Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

:)

Po pierwsze chciałem się przywitać, bo to mój pierwszy post na forum.

Dodam tylko, że przez wiele postów i w różnych wątkach już przebrnąłem.

Jak do tej pory wnioski, w różnych kwestiach, wyciągałem, z opinii już istniejących, jednak potrzebuję konkretnej porady w jednej kwestii.

Po analizie wielu stron internetowych, zdecydowałem się na montaż okien Oknoplast, profil platinium (13 okien + 1 PSK 3600x2350)

Jestem też już po wycenie od kilku pobliskich przedstawicieli.

Praktycznie w ostatniej chwili okazało sie, że całkiem bliski kuzyn także zajmuje się handlem i montażem okien.

Mam zatem okazję dostać okna w bardziej promocyjnych cenach.

Problem w tym, że owy kuzyn nie współpracuje z Oknoplastem, tylko z:

KNS

Vetrex

WITRAŻ

(z naciskiem na tę ostatnią firmę)

Nie wiem jeszcze jak mocna okaże się różnica w wycenie. Jeśli jednak okaże się znacząca, pewnie rozważę zmianę producenta.

Chciałbym jednak już wcześniej mieć orientację, czy warto sobie zawracać głowę dalszym rozważaniem.

Ogólnie nie jestem zwolennikiem oszczędności kosztem jakości, ale nie jestem też snobem, który lubi przepłacać za coś, co można mieć taniej :)

Z góry przepraszam za rozwlekłą wypowiedz i dziękuję za ewentualne podpowiedzi.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kuzyn jest chyba miłośnikiem/niewolnikiem niskiej ceny za "to samo" bo wszyscy trzej producenci zdaje się wytwarzają "to samo" czyli okna na profilach Veki..

Osobiscie? Nie lubię takich skoczków, którzy dla 50zł, zmieniają dostawcę. Założę się, że sposoby na wszelkie "inne" koszty też ma opracowane do perfekcji.

Kuzyn jest chyba miłośnikiem/niewolnikiem niskiej ceny za "to samo" bo wszyscy trzej producenci zdaje się wytwarzają "to samo" czyli okna na profilach Veki..

Osobiscie? Nie lubię takich skoczków, którzy dla 50zł, zmieniają dostawcę. Założę się, że sposoby na wszelkie "inne" koszty też ma opracowane do perfekcji.

Tyle, że Oknoplast także produkuje na profilach veki.

Czy jest miłośnikiem czy niewolnikiem niskiej ceny (nie wiem),

Popyt kształtuje rynek. W mojej mieścinie nie ma zbyt wielu chętnych na drogie rozwiązania, dlatego handluje się tym, co się sprzedaje.

Moje pytanie nie dotyczyło jednak opinii na temat mojego kuzyna a na temat okien i ich producentów:)

Tyle, że Oknoplast także produkuje na profilach veki.

Czy jest miłośnikiem czy niewolnikiem niskiej ceny (nie wiem),

Popyt kształtuje rynek. W mojej mieścinie nie ma zbyt wielu chętnych na drogie rozwiązania, dlatego handluje się tym, co się sprzedaje.

Moje pytanie nie dotyczyło jednak opinii na temat mojego kuzyna a na temat okien i ich producentów:)

Z firm które wymieniłeś KNS nie spotykam , na Vetrex złego słowa nie powiem a Witraż potrafi udowodnić że zestawienie Veka+Roto też można spieprzyć. A kuzyn co na to, które poleca?

P.S. To PSK 3600 dzielone symetrycznie???

Znam niejedno małe miasteczko gdzie Oknoplast ma się dobrze - mimo panującej opinii o dość wysokich cenach.

Kuzyna zapytaj czemu właśnie proponuje trzy firmy produkujące podobne okna. Rozumiałbym trzy firmy z różnych segmentów rynku (dla biednych, dla normalnych i dla nie liczących się z portfelem). Ja sprzedaję jedną z wymienionych marek i mam do niej zaufanie, ale to nie znaczy, że pozostałe uważam za nic nie warte.

IVO333 - psk - w oknoplaście proponują 3x120 (2fixy + 1ruchomy) lub 3x90 (2fixy + 2ruchome)

W tym pierwszym trochę mniejsze światło przejścia, ale w cenie różnica znacząca.

Kuzyn poleca najbardziej właśnie Witraż. Choć poleca to może za dużo powiedziane. Pewnie ma z nimi najlepszy układ :)

finlandia - nie wiem czy kuzyn nie ma jeszcze czegoś poza tym. Proponuje mi to, ponieważ wie, że mam oko na oknoplast, więc firmą "krzak" mnie nie skusi.

Pewnie to w ofercie ma najlepsze. Nie chcę jednak się rozwodzić nad jego interesem, bo i forumowiczów pewnie OTy nie interesują.

Po prostu chciałbym opinii doświadczonych ludzi w branży, czy podane marki mogą w jakiś sposób być substytutem dla oknoplatu.

Na temat okien z Krakowa można dużo poczytać na forach, natomiast bardzo mało jest konkretnych informacji odnośnie pozostałych marek.

Zdradzisz może do której z tych trzech masz to zaufanie???

P.S. apropo opinii na temat cen - kuzyn się trochę zdziwił jak powiedziałem mu kwotę wyceny. Myślał, że będzie sporo większa.

Edytowane przez meister71

ale wszyscy tajemniczy są :)

podoba mi się to zachowanie etyki zawodowej i zasad zdrowej konkurencji, jednak trzeba pamiętać, że dla osoby, która przychodzi na forum i pyta o konkretne rozwiązania, odpowiedzi typu "pewna firma", "jeden z trzech wymienionych" itp., nic nie mówi :)

Jeśli wstrzeliłem się w zły wątek to dajcie znać (trzeba by gdzieś dyskusję przenieść).

Jeśli chodzi o PSK, to generalnie ja jestem za rozwiązaniem trzyczęściowym.

IMHO nie ma sensu robić w ścianie otworu 3600, żeby potem 30% tego zajmowały ramy.

Ciągle czekam na wycenę od kuzyna (który okazał się bliskim a ja pierwszy raz go spotkałem w tym tygodniu :) - czasem tak bywa w życiu :)

Wiedziałem, że on istnieje i czym się zajmuje, ale jakoś byłem nastawiony mocno na okna na "O" (żeby już nie nadużywać logo) :), dlatego jakoś tak nie zwracałem na to uwagi. Warto jednak wszystkie możliwości poznać zanim się podejmie decyzję.

Jak dostanę ofertę, to się z wami podzielę informacją.

dzięki za wszystkie odzewy - zarówno tu jak i na priv

pozdrawiam

Tomek

Powiedzcie mi ile może być prawdy w informacji, że psk o szerokości 3600 może nie mieć gwarancji producenta?

Generalnie jestem też po wycenie kuzyna. Powiem tylko, że Witraż wyszedł 1300 zł taniej od oknoplastu.

Różnica taka, że w witrażu mam wycenione klamki secustic, uszczelkę w kolorze karmelowym, ale też psk 2400+1200 ze słupkiem statycznym (zamiast 3600 w jednej ramie). Czekam jeszcze aż poda mi cenę vetrexu.

Jakieś komentarze???

Powiedzcie mi ile może być prawdy w informacji, że psk o szerokości 3600 może nie mieć gwarancji producenta?

Producent gwarancji udzielić może. Takie wykonanie (symetryczne) jest niezgodne z zaleceniami producentów profili, nie znam takiego który dopuszcza więcej niż 1600 szerokości skrzydła PSK. Oknoplast puścił 1800-1800 do tego w jednej ramie?

Mam do was pytanie.

Otóż planuję zakup okien, w moim regionie zdecydowałem się na wybór między oknoplastem, a avante.

Swój wybór zawęziłem tylko do dwóch modeli:

Oknoplast Platinum Evolution 2

Avante forte

Cena niemal identyczna, więc nie gra roli.

Montaż:

Oknoplast - firmowi montażyści

Avante - montażyści współpracujący, ale montowali u kilku znajomych na przestrzeni kilku lat i problemów nie było.

Przewaga Avante:

szerokość 84 mm - Oknoplast 70 mm

ciepła ramka w standardzie - w oknoplaście chyba za dopłatą

szyba U=0,5 - Oknoplast U=0,7

Okucia Roto Designo (niewidoczne zawiasy) - Oknoplast za dopłatą

Przewaga Oknoplast:

chyba tylko zachwalane przez sprzedawcę wzmocnienie zamknietę, gdzie w Avante jest w U. Sprzedawca Oknoplastu mówił, że we wzmocnieniu w U nie mają się czego trzymać te "zamki" w profilu, bo stali u góry nie ma.

Coś jeszcze mówili, że ich uszczelki są lepsze, ale o to akurat w Abvante nie zapytałem.

Wiadomo, że każda sroka..., więc może tutaj mi ktoś coś obiektywnie doradzi.

Doradzicie coś?

Pozdrawiam.

a może tak ?

Nie wiemp dlaczego, ale jestem trochę zwolennikemim symetrii, wioęc opcja z dużym płatem szyby i jedną przesówką mi się jakoś nie widzi. Natomiast ten drugi obrazek już jest ok. Powiedzcie mi tylko, jakie są + i - takiego okna w jednej ramie i łączonego z 3 części?

Edytowane przez meister71

Mam do was pytanie.

Oknoplast Platinum Evolution 2

Avante forte

......

szerokość 84 mm - Oknoplast 70 mm

ciepła ramka w standardzie - w oknoplaście chyba za dopłatą

szyba U=0,5 - Oknoplast U=0,7

Okucia Roto Designo (niewidoczne zawiasy) - Oknoplast za dopłatą

Przewaga Oknoplast:

chyba tylko zachwalane przez sprzedawcę wzmocnienie zamknietę, gdzie w Avante jest w U. Sprzedawca Oknoplastu mówił, że we wzmocnieniu w U nie mają się czego trzymać te "zamki" w profilu, bo stali u góry nie ma.

Coś jeszcze mówili, że ich uszczelki są lepsze, ale o to akurat w Abvante nie zapytałem.

Sam opisałeś różnice w parametrach cieplnych, raczej nieporównywalne produkty. Stal zamknięta ma znaczenie przy zaczepach WK (takich szerokich, z 3 wkrętami) jeśli okno faktycznie ma spełniać standardy WK1 czy WK2. Zapytaj sprzedawcy Oknoplastu czy w jego oknie te wąskie zaczepy (a jest ich większość) też niczego się nie trzymają.

Nie wiem w czym uszczelki Veki są lepsze, na pewno jest ich mniej, PE ma 2, Forte ma 3.

Przy porównywalnej cenie nie ma co się zastanawiać.

... Powiedzcie mi tylko, jakie są + i - takiego okna w jednej ramie i łączonego z 3 części?

8,64 mkw i wszystko jasne, albo zestaw gdzie połączenie ościeżnic usztywni konstrukcję, albo dodana statyka - tu możliwości jest wiele

W mej ocenie zestaw jest rozwiązaniem wystarczającym i najtańszym.