Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

może nie jest to widmo kryzysu tylko porządkowania rynku przedstawicieli.

Coraz częściej słyszę od rożnych ze niektóre firmy chcą ukrócić konkurencje miedzy swymi przedstawicielami bądź ograniczyć ja do różnicy maksimum 5% miedzy nimi no i oczywiście firma nie wtrąca się w koszty montażu - to zupełnie inna bajka

Daga - nie ma programu w którym nie można namieszać wiec słowa jakie usłyszałaś nie do końca sa zgodne z prawda

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzisiejsza wycena (okna z okleiną zew. 5-komorowe,standardowe):

Profil PLATINIUM:

-rabat podstawowy dla modelu 20%(przy zaliczce 40%)

-5% (prz zapłacie 100% gotówką) RAZEM 25%

Profil ORION PLUS:

-rabat podstawowy 28%

-5% (j.w.) RAZEM 33%

Po przedstawieniu tych wycen pan dodał +koszt montażu :o w obu przypadkach taka sama cena 1820.00zł. I co powiecie na to?

Profil PLATINIUM:

Profil ORION PLUS:

-rabat podstawowy 28%

-5% (j.w.) RAZEM 33%

O widzisz - ja mam tez 28 + 5. Dodatkowo jeszcze dostaniesz 3% za platnosc 100% gotowka. Potwierdzasz teorie do ktorych doszedlem ;)

Jareko - pytasz po co ten temat i watek. Jak go pisalem, to myslalem ze u roznych dilerow sa rozne rabaty i chcialem wiedziec o jaki procent rabatu moge sie starac u mojego dilera :) Ale w sumie pare minut po opublikowaniu go wpadlem na genialny pomysl i uzylem telefonu i wszystko juz wiedzialem ;) Watek juz zyl swoim zyciem :)

pozdr.

Mam zalozone okna z Oknoplastu Platinum kupowałem je pod koniec grudnia w suuuper wielkiej promocji tylko do konca 2008 roku po czym okazalo sie ze rabaty sa nadal tylko w innej nazwie...warto wyceniac u roznych przedstawicieli ze wzgledu na rozne ceny za montaz ,ja zaoszczedzilem w ten sposób kilka stówek :D rabaty sa wszedzie takie same same tylko przedstawione w rozny sposob :wink:

Ogólnie okna polecam bardzo dobra jakosc i montaz.

• 2 weeks później...

Profil PLATINIUM:

Profil ORION PLUS:

-rabat podstawowy 28%

-5% (j.w.) RAZEM 33%

O widzisz - ja mam tez 28 + 5. Dodatkowo jeszcze dostaniesz 3% za platnosc 100% gotowka. Potwierdzasz teorie do ktorych doszedlem ;)

Jareko - pytasz po co ten temat i watek. Jak go pisalem, to myslalem ze u roznych dilerow sa rozne rabaty i chcialem wiedziec o jaki procent rabatu moge sie starac u mojego dilera :) Ale w sumie pare minut po opublikowaniu go wpadlem na genialny pomysl i uzylem telefonu i wszystko juz wiedzialem ;) Watek juz zyl swoim zyciem :)

pozdr.

Witam,

RAbaty uzależnione są od profilu okiennego jaki bierzesz.

Inny jest za Orion a inny za Avans.

Ale z tym rabatem to mozna jeszcze było trochę wiecej utargować.

:D

• 5 months później...

Niecały rok temu miałem zamontowane okna z Oknoplast Kraków.

Montaż za kotwy i podparcie na cegłach i klinach tak jak za widać na zdjęciach.

Niestety mimo tego wszystkie okna tarasowe wygięły się. Najbardziej największe czyli 2300x2700mm (wys x szer) które wygięło się do środka ale też do dołu.

Tak jak pokazuje żyłka wygięcie środkiem okna jest spore bo 10-12mm.

Takie same ugięcie czy ok. 1cm jest do dołu.

Całe okno ma jeden fix 900mm i dwa skrzydła po 900mm z ruchomy słupkiem.

W oknach jest szyba P2.

Niestety uchył w tym oknie już się nie otwierał przez te wygięcia okna.

Dlaczego tak się stało w sumie okna były podparte a i tak się wygięły do dołu, czy to może Oknoplast to wielka, przereklamowana lipa.

Okna z Oknoplast Kraków miały być najlepsze a tu taka wtopa.

Co teraz zrobić czy uda się jakoś wyprostować te ugięcia, jakie to będzie miało skutki na szczelność okna.

A tak wogóle to Oknoplast Kraków nie powinien dawać dodatkowego wzmocnienia przy takich szerokościach. Może wtedy nie było by takich problemów.

http://img23.imageshack.us/img23/6686/pict0114sk.jpg

http://img121.imageshack.us/img121/157/pict0094m.jpg

http://img94.imageshack.us/img94/929/pict0096g.jpg

http://img23.imageshack.us/img23/9215/pict0106vj.jpg

http://img63.imageshack.us/img63/6444/pict0107t.jpg

które wygięło się do środka ale też do dołu.

jak to do dołu ??? przecież podparte :o , to na czym podparte - na gumowych cegłach ? na styropianie ?

