Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa cyrkulacyjna do c.w.u. - warto ?

AGA NR 1

Recommended Posts

jeśli masz szambo, to na pewno warto mieć cyrkulację. Ta "zimna woda przez chwilę" to są w sumie hektolitry, które trzeba potem wywozić. Ponadto cyrkulację można wyłączać np w godzinach nocnych czy kiedy nikogo w domu nie ma. Ja tak robię głównie ze względu na oszczędność energii - po co pompa ma chodzić, jak niepotrzebna?

warto ale to skarbonka, przez obieg schładza się woda w zasobniku

Dlatego trzeba poprosić elektryka bo zrobił proste sterowanie pompką za pomocą programatora czasowego.

Pompa wyłączana na noc i na czas nieobecności domowników. Gdy są obecni wystarczy gdy załączy się na kilka sekund, co 15 min i "obróci" wodą.

Dokładnych nastaw dokonasz sama, na podstawie obserwacji.

Tu przykładowy programator:

http://www.zamel.pl/index.php?link=94&grupa=54

tak, musi byc dodatkowa rurka do okolic kazdej koncowki.

Najlepiej mieć kocioł z zasobnikiem ciepłej wody blisko odbiorników wody i cyrkulacja nie będzie potrzebna.

no, to bylo madre spostrzezenie, tylko wyjasnij mi jak mam to zrobic przy domu pow 250m2?

mowa o energochlonnosci i widze mylenie pojec. Autor pisze o wzroscie kosztow fizycznego podgrzewania wody (tej wystudzonej wracajacej do zasobnika), a nie o kosztach energii el. gdzie wlaczenie na 5min w ciagu godziny pomki 30-40W nie wplywa znaczaco na drenaz kieszeni.

U mnie ,oprocz komfortu i oszczednosci WODY ,jest jeszcze jeden dodatek,otoz,solar ,dzisiaj nawala mi do zasobnika juz wode o temp. 60 st. na nim,a w zasobniku juz mam 52 st-upal,jak diabli,12 godz.Gdy nas nie bedzie-urlopik,ta cyrkulacja troche schlodzi baniak,wiec moze nic nie wywali...a warto wiedziec,ze przy nieobecnosci domownikow-braku zuyzica cwu,banaik mozna przeladowac cieplem....Pompke steruje zegarem,komfort duzy ,gdy nie czeka sie na cwu,czy pradu zre duzo?Woda,prad..komfort jest,wszystko kosztuje....

tak, musi byc dodatkowa rurka do okolic kazdej koncowki.

Najlepiej mieć kocioł z zasobnikiem ciepłej wody blisko odbiorników wody i cyrkulacja nie będzie potrzebna.

no, to bylo madre spostrzezenie, tylko wyjasnij mi jak mam to zrobic przy domu pow 250m2?

mowa o energochlonnosci i widze mylenie pojec. Autor pisze o wzroscie kosztow fizycznego podgrzewania wody (tej wystudzonej wracajacej do zasobnika), a nie o kosztach energii el. gdzie wlaczenie na 5min w ciagu godziny pomki 30-40W nie wplywa znaczaco na drenaz kieszeni.

Ale wpływa znacząco na to, że woda nie krąży, gdy nie jest potrzebna - a to już wpływa na kieszeń (i to tym cały czas mowa, nikt tu nie wspomniał, że pompka pobiera za dużo prądu).

Instalator od wody zaproponował założenie tzw. pompy cyrkulacyjnej.

Żeby po odkręceniu kurków z wodą leciała od razu ciepła woda ( a nie zimna przez chwilę ).

To zależy, ja mam pompkę, ale nie używam, bo woda sama krąży w obiegu grawitacyjnie (3 kondygnacje).

To zależy, ja mam pompkę, ale nie używam, bo woda sama krąży w obiegu grawitacyjnie (3 kondygnacje).

Czyli pompka jest niepotrzebna,skoro woda i tak krąży cały czas i po odkręceniu kurka "od razu" jest ciepła?

No cóż

pompka cyrkulacyjna pobiera 14 W/h przy ciągłej pracy :(

Załóżmy typowa pracujaca rodzina załącza obieg o 6 i pracuje do 8 pózniej włącza się o 17 i wyłącza o 23 czylia mamy 8 godzin po 14 W razem 112W na dobe co daje kilka groszy???

oczywiście kocioł ładujący zasobnik włączy się na kilka minut dziennie dodatkowo to może też kiladziesiąt groszy

Koszt chyba niewielki ale oszczędzamy

- na wodzie nie wylewamy niepotzrebnie do kanalizacji (koszt wylanej wody pokrywa straty energi

- jezeli masz szambo MONTóJ cyrkulację - chyba że lubisz zimna wode

- jeżeli masz kanalzacje - trzykrotnie czytaj pkt 1 ( ścieki sa ok 3 razy drozsze od wody- zależy od regionu polski i spółki wodnej

Jeżeli możesz zrób cyrkulacje to napewno podnosi KOMFORT użytkowania a przeciez dla komfortu budujesz dom :D

Mozan pojsc dalej niz tylko wylaczanie cyrkulacje na noc. Wystarczy ja wlaczyc dwa,trzy razy dzienni wtedy kiedy jest to potrzebne. Powiedzmy rano jak wstajemy i szykujemy sie do wyjscia i wieczorem. Zalezy od od trybu zycia domownikow.

Sa pompy cyrkulacyjne juz z wbydowanym zegarem i z mozliwoscia nastawy kilku momentow wlaczanie i wylaczania na dobe.