Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ms daje w standardzie tzw "ciepłą szybę" ale ciepła rama i skrzydło to jest za dopłatą. Mam zamiar kupić te okna.

Kto za a kto przeciw ? :)

Edytowane przez Gizela

Witam

Zastanawiam się na oknami Oknoplastu Platinum Evelution 2 lub Thermic 90 . Bardziej podobają mi się te drugie, ale mam obawy , czy przy wentylacji grawitacyjnej dom nie będzie zbyt szczelny i czy z czasem nie pojawi się wilgoć. Może ktoś z forumowiczów ma któreś z tych okien , proszę o opinie . PILNE !!

Przy każdej wentylacji należy zapewnić dopływ powietrza z zewnątrz. Jeżeli mamy okna szczelne i bez nawiewników to należy przewidzieć np. nawiewniki ścienne. Trzeba rozróżnić izolacyjność okna od prawidłowej wentylacji.
Przy każdej wentylacji należy zapewnić dopływ powietrza z zewnątrz. Jeżeli mamy okna szczelne i bez nawiewników to należy przewidzieć np. nawiewniki ścienne. Trzeba rozróżnić izolacyjność okna od prawidłowej wentylacji.

Co masz na myśli pisząc " nawiewniki ścienne "

Witam!

Może kiepsko idzie mi szukanie bo nie mogę nic konstruktywnego znaleźć.

Czy ktoś może mi powiedzieć jaka jest różnica pomiędzy taśmą podparapetową firmy Soudal a "ciepłym" parapetem Illbruca? W Oknoplaście powiedziano mi, że o ciepłych parapetach tam nie słyszano :( a zależy mi na faktycznie ciepłym montażu okien.

Pozdrawiam.

Edytowane przez dorkam
Co masz na myśli pisząc " nawiewniki ścienne "
a wrzuć sobie w google i znajdziesz wiele na ten temat lub choćby na stronie aereco też występują - szukajcie a znajdziecie :)
....że o ciepłych parapetach tam nie słyszano :( a zależy mi na faktycznie ciepłym montażu okien.
to wykonaj go tak jak dotychczas tylko dokładnie i nie żałuj piany - a jak? Choćby tutaj o tym było masz też na mojej stronie opis co i jak

Kształtki styropianowe póki co nie są popularne - pomijam różne kłopoty z nimi związane

Witam!

Może kiepsko idzie mi szukanie bo nie mogę nic konstruktywnego znaleźć.

Czy ktoś może mi powiedzieć jaka jest różnica pomiędzy taśmą podparapetową firmy Soudal a "ciepłym" parapetem Illbruca? W Oknoplaście powiedziano mi, że o ciepłych parapetach tam nie słyszano :( a zależy mi na faktycznie ciepłym montażu okien.

Pozdrawiam.

Jak różnica? W sposobie uszczelnienia progowej części okna. Zresztą proszę poczytać i zobaczyć:

"Proste rozwiązanie trudnego problemu"

"Illbruck. Ciepły parapet"

to była teoria, a teraz trochę praktyki, czyli jak to się montuje:-)

"Ciepły parapet na budowie..."

"Królik w termosie

i galeria zdjęć (obszerna więc proszę cierpliwie poczekać na załadowanie)

"Nowy standard montażu"

No i na zakończenie może powiem, że jak jareko czegoś nie zna lub nie używa, to wcale nie znaczy, że to nie istnieje:-). "Ciepły parapet" istnieje, został zaakceptowany przez wiele firm. Część nawet promuje go na swoich stronach VETREX, EMPOL, ELWIZ. Sprzedaje się dobrze i montuje też, a że Oknoplast tego rozwiązania nie zna? Wcale mnie to nie dziwi:-) Tam już tak mają:-).

a czy ja gdziekolwiek napisałem że nei istnieje ? napisalem co innego :)

Kształtki styropianowe póki co nie są popularne - pomijam różne kłopoty z nimi związane

stanowia póki co margines mimo reklamy

Bardzo dziękuję za zainteresowanie moją sprawą. Oknoplast faktycznie nie zrobi tego, bo stosują tylko "taśmę podokienną" firmy Soudal. Natomiast u Jezierskiego opcja "ciepłego parapetu" istnieje.

"Kłopoty" - może ma Pan na myśli to o czym wspominano w salonie JEzierskiego że muszą być otwory okiennie bardzo dobrze przygotowane, m.in. musi być zachowany poziom. A margines, o którym Jareko wspomina, na jakim znajduje się ten parapet wynika może z ceny jaką trzeba zapłacić (mi w wycenie podano ok. 50 zł netto za 1 metr bieżący).

gdyby tylko chodziło o poziomy w ramach jednego okna :)

rzadkością, wyjątkową rzadkością jest wogóle przygotowanie otworów na wymiar a co tu mówić o ich położeniu na tym samym poziomie w obrębie choć jednej strony elewacji, o całej chałupie nie wspomnę i można by dalej ciągnąć temat......

Cena.... ciesze się że coraz więcej budujących zaczyna wymagać prawidłowego podparcia balkonów mimo iż to dodatkowo kosztuje

Może z czasem laser zacznie być na tyle popularny że jak przyjadę na pomiar to ujrzę przy każdym oknie repery i otwory wykonane z dokładnościa +-2-3 mm a nie 2-3 cm jak teraz

Na teraźniejsze budowanie walczmy choć o prawidłowe montowanie parapetów wewnętrznych i zewnętrznych i ocieplenie tego miejsca - na wynalazki przyjdzie czas ;)

Walczmy o tak banalną czynność jak wypełnienie glifów wykonanych z porotermu, silki i innych materiałów wyposażonych w "zamki"

Walczmy o piony i poziomy

Walczmy po prostu o choć poprawnę murowanie i trzymanie się otworów zgodnie z projektem

Nie wiem z czego wynika szukanie dziury w całym odnośnie oknoplastu, chyba niektórym osobom na forum zależy na szukaniu sensacji.

W reklamie jest informacja: półokrągły kształt, lepsze parametry izolacyjne, doradztwo montaż - czy są tu jakieś nieprawdziwe informacje odnośnie okna? Przecież nie reklamują się, że jest to super hiper najcieplejsze rozwiązanie, jak ktoś chce mieć lepsze parametry kupi z oknoplastu thermic 90 (alphaline), jak klienta nie interesują cieplejsze rozwiązania a priorytetem jest np. kształt kupi zwykłe platinium.

Z ciekawości na stronie oknotest w rankingu okien na drugiej pozycji jest okno z firmy budvar, na czwartej drutex to dopiero jest sensacja na miarę dobrego czeskiego filmu.

Czy ktoś mi odpowie jak można zrobić ranking, w którym większość produktów ma BRAK DANYCH - 0 pkt ? W takim zestawieniu nawet dobroplast może wskoczyć na 1 miejsce :-)

Z ciekawości na stronie oknotest w rankingu okien na drugiej pozycji jest okno z firmy budvar, na czwartej drutex to dopiero jest sensacja na miarę dobrego czeskiego filmu. Czy ktoś mi odpowie jak można zrobić ranking, w którym większość produktów ma BRAK DANYCH - 0 pkt ? W takim zestawieniu nawet dobroplast może wskoczyć na 1 miejsce :-)

Myślę, że mógłbym pokusić się o taką odpowiedź:-), choć znajduje się ona w zakładce rankingu PRO QUALITY "Ranking-Informacje i zasady" więc zacytuję tylko:

Cel rankingu:

RANKING nie dzieli produktów i producentów na lepszych i gorszych, ale pokazuje pewien fragment internetowej okiennej rzeczywistości. Jako twórcy rankingu, stajemy w roli przeciętnego konsumenta i sprawdzamy ile informacji faktycznie niezbędnych dla podjęcia decyzji o zakupie znajduje się na stronach internetowych producentów i sprzedawców okien z PVC. Ilość punktów zdobytych przez poszczególne firmy będzie mówiła sama za siebie, a kryteria oceny i zasady punktacji są jasne i całkowicie jawne. Nie robimy z nich tajemnicy.

Jesteśmy przekonani jednocześnie, że nie wymagamy od firm żadnych informacyjnych cudów, a każdy nabywca okien powinien na stronie sprzedawcy znaleźć kompletną informację o:

* Właściwościach okien

* Polityce jakości i kompetencji firmy w tym zakresie

* Warunkach gwarancji na wyroby i usługi

* Technice i technologii montażu oraz kompetencji firmy w tym zakresie

Tak więc marmax, "brak danych" oznacza tylko i wyłącznie brak danych w tym zakresie. Każda firma może to zmienić w dowolnym momencie prezentując informacje, które stanowią podstawę rankingowych ocen. Jedni tak robią inni mają to gdzieś. Normalne i znamienne. Każdy z nabywców okien sam określa własne wymagania i potrzeby oraz ustala własne kryteria wyboru. Być może istnieją bardziej obiektywne i bardziej potrzebne konsumentom na etapie przedkontraktowym niż te przyjęte w Rankingu PRO QUALITY wynikające z wyników badań okien, warunków gwarancji, instrukcji montażu czy też certyfikatów ISO albo ZKP. Być może.

Nic nie stoi na przeszkodzie by je zebrać i pokazać tworząc inny ranking oparty o inne weryfikowalne kryteria.

Można nie kochać Budvaru, Drutexu i kogo tam jeszcze. Fakt pozostaje faktem, że na stronach internetowych tych firm "od zawsze" można znaleźć dokumentację z badań, warunki gwarancji albo niezłą instrukcję montażu. Nieco inaczej jednak wygląda to na stronie Oknoplastu, czy Jezierskiego. Czy to świadczy o wartości i jakości produktów? Nie. Czy to może świadczyć o tym, że firma zostawia sobie "zbyt duży margines" na kreowanie informacji o produkcie i usługach? Tak.

Super! Na pewno każdy odwiedzający przeczyta regulamin. Nie lepiej zmienić nazwę na ranking danych znalezionych na stronie internetowych producenta? Czytelniej, jaśniej i nie trzeba zagłębiać się w większości nie czytane regulaminy.
marmax, to jest całkiem dobra propozycja, ale nieco spóźniona:-):-):-). Spora część informacji w tabelach rankingowych pochodzi z dokumentów przesłanych do vortalu, a nieopublikowanych przez firmy w chwili wprowadzania danych do tabel. Dokumenty te "w zastępstwie" pokazujemy w zakładce rankingu "Dokumenty i badania". Tych dokumentów oczywiście też nikt czytać nie musi. Po prostu są dostępne, (bo to wynika z regulaminu:-)). Kto potrafi i chce z nich skorzystać ma taką możliwość i tyle. Edytowane przez T12345T

PLATINIUM EVO vs MS TYTANOWEtermo

Wizualnie okna są do siebie podobne, oczywiście od wewnątrz domu :)

Mają te same okucie Maco Multimatic ale.. MS montuje trzy zaczepy antywłamaniowe do okien TYTANOWYCH w standardzie w PLATINIUM jest jeden

Dodatkowo stadardową klamką w MSach jest Secustic której nie zamontujemy do PLATINIUM bo nie ma adaptera, a bedąc przy temacie klamek to ważna różnica jest też w drzwiach balkonowych z ruchomym słupkiem w PLATINIUM jedno skrzydło ma klamkę a drugie otwierane jest przy pomocy rygla ktory jest mało wygody...a MS robi na tych samych okuciach i montuje dwie klamki w takich oknach.

W temacie parametrów to okna TYTANOWE ze wzmocnieniem termicznym i szybą 0,5/0,6 prędzej można porównać do Thermica ponieważ U dla okna referencyjnego wynosi 0,8

Edytowane przez Pan Okienko
PLATINIUM EVO vs MS TYTANOWEtermo

... a bedąc przy temacie klamek to ważna różnica jest też w drzwiach balkonowych z ruchomym słupkiem w PLATINIUM jedno skrzydło ma klamkę a drugie otwierane jest przy pomocy rygla ktory jest mało wygody...a MS robi na tych samych okuciach i montuje dwie klamki w takich oknach.

Dwie klamki na oknach z ruchomym słupkiem, to może i ładne, ale bywa kłopotliwe w użytkowaniu ze względu na konieczność zachowania odpowiedniej kolejności otwierania skrzydeł. Nie każdy "tak na oko" odróżnia skrzydło bierne od czynnego, szczególnie od strony pomieszczenia. Użytkownicy widząc dwie klamki w podświadomości mają, że każde ze skrzydeł otwiera się niezależnie od drugiego. W oknie z ruchomym słupkiem działa to inaczej. Próba otwarcia "stulpa" przez obrót klamki na skrzydle biernym i późniejsze rozwiązania siłowe, "bo się nie otwiera" mogą skończyć się poważną usterką okuć lub całego okna. No ale... każdy ma co lubi:-)

Dobry argument, przyjmuję go

Ale w swoim domu chyba wiesz jak otwierać okna :)

a wystarczy mieć nie domknięty rygiel i zamknąć okno, ajjj i uszkodzone mamy skrzydło

dodatkowo brak drugiej klamki i sposób otwierania rygla jest szczególnie mało wygodny dla kobiet które mają dłuższe paznokcie...a najważniejsze w domu to szczęśliwa żona :)

MS w standardzie termo-ramka, wzmocnienia okna ocieplane. Porównaj sobie parametry techniczne i przekrój evolution i tytanowetermo .

wzmocnienia ocieplane w MS sa cieplejsze ale też słabsze - nie można wykonać okien wyższych "dzięki" nim :D