy, czy mam go rozdzielic na dwie zyly?

dzieki

• 2 weeks później...
dokładnie tak jak kolega wyżej napisał. na pewno masz jakieś oprawki do tych żarówek i kawałek kabla tam jest, co prawda nie więcej jak 10 cm ale jest. jestem stolarzem i pracuje przy meblach kuchennych. na montażach porostu używamy zwykłego (linka) przewodu 2x1.5mm który idzie od transformatora do halogenów. miejsca łączenia z halogenami wykonujemy najprościej jak się da. przecinasz kabel, zarabiasz końcówki przy lampce i na przewodzie i skręcasz na kostkę.