że do srodka to zrozumiałe bo kotwy na dole do niczego nie przykręcone - w powietrzu.

powinny być szybko zalane wylewką (podłoga)

To przeciez nie wina oknoplastu (nie jestem przedst. ani nie mam tych okien)

tylko błędów w montazu i dokończenia.

Dobrze podparte okna i zakotwione nie maja prawa sie wygiąć !

które wygięło się do środka ale też do dołu.

jak to do dołu ??? przecież podparte :o , to na czym podparte - na gumowych cegłach ? na styropianie ?

że do srodka to zrozumiałe bo kotwy na dole do niczego nie przykręcone - w powietrzu.

powinny być szybko zalane wylewką (podłoga)

A może do dołu było wygięte zanim zostało zamontowane i jak już było wygięte to i tak zostało podparte na cegłach i tak zostało.

Dlaczego powinno być szybko zalane wylewką gdzie są takie zalecenia a co z mostkiem termicznym?

nas nie pytaj czy od razu były takie wygięte , bo nas przy montażu(odbiorze) nie było

to pytanie dla ciebie

a może był przypadkiem latem w wielkim upale przez parę dni bez tych cegieł?

u siebie podłożyłem styropian , 3 warstwy , wszystko zapiankowałem ,jak robiłem wylewki to styro z pianką wywaliłem i zrobiłem na nowa ze styropianem wylewki

A może do dołu było wygięte zanim zostało zamontowane i jak już było wygięte to i tak zostało podparte na cegłach i tak zostało.

no chyba że tak :cry: ale to błąd montażu (należało wypoziomowac i podklinować)

Dlaczego powinno być szybko zalane wylewką gdzie są takie zalecenia a co z mostkiem termicznym?

zalecania takie to powinny być montazystów jesli tak zostawili kotwy nieprzytwierdzone do niczego.

Jesli chodzi o mostek to pod oknem daje sie styropian ale kotwy są dłuższe, wystaja do wewnatrz i końcówki kotew mogą być zalane wylewka

Jakby nie patrzył to wypada przeprosić Oknoplast za suigestię zawarta w tytule bo to ewidentny błąd montazu a nie okien.

przepraszam a co to jest ??? !!! Montaż ???

Ty to nazywasz "montażem" ????

Wiec o czym dalej mamy rozmawiać???

Wątpię by winny był Oknoplast - prędzej montażysta spierniczył dobre okna

Mówione było nie raz - nawet najlepsze okna montażem można schrzanić i tak się w tym wypadku stało

OK .... jak należało to zrobić bo mam ochotę dobrać się do dupy montażystom okien.

Montażysta powie mi że przecież były zaklinowane

Ale na razie planuje wyprostowanie okien i podparcie okien na złączach ciesielskich coś podobnego jak kiedyś podawałeś na forum.

Martwi mnie tylko czy czy da się to jeszcze naprawić i jakie to może mieć odległe skutki.

Jareko napisz co konkretnie w tym przypadku zostało źle zrobione żebym wiedział za co opier..... montażystów okien.

nas nie pytaj czy od razu były takie wygięte , bo nas przy montażu(odbiorze) nie było

to pytanie dla ciebie

a może był przypadkiem latem w wielkim upale przez parę dni bez tych cegieł?

Ja byłem ale do głowy mi nie przyszło żeby to sprawdzić. No bo niby dlaczego.

Cegły i drewniane kliny były cały czas nigdy nie były wyjmowane a na zewnątrz był styropian którego nie widać na zdjęciu bo go akurat wyjąłem.

Zgodziłbym się z Jareko, albo montażyści byli na bakier z poziomicą(w to raczej wątpię, przestało się uchylać po jakimś czasie) albo (słabo widać na fotkach) ciężka (P2) konstrukcja podparta poza bokami w 2 punktach na listwie progowej która jest słabsza niż profil ościeżnicy spowodowała że mogła (palca uciąć sobie nie dam za to) ugiąć się listwa w miejscach styku z klinami, może kliny się trochę rozjechały bo coś duży skos mają? Boki nie siadły bo tam dodatkowo trzymają kotwy i piana. Taka to moja teoria, zresztą o takich konstrukcjach i ich montażu pisaliśmy ostatnio w wątku o oknach w FAQ. Oknoplast tu nic nie winien, przy takiej szerokości ościeżnica PCV może się wygiąć w dół o kilka cm i rolą montażystów jest żeby tak się nie stało.

Nie panikuj, wzywaj ekipę i niech poprawia dopóki wkoło nie wykończone na tip-top

Pozdrawiam