Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tylko że jak się tego nie zrobi, zwłaszcza przy skrzydłach ciężkich i dość szerokich to masz zjawisko o których często się tu pisze - konieczność wielokrotnych regulacji i tak naprawdę nikt nie wie dlaczego je trzeba wykonywać - przynajmniej montażyści taki mówią ;)

Nie ukrywam, że kiedyś montowałem inaczej, dawno to było ale człowiek się ciągle uczy

Bombelo - czy ten rysunek wyjaśnia wszystko ? czy trzeba go jeszcze jakoś wytłumaczyć dodatkowo?

ITB-podparcie_okien.jpg

http://saawsystem.com/

No to co na to "oświecona góra rankingu"??

Na "Budmie" prezentowano system pozycjonowania okien bez klinów.

Te elementy mają zostać i być zapianowane... Hmmm...

Co Wy na to??

VEKA Polska to aprobuje i dopuszcza.

Powiem tak, swego czasu, dobrych kilka lat temu, zwrócono się do mnie z propozycją przyznania mi jakiejś tam nagrody (nie będe pisał jakiej) za kwotę niewielką, bo tylko za 100 tyś byłbym na topie jako przedsiębiorca itp bzdety

resztę pozostawię bez komentarza.

Tak odbieram ocenę tego systemu - albo kretyni siedzieli w komisji albo firma nabiła sobie koszty na dobrych kilka miesięcy

Byłem, widziałem, macałem ten system na Pierwszych zawodach mistrzów montażu w Kazimierzu Dolnym, dla mnie totalne nieporozumienia

Masz to na piśmie czy sprzedawca tego systemu tak powiedział przy piwie?

Zawsze krytykujesz forumowiczów z małym dorobkiem wpisów??

Robisz to już nie pierwszy raz. Wiedzę to może masz dużą ale sprawdź coś milion razy zanim napiszesz.

Najpierw sprawdź a potem się popisuj:

Otwórz okno certyfiakty i się wypowiedz!

Niektórym odbija jak już się tytuły zaczynają:

"Lider FORUM (min. 2800) NAJLEPSZY DORADCA NA TYM FORUM!!!"

Edytowane przez Robespierre

Byłem, widziałem, macałem ten system na Pierwszych zawodach mistrzów montażu w Kazimierzu Dolnym, dla mnie totalne nieporozumienia

Macałem to samo w tym samym czasie i miejscu (jeszcze jarekowe odciski paluchów było widać :-)) i tak samo oceniam ów wynalazek. Panu prof. dr hab. inż. Józefowi Jasiczakowi gratuluję!!! Słyszałem, że w przyszłym roku nagroda, (za odpowiednią opłatą), zostanie przyznana wynalazcy... gwoździa:-). Też ma łeb, więc niby dlaczego nie?!

tylko że jak się tego nie zrobi, zwłaszcza przy skrzydłach ciężkich i dość szerokich to masz zjawisko o których często się tu pisze - konieczność wielokrotnych regulacji i tak naprawdę nikt nie wie dlaczego je trzeba wykonywać - przynajmniej montażyści taki mówią ;)

Nie ukrywam, że kiedyś montowałem inaczej, dawno to było ale człowiek się ciągle uczy

Bombelo - czy ten rysunek wyjaśnia wszystko ? czy trzeba go jeszcze jakoś wytłumaczyć dodatkowo?

dzieki wyjasnia

choc nie wiem czemu to ma sluzyc

mysle ze na 90% inwestycji te kliny boczne sa przed tynkami wyjmowana (nie mowie o tych pod dolnym ramiakiem)

...choc nie wiem czemu to ma sluzyc ....
Jeśłi są zamontowane tak jak na zdjęciu nikomu nie przeszkadzają i nie ma potrzeby ich wyjmowania a dla zabezpieczenia siebie jest u mnie taki zapis w gwarancji - stwierdzenie usunięcia klinów skutkuje automatycznym cofnięciem gwarancji oraz w protokole odbioru jest rubryka - potwierdzam pozostawienie klinów i miejsce na podpis klienta. Klient może sobie płakać, włosy wyrywać, robić co chce - jego problem to wtedy nie mój

Skoro nie wiesz czemu mają one służyć to wybacz - wystawiłeś sobie świadectwo ogólne na temat swej wiedzy okiennej

Zapewne też zastanawiasz się po co pozostawia się kliny pod oknem i dlaczego niedopuszczalne jest pozostawienie balkonu w takim stanie jak na zdjęciu ?

brak_podparcia_balkonu_02.jpg

Jeśłi są zamontowane tak jak na zdjęciu nikomu nie przeszkadzają i nie ma potrzeby ich wyjmowania a dla zabezpieczenia siebie jest u mnie taki zapis w gwarancji - stwierdzenie usunięcia klinów skutkuje automatycznym cofnięciem gwarancji oraz w protokole odbioru jest rubryka - potwierdzam pozostawienie klinów i miejsce na podpis klienta. Klient może sobie płakać, włosy wyrywać, robić co chce - jego problem to wtedy nie mój

Skoro nie wiesz czemu mają one służyć to wybacz - wystawiłeś sobie świadectwo ogólne na temat swej wiedzy okiennej

Zapewne też zastanawiasz się po co pozostawia się kliny pod oknem i dlaczego niedopuszczalne jest pozostawienie balkonu w takim stanie jak na zdjęciu ?

chyba czytasz zbyt pobieżnie

mialem na mysli kliny boczne

Robisz to już nie pierwszy raz. Wiedzę to może masz dużą ale sprawdź coś milion razy zanim napiszesz.

