Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jareko odaro najlepiej wie jak bylo

po 2 ja tez nie bede tego kotleta ciagnal ale przypomne bo moze to ci jakos umyka ODARO PRZYWIEZLI spece z Oknoplastu NOWY BALKON Z JUZ WYGIETYM SLUPKIEM 1 czy 2 - lapiesz? pamietasz ? a moze nie chesz do tego sie ustosunkowac ?

Potwierdzam takie zdarzenie sprzed 3lat nawet dostałem pismo w wyjaśnieniem z Oknoplast że ugięcie się takiego słupka do 6mm jest normą

Do Ivo333:

"(to kliny mają zastąpić czy jak ?)"

Zastanów się proszę jeszcze raz o co chodzi w tym produkcie zanim napiszesz :

"Lipa i tyle"

Nawet nie ma tam Twoich linii papilarnych.

Wrócimy do niego za parę lat i pogadamy. (Przy piwie...)

Lipa polega na tym że elementy nadające się jedynie do spozycjonowania okna w otworze dziekan wydziału Politechniki opiniuje jako zapewniające zamocowanie okna w murze. Ale cóż, w takim świecie żyjemy że na każdym kroku "niezależne autorytety rekomendują........."

Potwierdzam takie zdarzenie sprzed 3lat nawet dostałem pismo w wyjaśnieniem z Oknoplast że ugięcie się takiego słupka do 6mm jest normą

odaro moze jeszcze napisz jesli mozesz na jakiej długości te 6mm - bo jesli dobrze pamietam to te 6mm bylo na 1,5m lacie

i zaraz wyjdziee ze wygiecia Kosia1 sa w normie oknoplastu :-) nawet jeszcze im sporo brakuje do norm oknoplastu

Edytowane przez bombelo

Ja osobiście nie mogę narzekać na Oknoplast, w Lesznie obsługa jest spoko, nie utrudniają, za 2 tygodnie montaż to zobaczymy, puki co na moją prośbę zastosowania podpór montażowych zamiast cegieł zareagowali pozytywnie. Zobaczymy jak im montaż pójdzie, będę czujny. A tak przy okazji ile powinno znajdować się podpór w HKS-ie o szerokości 200 cm i drzwiach tarasowych z ruchomym słupkiem (o takiej samej szerokości ) ? Jutro mi powiedzą jak miałoby to wyglądać i chicałbym wiedzieć czy wiedzą co robią :)

Na tym etapie u mnie tez było milutko:) Nikt nie "strzela sobie w kolano" na etapie zamówienia

odaro moze jeszcze napisz jesli mozesz na jakiej długości te 6mm - bo jesli dobrze pamietam to te 6mm bylo na 1,5m lacie

i zaraz wyjdziee ze wygiecia Kosia1 sa w normie oknoplastu :-) nawet jeszcze im sporo brakuje do norm oknoplastu

Już tak było. Drugie okno tarasowe 243cmx229cm- Jest wygięty próg, woda co prawda się nie leje, ale to jest pod dachem. Pan serwisant z oknoplastu swierdził, że to odgięcie jest w normie, a widać na oko, że coś jest nie tak. Pewnie w związku z tym nie da się drzwi wyregulować. No a propos, może ktoś ma te normy? Tak z czystej ciekawości, nigdy nie wiadomo kiedy się mogą przydać...

Ja osobiście nie mogę narzekać na Oknoplast, w Lesznie obsługa jest spoko na moją prośbę zastosowania podpór montażowych zamiast cegieł zareagowali pozytywnie.

kurde to trzeba o to prosić?

od teraz jak klient nie poprosi to nie dam! a niech tylko nie napisze że obsługa spoko

Jutro mi powiedzą jak miałoby to wyglądać i chicałbym wiedzieć czy wiedzą co robią :)

czas oczekiwania na odpowiedź hmm :)

Ja osobiście nie mogę narzekać na Oknoplast, w Lesznie obsługa jest spoko, nie utrudniają, za 2 tygodnie montaż to zobaczymy, puki co na moją prośbę zastosowania podpór montażowych zamiast cegieł zareagowali pozytywnie. Zobaczymy jak im montaż pójdzie, będę czujny. A tak przy okazji ile powinno znajdować się podpór w HKS-ie o szerokości 200 cm i drzwiach tarasowych z ruchomym słupkiem (o takiej samej szerokości ) ? Jutro mi powiedzą jak miałoby to wyglądać i chicałbym wiedzieć czy wiedzą co robią :)

jeśli podpory to "poszerzenia" to najlepiej po całej szerokości balkonów.

