Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

siła marketingu jest wprost niemożliwa:)

ale cenię oknoplast za to dziwię się tylko ludziom że myśli że naprawdę kupuje okna za 40%ceny jaką by zapłacił wcześniej:D

my już od października mamy promocję zimową a jak bym podawał jaki klient ma rabat ohohoh cenniki niemiecki i heja:D

realnie na takiej promocji ok 5-10%

bardzo dobre rozumowanie z tą wcześniejszą wyceną!

brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr mrozi krew w żyłach księgowych hahaha

Mój braciszek też czeka na promocję w Oknoplaście. Tylko tyle, że wcześniej zrobił ofertę i zobaczymy jaka wyjdzie różnica;) Też będziemy polować na Platinium Evolution, bo wyglądają świetnie.

My również zrobiliśmy wycenę około 1,5 miesiąca temu na Platinium Evolution2 by przekonać się co faktycznie znaczy 40% rabat zimowy ;) Wczoraj dzwonił przedstawiciel z Oknoplastu z informacją, że rozpoczyna się promocja zimowa i że wyniesie ona 8% w stosunku do naszej wyceny, więc te 40% to zwykła marketingowa bajka. Ponadto mówił też, że najlepsze rabaty są na początku więc żebyśmy nie zwlekali ;)

Ja raczej nie liczyłem na to, że jeśli okna w sezonie kosztują 23000 to po rabacie zimowym będą kosztowały ok. 14000. Takie myślenie jest trochę naiwne. Będziemy patrzeć bardziej na kwotę rabatu. Z tego co piszesz to dostałbym dodatkowo ok. 2000 rabatu przy kwocie 23000. Pójdę do mojego przedstawiciela i zobaczę ile nam zaproponują. Na pewno napiszę ja jest u mnie.

...rabaty, rabaty, rabaty....

kiedyś pracowałem w jednej z sieci handlowych i przed Bożym Narodzeniem pojawił się w gazetce towar "X" w obniżonej o 30% cenie (co było napisane wielkimi czerwonymi cyframi), cena ta wynosiła po rabacie 50 zł...

oczywiście dokonałem tego okazyjnego zakupu i wyobraźcie sobie jakież było moje zdziwienie gdy w połowie stycznia zobaczyłem "mój" towar na półce, w normalnej już cenie, bez żadnego rabatu...owa cena wynosiła ni mniej ni więcej tylko 40 zł....

...to była dla mnie najlepsza i najskuteczniejsza lekcja marketingu i reklamy, zrozumiałem to, co powinien rozumieć każdy - nie liczy się ilość procent rabatu jakie otrzymujemy przy zakupie, liczy się tylko i wyłącznie cena jaką musimy zapłacić za towar, poza tym nie znając produktu i jego zwykłej ceny nie jesteśmy w stanie oszacować czy cena jaką ktoś proponuje jest atrakcyjna czy nie...

rabat zimowy na okna stosuje wiele firm, realnej oceny czy to na prawdę jest rabat czy tylko marketing może dokonać tylko ten, kto ma już przygotowaną wcześniej ofertę i porówna ją z tą "zimową" i jest bardzo prawdopodobne, że ta "zimowa" będzie niższa chociażby ze względu na okresowy zastój w rynku - mniejszy popyt, a co za tym idzie obniżenie marży sprzedawców i montażystów, ale wcale nie musi to być regułą...

na pewno też są tacy, którzy odpowiednimi chwytami tą marżę jeszcze podwyższą a klient będzie przeświadczony o tym, że złapał Pana Boga za nogi dokonując tak okazyjnego zakupu...

...to tylko taka moja mała dygresja w kwestii rabatów...

...życzę wielu okazyjnych zakupów w sezonie zimowym 2012-2013 ;)

Witam

Co sądzicie o dużych oknach typu psk/hks ? Chodzi mi o przesuwki w maksymalnych wymiarach typu 3000x2300 dzielonych symetrycznie na pół : jedna uchylno-przesuwna i fix. Jedna z firm (O z Kr) proponuje PSK w rozmiarze 3300x2300-proszę o poradę czy nie za duża?.

Wszystko w automacie itp ,ale czy ktoś użytkuje tak dużą przesuwkę? Czy przy tak dużych rozmiarach nie będzie to chodzić jak galareta (zakładając ,że montaż jest wykonany zgodnie ze sztuką budowlaną) ? Przyznam szczerze ,że troche mnie kusi takie duże okno dzielone tylko na pół (a w szczególności te w rozmiarze 3300x2300). Proszę o fachową poradę ludzi pracujących w branży okiennej i samych osób które użytkują tego typu okna.

