Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Charlie - nie lataj po roznych tematach - tam ci odpowiadam a ty mi tutaj ;)

Wiesz - dla mnie to w sam raz - dzieki temu pracy bede mial moze wiecej i ludzie przestana dawac okna do zamontowania temu ktory tylko na kielni sie zna (sorki ale najczesciej jest tak - "...po co Pan ma placic za montaz - my zamontujemy - to nie filozofia a zaoszczedzi pan kilka setek..." - zaslyszane przeze mnie u klienta na budowie) a tolerancje na poziomicy ma zakonotowane ;) typowo budowlane - niech tylko pomiedzy kreskami banka sie znajdzie co tam tolerancja plus- minus 1mm = niech bedzie budwlana plus-minus 1 cm i bedzie git ;)

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

"...po co Pan ma placic za montaz - my zamontujemy - to nie filozofia a zaoszczedzi pan kilka setek..."

sorry, ale nie zawsze ta najdroższa usługa jest najlepsza, tylko trzeba ekipę znać :)

a co do poziomicy to kilka lat temu fachowiec mi stawiał komin "na oko", tak idealnie wyszło, że do tej pory się zastanawiam jak on to zrobił i też zaoszczędziłem parę stówek :wink:

pozdrawiam

ok ok ok nie zamierzam sie spierac - juz kiedys tutaj dyskusja na ten temat byla preev , ale z moich obserwacji (a poprawek po innych jest coraz wiecej) wynika ze niestety najczesciej te oszczednosci bokiem inwestorom wychodza.

A co do tego fachowca co suwmiarke w oku mial - wiesz - moja byla tez miala takie oko - zdarzaja sie takie "mutanty" ;)

preev - naprawdę yrzymam kciuki oby Tobie było lepiej

jedna uwaga! obejrzyj dobrze te okna zanim ci je zaczną montować, zainwestuj w poziomicę i zmierz nią okna, posprawdzaj piony i poziomy

jeżeli zobaczysz odchyłki do normy od razu wal z reklamacją

aha! pamietaj żeby Panowi zanim przystąpią do montażu zapoznali się z instrukcją montażu Oknoplastu - a może zanim przystąpia do pracy mały test z wiedzy technicznej

Zibibyku to Ci się trafiło. Spartaczyłeś robotę chcąc zaoszczędzić parę groszy na montażu a oknoplast wymienia Ci okna za frajer. A gdzie podziękowania na forum nie mówiąc już o przeprosinach za plugawe opinie wyrażane na temat tej firmy przez Ciebie.Ale to świadczy o kulturze, której niektórym ludzią na tym forum brak. :oops:

ja myślę że przeprosiny to należą się nam za nasze nerwy i stracony czas.

nie uważam aby nasze opinie były plugawe piszemy to co myślimy i jest to zgodne z rzeczywistością na która patrzymy ilekroć jesteśmy na budowie i wierz mi, szlak mnie trafia jak czytam posty klientki przechodnia i innych tego pokroju, nie lubie arogancji ale brak profesjonalizmu, jakiego dopatruje się w postach osób nowo zalogowanych, rzuca mjnie na kolana

myślę że niejedna osoba na tym forum przytarła Wam nosa( jestem za to wdzięczna) a Wy nadal nie nie rozumiecie...

to zupełnie tak jak rzycanie grochem o ścianę

myslę że niewiele osób czytających te posty jest przeciwko nam a więcej, wnioskuję że zdania na wasz temat forumowicze mają wrobione

nie jestem złoścliwa i nie życzę sobie złoścliwości pod moim ania mojego męża adresem

jeżeli nie potraficie się zachowiwac odpowiednio to wyrzucie z pamięci strone muratora

tutaj ludzie pomagaja ludziom roziązywac problemy i jeżeli Was na to nie stać ( a nie ulega wątpliwości żę tak jest) to będziecie spać spokojnie nie zaglądając tutaj więcej

mam tylko nadzieję że ludzie którzy przeczytali ten post zastanowia się po trzykroć zamawiając okna i ucząc się na cudzych błędach( czytaj naszych) w razie czego będą wiedzieli jak postąpić aby wyegzekwować swoje prawa

a prawem kleinta jest dostęp do towaru wolnego od wad - nikt nie zamawia okien w 2 gatunku

odnosząc sie do cytatu o kulturze - wolę być niekulturalna niż tak kulturalana jak ty drogi Al capone

i oby na tym forum było niewielu tak kulturalnych ( kulturalnych inaczej) jak ty czego życzę sobie i wszystkim forumowiczom

olao i zibbi - by nie wracac juz do watku jak zachowala sie firma i osoby ktore tutaj sie pojawili siejac ferment i...... a z reszta - wszyscy wiemy jak je odbierac i co o nich sadzic

zycze wam by nowe okna spelnily wasze oczekiwania, jesli moge jednak cos doradzic - dokladnie je sprawdzcie wizualnie - zwlaszcza czy sa otwory odpowietrzajace pierwasz komore, montaz sprawdzicie banalnie - okno w kazdej pozycji otawrcia musi stac nieruchomo (oczywiscie bez przeciagu)

To juz chyba koniec w tym watku - chyba ze znow ktos doda i pograzy, i tak juz z nadszarpnieta opiniam firme

Dajcie znac jak juz bedzie po wszystkim - pozdrowienia :) i oby tylko to byla jedyna nieprzyjemnosc na budowie jaka was spotkala

Litości - skończcie tę pyskówkę lub idźcie nad rzekę wypijcie parę piw i rozwiążcie problem.

OKNOPLAST to dobra firma - jedna z lepszych w Polsce. Wpadka może się zdarzyć każdemu. Błędów nie robi tylko ten co nic nie robi.

Reklamacja jest załatwiona na wysokim poziomie - to rzadkość wśród firm.

Okna - z opisu - zostały nie do końca prawidłowo zamocowane - za mało kotew. A w zasadzie z powodu braku sztywnych kątowników lub dybli. VEKA zaleca do montażu kolorowych okien mocowanie sztywne i z KAŻDEJ strony. Te okna nie miały mocowania na dole i na górze [tak wynika z opisu].

Na koniec - system AVANS ma swoją aprobatę - wydaną indywidualnie dla OKNOPLASTU - tak się nazywa kształt profilu.

Są aprobaty na okna PVC wydane dla JEDNEGO tylko producenta.

Czy ktoś wie co to jest system LIDER. Albo okna PVC systemu TONTOR.

A są takie w Polsce.

Szanowny Pchełku !

To, że Oknoplast jest dobrą firmą to możliwe.

To że reklamacja jest załatwiona jak należy to już chyba przesadziłeś.

Zły moztaż okien nie ma tu nic do rzeczy. Mogę sobie kupić okna i zrobić z nich ognisko, jak będę miał ochotę. Nie zwalnia to producenta z odpowiedzialności za ich jakość, w stanie w jakim do mnie dotarły.

Wniosek jest jeden. Jeżeli to fakt, że okna fabryczne, czyli nie dotykane i nie montowane są do bani, to porządnie załatwiona reklamacja powinna się skończyć na bukiecie kwiatów dla przyszłej Pani tego domu.

PL

Litości - skończcie tę pyskówkę lub idźcie nad rzekę wypijcie parę piw i rozwiążcie problem.
:o :o :o :o :o :o :o

OKNOPLAST to dobra firma - jedna z lepszych w Polsce. Wpadka może się zdarzyć każdemu. Błędów nie robi tylko ten co nic nie robi.

Reklamacja jest załatwiona na wysokim poziomie - to rzadkość wśród firm.

I tu się mylisz, nikt nie neguje tego że Oknoplast to dobra firma, że najlepszemu może sie przytrafić wpadka itp, itd, ale w powyzszym wypadku nie czytałeś dokładnie całego watku. Pomimo ewidentnych wad okien niezamontowanych (takich samych jak okien zamontowanych) reklamacja nie została uwzgledniona. Tylko nagłośnienie problemu na Forum być może spowodowało decyzje o wymianie okien - i to nazywasz profesjonalnym załatwieniem reklamacji?

Okna - z opisu - zostały nie do końca prawidłowo zamocowane - za mało kotew. A w zasadzie z powodu braku sztywnych kątowników lub dybli. VEKA zaleca do montażu kolorowych okien mocowanie sztywne i z KAŻDEJ strony. Te okna nie miały mocowania na dole i na górze [tak wynika z opisu].
Nie chcesz powiedzieć, że to było przyczyna powstania wad (bo to by znaczyło, że ten montaż miał wpływ również na okna niezamontowane)

Na koniec - system AVANS ma swoją aprobatę - wydaną indywidualnie dla OKNOPLASTU - tak się nazywa kształt profilu.

Są aprobaty na okna PVC wydane dla JEDNEGO tylko producenta.

Czy ktoś wie co to jest system LIDER. Albo okna PVC systemu TONTOR.

A są takie w Polsce.

Pewnie, że są aprobaty wydane na jednego producenta. Czy możesz podać numer tej indywidualnej aprobaty wydanej dla Oknoplastu??? Jak na razie Oknoplast posługuje się certyfikatem Zgodności z ogólną AT ITB systemu Veka Perfectline i Veka Softline. Zanim uzyskali by AT na okna i dzwi pvc w systemie Awans, najpierw musieli by uzyskać AT na profile do produkcji okien w systemie Awans.

Idąc tym tropem (Oknoplast ma indywidualną AT na system AWANS), również powinien mieć indywidualna AT na Koncept, Orion, Normal (takie okna też produkuje).

Z powyższej wypowiedzi wyraźnie widać, że skutek odniosła interwencja Oknoplastu w ITB, by jej pracownik (fachowiec od okien ) swoimi obiektywnymi wypowiedziami nie podważał wiarygodnosci firmy.... :cry:

Panie Pchełek jak rozumiem pisze Pan z pracy i pacą się podpiera, jest mi przykro że w takie dyskusje w takiej formie wdają się instytuty. Pisze Pan z Pracy i jest Pan pracownikiem Instytutu Techniki Budowlanej i jest tu obojętnie czy Pan pisze we własnym imieniu czy też instytutu. Poza tym na moja wiedze nie powinno mieć to znaczenia jeśli Pan wyraża swoja opinie na forum

Gosciu :) Moze Pchelek ma racje - dajmy juz temu spokoj - w naszym odczuciu od samego poczatku sposob zalatwienia calej sprawy byl conajmniej .........(wstaw odpowiednie slowo ;) ) Firma majaca tak dobra renome na rynku i majaca tylu zadowolonych klientow inaczej powinna postapic - to oczywiscie moja zdanie w tej kwestii

Ja do nich nic nie mam - mam tylko zastrzezenia do coponiektorych jch dealerow na terenie warszawy - ale to ich realnie nie dotyczy

Wczytaj sie Pchelku w nasze posty i naprawde nikt tutaj nagonki na Oknoplast nie czyni

Reszte pominmy milczeniem - wybaczcie ale dla odmiany ja wydaje wojne Wiglawowi i bede tu coraz rzadszym gosciem - chyba by tylko im dokopac gdyz..... zobaczecie pozniej sami

Dzis niestety nie mam czasu by opublikowac kolejne zdjecia - jejku - przezywam horror z ta firma. Nie wiem czemu cofneli sie w rozwoju do okresu bledow i wypaczen ;)

Jak zobaczycie zdjecia kolejne sami mi przyznacie racje - mam nadzieje ze bezstronnie - z pozycji Inwestora ktory za takie "cus" ma kase wylozyc i to niemala kase

Cale szczescie ze nastepni juz tego przechodzic nie beda - nastepuje zmiana dostawcy szyb i chwala :) producentowi - on tez jest zszokowany sposobem zalatwiania calej sprawy

Nagorsze w tym wszystkim jest to ze nowe szyby - dostarczone w miejsce zareklamowanych tez sa z wadami i to takimi ze nie sposob ich odebrac - HORROR !!!!

Cytat gościa. "Z powyższej wypowiedzi wyraźnie widać, że skutek odniosła interwencja Oknoplastu w ITB, by jej pracownik (fachowiec od okien ) swoimi obiektywnymi wypowiedziami nie podważał wiarygodnosci firmy.... ". Gościu Twoja fantazja jest przeogromna. Nikt nie interweniował. Chyba żartujesz sobie.

A co do załatwienia sprawy przez OKNOPLAST to jest - na tle innych spraw - załatwiona perfekcyjnie. Wierz mi - to się nie zdarza. Najczęsciej takie sprawy trafiają do sądu i trwają latami.

Na pewno Forum tu dużo zdziałało, czyli my!!!!!!!!!!!!!!!!!

mojej wojny z Wiglawem ciag dalszy :)

a mialo to wygladac tak: pola szprosow rowne, w jednej linii (zarowno w pionie jak i poziomie) do takich wymagan klienta zostaly dostosowane otwory okienne juz wykonane zgodnie z projektem (tu sie wykulo tam sie domurowalo i zdawalo sie ze bedzie super)

http://www.jar-eko.home.pl/images/zdjecia_i_filmy/Zabia_Wola/przesuwka_zabia_wola_1.jpg

tylko niestety przy za pierwszym razem wrecz perfekcyjnie wykonanych szprosach ktos nie dal bumperow i poprawili wszystkie szyby na nowo

I co sie okazalo gdyz przyszly nowe? ponownie wykonane i prosze nie zapomnac, ze jest to uwzglednienie reklamacjji i jakby chec wyjscia z twarza z problemu:

prosze zwrocic uwage na wysokosc pol w szprosach - slepy zauwazy ze sa nierowne

http://www.jar-eko.home.pl/images/zdjecia_i_filmy/Zabia_Wola/Grabbed_Frame1.jpg

a tu dla odmiany zwroccie takze uwage na piony w szprosach - jak cudownie wygladaja - jakby swiezo po balandze sie chwialy na boki :( o poziomach nie wspomne :(

http://www.jar-eko.home.pl/images/zdjecia_i_filmy/Zabia_Wola/Grabbed_Frame2.jpg

tu gora pieknie sie linni trzyma ale im nizej tym gorzej - roznica ponad 1cm :(

http://www.jar-eko.home.pl/images/zdjecia_i_filmy/Zabia_Wola/Grabbed_Frame3.jpg

i znow zarowno piony jak i poziomy spieprz..... rece opadaja :(

http://www.jar-eko.home.pl/images/zdjecia_i_filmy/Zabia_Wola/Grabbed_Frame4.jpg

a tu szczyt perfekcji i dokladnosci ;) sposob zakkonczenia i dociecia szprosa przy ramce - jejku - jak to pieknie wyglada i co najgorsze widoczne to jest mimo listwy przyszybowej gdyz szczelina ma ponad 2mm - HORROR

http://www.jar-eko.home.pl/images/zdjecia_i_filmy/Zabia_Wola/Grabbed_Frame6.jpg

i znow kwiatek - zabrudzenie szyby od srodka wcisnietym tam uszczelniaczem czy czyms tam innym

http://www.jar-eko.home.pl/images/zdjecia_i_filmy/Zabia_Wola/Grabbed_Frame7.jpg

a tego juz pojac nie moge - dwie tafle szkla powinny miec IDENTYCZNY ksztalt - a jak to wyglada realnie? roznica ponad 3mm

http://www.jar-eko.home.pl/images/zdjecia_i_filmy/Zabia_Wola/Grabbed_Frame8.jpg

a tu niestety cala chalupa juz otynkowana, ocieplona - gotowa do ciagu dalszego prac i tylko czekala na ten cholerny luk a jak przyszedl to najprawdopodobniej do kolejnej poprawy - chyba ze Inwestor ten fakt przelknie

http://www.jar-eko.home.pl/images/zdjecia_i_filmy/Zabia_Wola/Grabbed_Frame9.jpg

Reasumujac - nie wiem co w tej firmie zaczelo sie dziac - mam wrazenie jakby ktos chcial za wszelka cene zniszczyc jej wizerunek i tym samym moze za przyslowiowa zlotowke ja odkupic? i szyby trzaskac juz pod inna nazwa?Doslownie dywersja !!!!

Cytat gościa. "Z powyższej wypowiedzi wyraźnie widać, że skutek odniosła interwencja Oknoplastu w ITB, by jej pracownik (fachowiec od okien ) swoimi obiektywnymi wypowiedziami nie podważał wiarygodnosci firmy.... ". Gościu Twoja fantazja jest przeogromna. Nikt nie interweniował. Chyba żartujesz sobie.

A co do załatwienia sprawy przez OKNOPLAST to jest - na tle innych spraw - załatwiona perfekcyjnie. Wierz mi - to się nie zdarza. Najczęsciej takie sprawy trafiają do sądu i trwają latami.

Na pewno Forum tu dużo zdziałało, czyli my!!!!!!!!!!!!!!!!!

Znam Pchelka - Gosciu - chocby nie wiem jakie naciski byly od gorne nie ugialby sie - spoko

Gdyby kregoslup mial tak gietki jak sugerujesz juz od dawna by go tu nie bylo gdyz parcie odgorne na to by za friko innym nie pomagal jest ogromne i nie jest to wrecz mile widziane - ale spoko - sam sobie poradzi :)

A co do reklamacji - Jurku - Oknoplast zalatwil ale jak sadze mogl to uczynic z Twarza a nie tak idiotycznie - najwazniejsze jest ze ZIBBYK okienka poprawione bedzie mial

Masz racje - mozna by powiedziec ze nie wazne w jakim stylu ale wazne ze reklamacja jest uznana

Hmmm..... w przeciwienstwie do Wiglawu ktory okazuje sie firma ........... oj szkoda juz slow pod ich adresem, naprawde szkoda

Sadze ze po 16.08.04 (termin ultimatum :) ) wraz z producentem wniosek do sadu bedziemy skladac i tu na pomoc w orzecznictwie bezstronnym Twoja szanowna Instytucje prosic bedziemy - Luk i szyby u klienta pozostaja jaka dowod rzeczowy w sprawie.

Szkoda mi tylko Bogu ducha winnego klienta