Ależ ostro!

Bwojtek już tak ma ale nie trzeba odrazu wypowiedzią siebie do parteru sprowadzać widze napięcie przed wiosenne się udziela.

Jak ty ocenisz ten system ?

Widziałem ten system i moja opinia"siedzą i myślą na czym zbic pieniadze a do roboty to nie ma "

Nie unoś się niepotrzebnie. Zapytałem w sposób lekko ironiczny ale bynajmniej bez chęci krytykowania twojej osoby. Przeczytaj proszę treść tej "aprobaty i dopuszczenia" przez VEKĘ i zastanów się co z niej wynika? Bo dla mnie niewiele... Wyraźnie tam napisano, że system ten nie gwarantuje mechanicznego połączenia z murem i wymaga dodatkowego zastosowania dybli lub kotew.

Nie unoś się niepotrzebnie. Zapytałem w sposób lekko ironiczny ale bynajmniej bez chęci krytykowania twojej osoby. Przeczytaj proszę treść tej "aprobaty i dopuszczenia" przez VEKĘ i zastanów się co z niej wynika? Bo dla mnie niewiele... Wyraźnie tam napisano, że system ten nie gwarantuje mechanicznego połączenia z murem i wymaga dodatkowego zastosowania dybli lub kotew.

Pozostałe "certyfikaty" też ciekawe dość, Politechnika Łódzka badała śruby na ściskanie (to kliny mają zastąpić czy jak ?) a w opinii stwierdza że zapewniają one zamocowanie (!!!!) okna do konstrukcji budynku. I podpisał się pod tym dziekan wydziału. Lipa i tyle.

Ten system ma usprawnić montaż... Takie przynajmniej są założenia. Ma zastąpić jedynie kliny, a nie blachy czy dyble.

Za pomocą tych elementów możemy szybko i skutecznie wypoziomować ramę okna - taka jest idea.

Osobiście uważam że system wart sprawdzenia na próbnym egzemplarzu okna.

Nie jestem zwolennikiem ani przeciwnikiem.

Zaproponowałem debatę na jego temat a nie twierdzę że to znam i stosowałem. A już tym bardziej nie omawiałem tego z pomysłodawcą przy piwie... He he.

Chciałem usłyszeć od Was jakie widzicie wady i zalety tego "czegoś" tymczasem słyszę że Pan X jest idiotą a Pan Y nigdy nie budował domu to skąd ma się znać na budowlance. Panowie - nie tędy drogą do sukcesu.

Najwyraźniej widać że każdy z nas ma swój rozum i rozpatruje tekst na różne sposoby... Taki już urok homo sapiens... :)

Jeśli Cię uraziłem tonem wypowiedzi to uwierz mi nie miałem takiego zamysłu. Już kilka razy to zrobiłeś po moich wypowiedziach na różnych tematach. Bez chwili namysłu rzucasz krytykę a nie do końca znasz temat. Proszę Cię tylko o parę minut poświęcenia czasu nad odpowiedzią. Przyznasz że zrobiłeś to odruchowo...(??)

Do Ivo333:

"(to kliny mają zastąpić czy jak ?)"

Zastanów się proszę jeszcze raz o co chodzi w tym produkcie zanim napiszesz :

"Lipa i tyle"

Nawet nie ma tam Twoich linii papilarnych.

Moje, Jareko czy T12345Ttam są.

ZAMYKAM TEMAT TEGO SYSTEMU w tym wątku.

Wrócimy do niego za parę lat i pogadamy. (Przy piwie...)

Bez chwili namysłu rzucasz krytykę a nie do końca znasz temat.

Znam temat i dlatego uważam, że to nadaje wyłącznie jako zastępstwo klinów podporowych. Natomiast zastosowanie tego tak jak pokazuje producent spowoduje sprzeczne ze wszelkimi prawidłami zamontowanie okna "na sztywno" bez wymaganej dylatacji co w konsekwencji może spowodować wypaczenie ram albo/i pękanie zgrzewów.

Ten system ma usprawnić montaż... ....Moje, Jareko czy T12345Ttam są. ...
Kolego miły, spokojnie, emocje wskazane są przy innych, ciekawszych i rozkoszniejszych czynnościach ;)

a Tu.... to nie system, to tak naprawdę nie wiadomo co, nie nadające się do montażu okien gdyż jest wbrew wszelkim zaleceniom montażu a do przyśpieszenia prac montażowych także się nie nadaje - bo nic nie jest w stanie pobić czasu jaki zajmuje montaż na kliny bądź poduszki powietrzne

Dla mnie szokujące jest to, ze na tagach budownictwa a nie buraczanych, przyznaje się nagrodę za coś co nie ma sobie nic innowacyjnego, co z założenia nie służy do montażu okien czy czegokolwiek w stolarce otworowej, co dla ludzi z branży stanowi podważenie idei Targów Budownictwa czyniąc tą imprezę w podtekście przekupną i nie wartą funta kłaków.

Ja osobiście nie mogę narzekać na Oknoplast, w Lesznie obsługa jest spoko, nie utrudniają, za 2 tygodnie montaż to zobaczymy, puki co na moją prośbę zastosowania podpór montażowych zamiast cegieł zareagowali pozytywnie. Zobaczymy jak im montaż pójdzie, będę czujny. A tak przy okazji ile powinno znajdować się podpór w HKS-ie o szerokości 200 cm i drzwiach tarasowych z ruchomym słupkiem (o takiej samej szerokości ) ? Jutro mi powiedzą jak miałoby to wyglądać i chicałbym wiedzieć czy wiedzą co robią :)