...na moją prośbę zastosowania podpór montażowych zamiast cegieł zareagowali pozytywnie. ...
i tylko szkoda, że zamiast zareagować nie wymusili na tobie takiego rozwiązania

W drzwiach balkonowych profil bazowy (widoczny w innym załączniku do oferty - dotyczy tylko domów w stanie surowym) – jest to standard montażu w mojej firmie

profil bazowy_1.jpg

Drzwi balkonowe z profilem bazowym i poszerzeniem.jpg

i tylko szkoda, że zamiast zareagować nie wymusili na tobie takiego rozwiązania

W drzwiach balkonowych profil bazowy (widoczny w innym załączniku do oferty - dotyczy tylko domów w stanie surowym) – jest to standard montażu w mojej firmie

Nie chce być niemiły ale ten montaż jest o D...pę rozbić. Pierwsza sprawa jak można zamontować poszerzenie pod ramą okienną/drzwiami balkonowymi bez uszczelki. Po drugie jak można pod poszerzenie zamontować listwę "podparapetową" a raczej transportowa.

Montaż okien jak juź montować przy zastosowaniu poszerzenia to jak montujemy poszerzenie to poszerzenie a nie listwę podparapetową.

Jak dajemy poszerzenie to najlepiej tej samej szerokości co rama okienna, jak poszerzenie to nie listwa podparapetowa (CIEPŁA z uszczelką), między poszerzeniem a ramą okienną uszczelka.!!! I kliny plastikowe które zostają i to tego po całym obwodzie okno/drzwi balkonowe przykręcone kotwami to ściany.

Pozdrawiam

akurat pierwsze zdjęcie jest sprzed wielu lat i przedstawia okno na samochodzie - fakt, między ościeżnicą a profilem bazowym nie ma uszczelki

A co reszty nie za bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Dlaczego profil ma być identycznej szerokości ? Podstawową zaletą profila bazowego jest ułatwienie późniejszych obróbek zewnętrznych. Mało tego, w wielu krajach EU przy montażach zamiast profili podparapetowych stosuje się profile bazowe, choć teraz coraz modniejsze jest stosowanie kształtek styropianowych.

Dlaczego nie można pod poszerzeniem pozostawić profila podparapetowego? Uzasadnij bo nie rozumiem

Dzięki za odpowiedzi. Profil bazowy wykupiłem już wcześniej, ale ma on jedynie 10 cm wysokości a zostało jeszcze 7-8 cm, dlatego te podpory.

kurde to trzeba o to prosić?

od teraz jak klient nie poprosi to nie dam! a niech tylko nie napisze że obsługa spoko

Witku chcieli zamontować na cegłach no bo nikt im nigdy nie zwracał uwagi że tak jest be be. Gdyby nie to forum to też pewnie zrobiliby mi na cegłach i nie widziałbym w tym nic złego...NO ale teraz uparłem się na te podpory i nie ma bata żeby mi ich nie zamontowali.

Witku chcieli zamontować na cegłach no bo nikt im nigdy nie zwracał uwagi że tak jest be be. Gdyby nie to forum to też pewnie zrobiliby mi na cegłach i nie widziałbym w tym nic złego...NO ale teraz uparłem się na te podpory i nie ma bata żeby mi ich nie zamontowali.

No to raczej bym ich nie chwalił!

wiesz jak wygladają te podpory?

a nie mają poszerzeń ?przecież można dać poszerzenie i profil do tego

akurat pierwsze zdjęcie jest sprzed wielu lat i przedstawia okno na samochodzie - fakt, między ościeżnicą a profilem bazowym nie ma uszczelki

A co reszty nie za bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Dlaczego profil ma być identycznej szerokości ? Podstawową zaletą profila bazowego jest ułatwienie późniejszych obróbek zewnętrznych. Mało tego, w wielu krajach EU przy montażach zamiast profili podparapetowych stosuje się profile bazowe, choć teraz coraz modniejsze jest stosowanie kształtek styropianowych.

Dlaczego nie można pod poszerzeniem pozostawić profila podparapetowego? Uzasadnij bo nie rozumiem

Uważam że jest to zbędne, głupie jest dawać poszerzenie a pod poszerzenie dawać listwę transportową, listwę podparapetową a w twoim przypadku jest to listwa transportowa, listwa ma 30mm więc nie lepiej dać dodatkowe poszerzenie 30mm i sprawa rozwiązana. jeśli chcesz postawić drzwi balkonowe o dużych gabarytach, gdzie całe okno jest bardzo ciężki i stawianie na takiej listwie jak na zdjęciu stosując poszerzenia pod drzwi balkonowe to już stosuj do końca, ile taki poszerzenie kosztuje (30mm) całe nic a będzie o wile lepsze.

Witku nie kumam, czyli jak ? Mam poszerzenie systemowe 10 cm i pod nie chcę dać jeszcze podpory o takie

http://okucia24.com/img/4029/products_mini/podpora_montazowa.JPG

Zamiast tych podpór zastosuj dodatkowe poszerzenie! jak masz poszerzenie 100mm i brakuje jeszcze 70-80mm to lepiej zastosować dodatkowe poszerzenie 35mm i 15mm a dalej to kliny plastikowe i kotwy i tylee:)