Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

wzmocnienia ocieplane w MS sa cieplejsze ale też słabsze - nie można wykonać okien wyższych "dzięki" nim :D

co rozumiemy przez "wyższe"

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dobry argument, przyjmuję go

Ale w swoim domu chyba wiesz jak otwierać okna :)

a wystarczy mieć nie domknięty rygiel i zamknąć okno, ajjj i uszkodzone mamy skrzydło

dodatkowo brak drugiej klamki i sposób otwierania rygla jest szczególnie mało wygodny dla kobiet które mają dłuższe paznokcie...a najważniejsze w domu to szczęśliwa żona :)

W swoim, to wiem:-), ale dzieci, goście, czasem także popularne środki chemiczne powstałe w wyniku fermentacji, a co do żon... . Zadowolona, to grunt, a szczęśliwa, to hoho albo i lepiej! :-)

wzmocnienia ocieplane w MS sa cieplejsze ale też słabsze - nie można wykonać okien wyższych "dzięki" nim :D

Moje mają max 210. Ten problem mnie nie dotyczy jak i pewnie 99% inwestorów. Mój jedyny problem to okno o wymiarach szer.150X wys.210 uchylne tylko, nie bardzo ma kto zrobić ale w końcu zrezygnowałem z tego i będzie jako skrzydło w ramie. Oczywiście MS tytanowetermo, cena dużo lepsza jak i parametry od PLATINIUM EVO. Pozdrawiam.

Drogi T12345T nie ma co się spierać o klamkę lepiej pomyśleć o niskim progu na taras jeżeli w grę wchodzą częste grile

Pozdrawiam :)

I to chyba jest podsumowanie rozmowy o klamce Grill jest zawsze najważniejszy.

PLATINIUM EVO vs MS TYTANOWEtermo

....Mają te same okucie Maco Multimatic ale.. MS montuje trzy zaczepy antywłamaniowe do okien TYTANOWYCH w standardzie w PLATINIUM jest jeden

Dodatkowo stadardową klamką w MSach jest Secustic której nie zamontujemy do PLATINIUM bo nie ma adaptera...,

Jak nie wiesz nie wprowadzaj użytkowników forum w błąd, jest dostępna klamka secustic a dopłata za okucie antywyważeniowe WK1 z 4 zaczepami i wkładką utrudniającą przewiercenie skrzydła przy klamce to dopłata 12-13 zł brutto za skrzydło. Trzy zaczepy nie mają atestu jako okucie antywyważeniowe.

Jak nie wiesz nie wprowadzaj użytkowników forum w błąd, jest dostępna klamka secustic a dopłata za okucie antywyważeniowe WK1 z 4 zaczepami i wkładką utrudniającą przewiercenie skrzydła przy klamce to dopłata 12-13 zł brutto za skrzydło. Trzy zaczepy nie mają atestu jako okucie antywyważeniowe.

1. informacja odnośnie ilości zaczepów antywłamaniowych dotyczyła podstawowego wyposażenia okien, oczywiście okna można wyposażyć w okucia w klasie WK1 albo WK2 oczywiście za dopłatą-a tak na marginesie 12-13zł to jest kwota z wymaganą klamką czy może należy ją jeszcze doliczyć?

2. co do klamek Secustic i wprowadzania użytkowników forum w błąd-20 min temu rozmawiałem z punktem OKNOPLASTU w którym miła Pani potwierdziła mi że w dalszym ciągu nie można zamontować takiej klamki do Platinium ponieważ nie ma odpowiedniego adaptera. A jeżeli można stosować takie klamki to proponuję podzielić się tą wiedzą w pierwszej kolejności z przedstawicielami, żeby nie wprowadzali klientów w błąd

Adapter był od początku wprowadzenia platinium, nie szukaj "dziury" bo jej nie ma :-)

Od początku to były dostępne klamki std + kluczyk/przycisk - więć nie ściemniaj że Secustic był w ofercie od początku istnienia Platinium

• 4 weeks później...

odaro napisz jak podczas mrozow zachowuja sie te wymienione okna sytuacja sie poprawila ?

tez mam problem z jednym oknem tarasowym i bardzo zaciekawil mnie twoj watek

Moze warto zalozyc watek o dopuszczalnych odksztalceniach profili w oknach PCV bo z tego Co piszecie a takze ja to zaobserwowalem to praktyczne kazde profile w oknach PCV sie gna - kwestia tylko jak sie gna i czy ma to wplyw na uzytkowanie okna i jego szczelnosc

odaro napisz jak podczas mrozow zachowuja sie te wymienione okna sytuacja sie poprawila ?

tez mam problem z jednym oknem tarasowym i bardzo zaciekawil mnie twoj watek

Moze warto zalozyc watek o dopuszczalnych odksztalceniach profili w oknach PCV bo z tego Co piszecie a takze ja to zaobserwowalem to praktyczne kazde profile w oknach PCV sie gna - kwestia tylko jak sie gna i czy ma to wplyw na uzytkowanie okna i jego szczelnosc

Święte słowa.

Jestem tego samo zdania.

Czy się wyginają na mrozie nie wiem bo nie sprawdzałem. W trakcie upałów wygięcia po nowym montażu były minimalne.

Mam tylko jedno okno tarasowe gdzie są dwa stałe słupki i te słupki od nowości były wygięte co powodowało że klamka bardzo ciężko chodziła

ale po upałach okno powyginało się trochę inaczej :) i teraz klamka chodzi lepiej.

no ja mam własnie problem z jednym stalym slupkiem ktory sie wygial do srodka (do wewnatrz domu) miedzy innym przez to 1 skrzydlo w 3 skrzydlowym oknie tarasowym ciezko sie otwiera tzn ociera zarowno w gornej i dolnej plaszczyznie o rame tak jakby ona byla za mala dla niego

czekam az podjedzie firma montujaca okna i cos wymodzi co jest przyczyna ocierania skrzydla i wygiecia slupka stalego i jakos temu zaradzi

no ja mam własnie problem z jednym stalym slupkiem ktory sie wygial do srodka (do wewnatrz domu) miedzy innym przez to 1 skrzydlo w 3 skrzydlowym oknie tarasowym ciezko sie otwiera tzn ociera zarowno w gornej i dolnej plaszczyznie o rame tak jakby ona byla za mala dla niego

czekam az podjedzie firma montujaca okna i cos wymodzi co jest przyczyna ocierania skrzydla i wygiecia slupka stalego i jakos temu zaradzi

Ciekawe dlaczego stałe słupki zawsze wyginają się do środka pomieszczenia?

Może to nie wątek, ale jest o tolerancjach, krzywiznach i normach http://oknotest.pl/1/news/artykuly/fenestra-curva.php proszę tylko pamiętać, że stosowanie norm nie jest obowiązkowe.

Natomiast Sądy rozpatrujące sprawy rękojmi i gwarancji kierują się pewnymi wytycznymi, np taką:

"Wartość rzeczy i jej użyteczność zależą od spełnienia wymagań normalnego użytku, chyba że inaczej postanowiono w umowie. W warunkach masowej produkcji zaspokaja się normalny użytek. Należy go oceniać z punktu widzenia celu umowy i przeznaczenia rzeczy. Kryterium funkcjonalne, obejmujące przeznaczenie rzeczy i jej użyteczność, wysuwa się wyraźnie na plan pierwszy przed kryterium normatywno-technicznym. Zgodność z normą techniczną nie wyłącza skuteczności zarzutu istnienia wady fizycznej rzeczy."

więcej na ten temat http://oknotest.pl/1/zaliczka_zadatek_umowa/gwarancja-i-rekojmia.php

Pozdrawiam