zuzka 03.12.2003 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2003 Zastanawiam się, czy to aby na pewno w porządku, że moje kaloryfery przez większość czasu są zimne. Fachowcy twierdzą, że dobre kaloryfery oddają ciepło "dla domu" a nie trzymają "dla siebie" Dodam, że kaloryfery są odpowietrzone, pracą pieca steruje czujnik temperatury, ustawiony z dala od źródeł ciepła i w największym pokoju. Temperatura ustawiona na 19-20 stopni, a o ile nie grzejemy w kominku jest ZIMNO Pytanie drugie - jak przeliczyć litry na m3 (propanu)? Cena w umowie (z GAZPOLem) 1,4 za litr, a licznik pokazuje 90m3. To ile ja zapłacę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 03.12.2003 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2003 Poczucie zimna to rzecz dość subiektywna. Ale może być coś złego z termostatem (może by sprawdzić jakimś wiarygodnym termometrem czy dobrze mierzy?). Możliwe, że temperatura przy podłodze jest znacząco niższa niż na poziomie czujnika i stąd wrażenie chłodu (np. moi znajomi skarżą się, że zimne powietrze gromadzi im się w salonie - mają tam obliżoną podłogę w stosunku do reszty parteru). O ile dobrze pamiętam ze szkoły, 1 metr sześcienny to 1000 litrów, czyli decymetrów sześciennych. Ale aż nie chce się wierzyć, bo 90 m sześć. to wychodzi straszna kupa kasy . Może Gaspol liczy według innego układu miar .Trzymaj się ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispl 03.12.2003 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2003 Nie jest to komfortowa sytuacja przy takim ogrzewaniu. Cały twój ból to przede wszystkim mała pojemność wodna instalacji grzewczej i przede wszystkim duża moc minimalna twojego pieca. Prawdopodobnie po to by uzyskać małą moc grzewczą w układzie, piec CO przechodzi w tzw tryb regulacji dwupołożeniowej włącz-wyłącz i nie pracuje już ciągle.Praca ciągła pieca pozwala utrzymać stałą temperaturę kaloryferów i w efekcie bardzo stabilną temperaturę wpomieszczeniu. Ideałem byłoby mieć piec który moduluje moc palnika od 2-20 KW. Ale takich pieców gazowych nie ma. Można skonstruować taki piec ale jako elektryczny sterowany regulatorem podobnym do typowych ściemniaczy oświetlenia. Twój efektgrzania jest taki że mała ilośc wody w obiegu szybko się nagrzewa ale i szybko równiez stygnie po wyłaczeniu pieca. Inaczej kaloryfer szybko jest gorący i szybko stygnie po wyłączeniu się pieca. Dla porównania kaloryfery w blokach mieszkalnych zawsze są ciepłe ponieważ zawory termostatyczne stosowane w takim układzie w mieszkaniu regulują dopływ wody w sposób ciągły a sieć CO w tak dużym budynku jest tak wydajna że dostarcza zawsze duzą ilość gorącej wody o stałej i stabilnej temperaturze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispl 03.12.2003 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2003 PS 1 m szesć. to 1000 litrów. Inaczej sześcian 10x10x10 = 1000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispl 03.12.2003 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2003 PS jeszcze raz. Może tam jest przecinek i jest to 9 m szesć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość en 03.12.2003 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2003 czy masz mozliwość sterowania temperaturą w kaloryferach. ja mam taki piec i nastawiam temperaturę stosunkowo niską np. 60 stopni - piec pracuje dłuzej żeby nagrzać pomieszczenie i tym samym kaloryfery są dłużej ciepłe. podobno taki system jest również bardziej ekonomiczny - a jak nam całkiem zimno to podwyższam termostat do 21 st. i temperaturę wody i bardzo szybko robi się gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 04.12.2003 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2003 ludziska przecież Zuzce chodziło nie o to ile litrów miesci się w metrze sześć tylko jaka objętość zajmuje litr gazu płynnego po odparowaniu. Krispl, Ja mam kocioł junkersa z modulowaną mocą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 04.12.2003 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2003 Może to pomoże w przeliczeniu litra na kubiki Wartości przeliczeniowe dla propanu: 1 l płynu = 0,254 m3 gazu Tak więc Zuzka zużyłaś 354 litry Propanu w fazie płynnej. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 04.12.2003 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2003 Pegaziątko, Nie każdy piec musi mieć pogodówkę. Równie dobrze temp zasilania może być sterowana ręcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts