bogdan79 17.07.2009 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Witam , Zastanawiam się nad kupnem działki i postawieniu domu. Mój dylemat - czy mnie na to stać ! Jeśli nie to kupię mieszkanie. Mam na ten cel do 350 tyś total ( tak by się wprowadzić ). Zakładam , że działkę kupię za ok 110-120 tyś ( mam upatrzone ) , media na działce. Chciałbym postawić mały dom typu : http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-rododendronach-11/m48fecf928213d Nie mieszkam w okolicy plnowanej inwestycji więc będą robić firmy. Z tego co wiem to koszty spadły bardzo zarówno robocizny jak i materiałów. Jestem dobrym szperaczem więc znajdę dobre oferty , technicznie ojciec przypilnuje wszystkiego co kilkanaście dni. Domek bez garażu , maksymalnie tani w budowie ( myślę , że ten projekt jest tani w budowie - jeśli macie pomysły jak obciąć koszty to poroszę o radę ). Chciałbym by domek w chwili wprowadzenia był wykończony wewnątrz, z zewnątrz wytynkowany , nie musi być kostki, tarasów itp - to się dorobi potem, tak samo jak i garaż - nie jest mi niezbędny tym bardziej w domu bo to koszty. Pytanie - zapładam że media ( baz gazu ) to ok 5 tyś , formalności 5 tyś , więc z 350 tyś pozostaje ok 230 tyś zł z czego 50 tyś przeznaczam na wykończenie od stanu developerskiego do zamieszkania ( nie muszą być wszystkie pomieszczenia od razu gotowe). Mamy ok 180 tyś zł na mały domek - CZY TO WYSTARCZY W OBECNYCH CZASACH KTÓRE SPRZYJAJĄ DO BUDOWY ? Najgorsze co zrobie to zainwestuej pieniądze z banku i nie skończę - na kredyt mnie stać jeśli chodzi o spłatę , ale jak braknie to będzie ciężko spłacać i odłożyć dlatego decyzja jest tak ważna. Może mi ktoś przedstawić koszty poszczególnych elementów budowy takiego domku przy założeniu że umiejętnie dobieram ekipy. Inwestycja w okolicy Krakowa. Z góry dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 17.07.2009 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Hmmmm.... te obliczenia i rady Forumowiczów moga być tak DIAMETRALNIE różne, że możesz dostać ataku serca. Jedni napiszą Ci, że starczy.... a inni wyśmieją Cię, że nie zmieścisz się w 600 tys ! Więc ja radziłabym tak : Sporzadzić KOSZTORYS u rzeczoznawcy - czarno na białym. Wszystko wyliczy. To kosztuje kilkaset złotych, ale podobno warto. Ja do dzisiaj żałuję, że tego nie zrobiłam... Kpsztorys to dobra rzecz, zwłaszcza w takiej sytuacji jak Twoja - chcesz wiedzieć czy Cię wogóle stać na ten dom. To bardzo ważne. Możesz też dać projekt domu do KILKU hurtowni budowlanych a tam wyliczą Ci ( bezpłatnie ) koszt wybudowania takiego domu. Tzn. materiałów budowlanych. W tych wycenach nie bedzie oczywiście kosztów robocizny. A to już "druga strona medalu". Bo założysz sobie, że np. robocizna wyniesie maks 60 tys. zł a w trakcie okaże się, że masz ciężko zmieścić się w 100 tys ! Tak bywa czasami... Dlatego proponuję wykonanie profesjonalnego kosztorysu u dobrego RZECZOZNAWCY. POWODZENIA ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 17.07.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Witam , Zastanawiam się nad kupnem działki i postawieniu domu. Mój dylemat - czy mnie na to stać ! Jeśli nie to kupię mieszkanie. Mam na ten cel do 350 tyś total ( tak by się wprowadzić ). Zakładam , że działkę kupię za ok 110-120 tyś ( mam upatrzone ) , media na działce. Chciałbym postawić mały dom typu : http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-rododendronach-11/m48fecf928213d Domek rzeczywiście tani w budowie (jeśli chodzi o bryłę). Żeby ograniczyć koszty, możesz zrezygnować z kominka (odchodzi ci też komin wtedy), budowane z szarego bloczka komórkowego, na dach blacha (niech projektant adaptujący zmniejszy przekroje drewna z racji mniejszych obciążeń, minus taki, że już nie położysz dachówki w przyszłości). Ja buduję dom w groszku (z przeróbkami małymi) i mieszczę się w kwotach podanych przez archon, nawet ciut poniżej (ok. 10-15%). W wątku "dom za 150" podane są kwoty i doświadczenia innych, lecz piszesz, że będą robić firmy, więc raczej trzymaj się tych wyższych kwot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 19.07.2009 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 Jak będziesz bardzo pilnował kosztów to może ci się udać, ale góry raczej nie wykończysz. Pierwsze 2 błędy w założeniu:1. pilnowanie co kilkanascie dni - na budowie trzeba być co kilka dni, czasami codziennie. 2. Przyłącza za 5 tys. Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 19.07.2009 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 Zgadzam się z Tamtu. Często się z nią zgadzam na tym Forum, hahaha ! Przyłacza za 5 tys. ? Wydaje się nierealne. Ja wszystkie media miałam dosłownie w działce, lub metr obok ( gaz ). KOSZTY MOICH PRZYŁĄCZY : PRĄD : - 1.900 zł przyłącze ( przez Energetykę ) - 480 skrzynka do prądu - 2.000 zł doprowadzenie prądu już do domu ( tzw. prowizorka elektryczna ) - 400 - 500 zł koparka RAZEM : 4.880 zł WODA : - 1.100 zł przyłącze ( Wodociągi ) - 400 zł projekt przyłącza - 550 zł koparka - 786 zł podłączenie wody już do budynku ( Wodociągi ) RAZEM : 2.836 zł GAZ : - 1.890 zł przyłącze ( przez Gazownictwo ) - 500 zł projekt przyłącza - 400 zł skrzynka gazowa - 100 - 200 zł opinia kominiarska - 500 zł koparka RAZEM : 3.490 zł ŁĄCZNIE woda, prąd i gaz : 11.206 zł Przy czym przypominam, że WSZYSTKIE MEDIA MIAŁAM PRAKTYCZNIE NA SWOJEJ DZIAŁCE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts