Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A czy to aby napewno Oknoplast Kraków? Bo na rynku funkcjonują w sumie 3 firmy o takiej nazwie: Okno-Plast, Oknoplast i Oknoplast Kraków właśnie. Poprostu nie wierzę, że takie historie o jakich piszesz mogą dotyczyć okien z Krakowa. W tym wątku rozmawiamy o oknach z tej strony: http://www.oknoplast.com.pl

Tak to Okno Plast Kraków, czyli Okna z Krakowa czy jak je tam marketingowcy zwą. Dokładnie te same.

W brodę sobie pluję że je wziąłem. Najbardziej to mnie dobija to badziewne rzelastwo do otwierania drugiego skrzydła. Jakoś nie zauważyłem go w salonie a szkoda :(

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

grzegorz_si napisał:

Ja z OknoPlastu nie jestem zadowolony. Okna balkonowe z ruchomym słupkiem zamykają się tragicznie. Miałem z nimi problem , bo górne okucia nie trzymały i po zamknięciu górna część skrzydła po prostu nie trzymała.

Sposób otwierania drugiego skrzydła przypomina mi zamki z obory. Trzeba pociągnąć taki obskurny kawałek metalu. Skąd oni to wytrzasnęli?

Przy otwieraniu na "uchył" górna część okucia, ta która trzyma skrzydło ociera o uszczelkę, przez co zrobił się na niej paskudny czarny ślad. Tam mam we wszystkich oknach.

Po upałach odkształciły się praktycznie wszystkich okna balkonowe (mam ich pięć). Okucia wyglądają na nienaruszone, ale plastiki z zewnątrz powyginały się do zewnątrz przy każdym z rogów. Nie są to duże wartości, ale jednak.

Nieźle mnie wystraszyłeś, właśnie oczekuję na montaż tych okien :roll: ... Będą w kolorze orzech więc tym bardziej się obawiam. Mam nadzieję, że nie wdepnęłam, bo te okna zamówiłam po rezygnacji z okien na profilach Trocal, które po zamontowaniu u znajomych nie spodobały mi się, a cena była wyższa niż w Oknoplaście.

Odezwę się jak je zamontują za jakieś dwa tygodnie.

aka

1 Mam okna w kolorze orzech i w oknoplusie plastik pod okleine jest barwiony pod kolor okleiny, wiec w przypadku uszkodzenia okleiny nie widac za bardzo uszkodzenia. W oknoplast kolor plastiku biały

To akurat nie jest prawda, przynajmniej tak się chwalą i ten proces barwienia plastiku ma nawet jakąś nazwę na "e", ale nie pamiętam jaką :)

Marcinie 1978 kłamiesz mówic ze w Oknoplascie nie ma barwionego PCV.

Koekstruzja bo tak to sie nazywa, wystepuje w oknach dwukolorowych i biało/kolorowych. W przypadku tych pierwszych wszystko jest barwione w masie. Natomiast jak jest kolor jednostrony to cała ostatnia ścianka profilu.

zapewniam Cie również, ze w Oknoplascie jest tak od wielu lat.

Moze pomyliłeś producentów.

Marcinie 1978 kłamiesz mówic ze w Oknoplascie nie ma barwionego PCV.

Koekstruzja bo tak to sie nazywa, wystepuje w oknach dwukolorowych i biało/kolorowych. W przypadku tych pierwszych wszystko jest barwione w masie. Natomiast jak jest kolor jednostrony to cała ostatnia ścianka profilu.

zapewniam Cie również, ze w Oknoplascie jest tak od wielu lat.

Moze pomyliłeś producentów.

Może ktoś się pod nich "podszył" :roll:

Nie pomyliłem producentów. Byłem w salnie ktory znajduje sie na Opolskiej przy stacji Neste.Nie mam zadnego interesu w oczernianiu okien Oknoplasta. Moze sprzedawca był niedoinformowany

Ja kupiłem oknoplusa i jestem zadowolony.

Jak sie dowiadywalem to wychwyciłem 2 roznice o ktorych pisze wyzej.

Wiec kupiłem oknoplusa w salonie na G. Zapolskiej.

Na tym koncze :evil:

Ja z OknoPlastu nie jestem zadowolony. Okna balkonowe z ruchomym słupkiem zamykają się tragicznie. Miałem z nimi problem , bo górne okucia nie trzymały i po zamknięciu górna część skrzydła po prostu nie trzymała.

Potwierdzam. Mam 4 dzwi balkonowe z ruchomym slupkiem i tylko 1 sie zamyka u góry. Zadzwonilem do dealer'a zeby przyjechali wyregulowac, to kazali mi najpierw wylewki zrobic. Wylewki zrobilem, czekam jak wyschna i potem bede to reklamowal. Wg.mnie skrzydlo powinno wisiec w powietrzu a nie opierac sie na dolnym progu. A jak nie umieja zrobic skrzydla metrowego, ktore sie nie odksztalca, to powinni mi powiedziec przed zakupem, wtedy bym sie zdecydowal na przesuwane.

Ostatnio bula burza i bylem wlasnie na budowie, i gdybym tych drzi nie trzymal, to pod naporem wiatru by sie chyba wylamaly, bo góra nie trzymala. Straty bylyby duze i wtedy pewnie Pan z oknoplastu by umyl rece, ze to nie ich wina.

W sumie nastawiam sie na reklamacje 4'rech drzwi. Podobno profil schucco jest duzo leszy i mniej podatny na odksztalcenia, podobno...

Moze wie ktos jakie są normy odkształecenia skrzydla, tzn. prawidlowy kąt jest 90st, a jaki jest dopuszczalny?

pozdrawiam

njalepsze okna są jezirskiego dodatkowo mają chyba teraz promocję na okna trzyszybowe, poprostu porównajcie sobie profile wewnętrzne aluminiowe pod względem grubości, okna przewyższają wszystkie inne również cena jest niewielka w porównaniu do okien z Krakowa. Mam te okna już kilka lat i są bez zarzutu. Gorącą polecam

poproszę o opinię na temat tych okien, właśnie dałam do wyceny

Ja mam okna z Oknoplastu i równiez jestem bardzo zadowolony. Miałem szereg obaw, bo mam w domu 3 okna 225x180 dwuskrzydłowe bez poprzeczki i zastanawiałem się czy będą wystarczająco sztywne - na szczęście są :)

Jakość bardzo dobra - okna kupowałem razem z roletami zewnętrznymi (produkuje je dla niech firma isofas z Zabrza).

• 2 weeks później...

Pytamie do tych co porównywali ceny różnych producentów okien do cen Oknoplastu - z jakimi producentami porównywaliście te ceny? Wczoraj otrzymałem wycenę z Oknoplast Kraków i muszę stwierdzić, że mnie powaliła. Za tak samo wyposażone okna trzeba zapłacić w Oknoplaście 1,5 raza więcej niż u innych producentów od których mam oferty. Jedynym plusem tych okien, który ja jak na razie widzę jest barwienie pod kolor w masie ostatniej warstwy tworzywa pod okleinę. Piszecie o różnicy 1000 zł na całości, a w moim przypadku jest to różnica 6.000 zł - całość oferty została skalkulowana na blisko 18.000 zł.

Co mam sądzić o tej wycenie?

Wysokosc ceny tkwi w szczegółach. Jestes pewien ze okna sa takie same.

Takie same okucia,profil okna ,szyby,stopery,blokady otwarcia w klamkach itd. Do tego nelezy dodac czas na jaki firma udziala gwarancji na swoj produkt.Czy firma jest na tyle stabilna ze nie padnie przed uplywem gwarancji.

To wszystko ma wplyw na koncowa cene.Jezeli tansze okna spełniaja twoje kryteria to nie widze powodu dla ktorego miał bys kupowac w drozszej firmie.

Pytamie do tych co porównywali ceny różnych producentów okien do cen Oknoplastu - z jakimi producentami porównywaliście te ceny?

ja porownywalem z Turplastem z Czaplinka (firma znana, bardzo popularna i dobrze ocenian na moim rnku) oraz z MS Okna ze Słupska,

Kraków 16k vs Czaplinek 12k,

z MS dokladnie nie pamietam cen, ale byli nieznacznie tansi ....

Wysokosc ceny tkwi w szczegółach. Jestes pewien ze okna sa takie same.[\quote]

Oczywiście, że nie są takie same, gdyby były takie same wybrałbym tańsze i już. Porównywałem Oknoplast np. do firmy Robstan, która jest na rynku od kilkunastu lat, znam okna tej firmy produkowane lata temu i do dnia dzisiejszego okna te bardzo dobrze się sprawują. Co prawda teraz produkują na innych profilach (KBE bezołowiowe greenline) i z innymi okuciami, ale firma działa od lat więc można powiedzieć, że jest znanym, wziętym producentam. Dlatego pytałem do jakich firm porównywaliście okna Oknoplastu, że te inne kosztowały tak samo drogo.

jacekp71 dziękuję za odpolwiedź na moje zapytanie. Proszę innych o kolejne informacje.

Dlatego pytałem do jakich firm porównywaliście okna Oknoplastu, że te inne kosztowały tak samo drogo.

jacekp71 dziękuję za odpolwiedź na moje zapytanie. Proszę innych o kolejne informacje.

My porównaliśmy do Jezierskiego (jakieś 1 tys drożej) i do drewnianych Urzędowskiego (6tys drożej - ale tylko dlatego, by mieć porównanie do drewnianych :) Oknoplast wychodzi coś ok 12tys (wszystko z montażem)