3300x2300 będzie za duża nawet jak producent, sprzedawca, montażysta będą twierdzić inaczej (ciężar szyb, rozszerzalność termiczna, powierzchnia skrzydła 3,5m2 itd). Postaw sprawę trochę inaczej, takie drzwi będą z dużym prawdopodobieństwem najczęściej używane czy nie lepiej jest dopłacić za komfort obsługi i kupić HS?

Mam podobny problem i tez sie zastanawiam czy nie za duże.

Otwór drzwiowy 3100 x 2200.

W salonie Oknoplast- u ( mam ofertę na drzwi 3070 x 2200- dzielone na pół, czyli 1535 cm bedzie ruchome)powiedziano mi, ze nie bedzie problemu z przesuwaniem.Jak to jest w rzeczywistości? Mam mieć drzwi troszke mniejsze jak poprzedniczka kilka postów wyżej.

Czy przy takim wymiarze podejmuje duże ryzyko zamawiając te drzwi? Na stronie producenta piszą, ze bez problemu przesuwa sie skrzydło nawet 1600 cm.

wystarczy prześledzić tylko parę stron wątków o oknach tarasowych, by zobaczyć, że zdecydowana większość zna uważa HS`y za najlepsze rozwiązanie.

Wrogów ma tylko wśród tych, którym firmy coś zepsuły w tym oknie i tych, którzy nie odważyli się go robić.

Witam

Nie zdecyduje sie na hs z powodu tego , że

doplata za dobrego hs w stosunku do hks wynosi ok 5-6 tys zł.

Nie wiem czy piszę w miare ze zrozumieniem,ale nie proszę o informację na temat zalet hs'a. Proszę o zalety i wady dużego hks'a.

Sławek : nie wrzucaj wszystkich (a tym bardziej calego Narodu) do jednego wora. Żaden z Ciebie reprezentant Narodowy , a jak masz stycznosc z ludzmi co kupują okna nie od Ciebie tylko od konkurencji to nie znaczy że konkurencja ma taniej- po prostu jestes malo przekonujący.

Trochę się wkurzylem, ale widze ze niektorzy sprzedawcy okien mają czesto juz z gory ustaloną opinię na temat klientow. Naprawdę klienci nie chcą kupic najtanszych okien-tylko dobre. Zaś okna to nie jedyny wydatek na dom - to ok 5-7 % z calosci.

Pozdrawiam serdecznie i zachęcam do opinii

Witam

Nie wiem czy piszę w miare ze zrozumieniem,ale nie proszę o informację na temat zalet hs'a. Proszę o zalety i wady dużego hks'a.

Sławek : nie wrzucaj wszystkich (a tym bardziej calego Narodu) do jednego wora. Żaden z Ciebie reprezentant Narodowy , a jak masz stycznosc z ludzmi co kupują okna nie od Ciebie tylko od konkurencji to nie znaczy że konkurencja ma taniej- po prostu jestes malo przekonujący.

Trochę się wkurzylem, ale widze ze niektorzy sprzedawcy okien mają czesto juz z gory ustaloną opinię na temat klientow. Naprawdę klienci nie chcą kupic najtanszych okien-tylko dobre. Zaś okna to nie jedyny wydatek na dom - to ok 5-7 % z calosci.

dobra suwanka z automatem i prawidłowo zamontowana powinna spełnić twoje oczekiwania.

montowaliśmy suwanki o takich wymiarach i do dnia dzisiejszego nic się z nimi nie dzieje:)

porównanie do HS polega na tym że przy takich wymiarach (300cm,320cm) hs mimo większej wagi chodzi dużo lepiej

jeśli kogoś przeraża takie duże skrzydło w suwance to zawsze można zrobić niesymetryczny podział:)

Witam

...jak Ci się nie podobają wypowiedzi forumowiczów to nie musisz ich czytać. Forum jest dla każdego a Ty nie masz prawa nikogo połuczać jak ma pisać, żeby Tobie było akurat wygodnie. To Ty jesteś pragnienie a my Sprite i jak się już napijesz to masz to za free !!!

Kup sobie wreszcie to PSK i potykaj się o jej wysoki próg tak często jak moja Teściowa :)

Charlie dziękuję za informację ,że hks będzie miał wysoki próg (myślałem ,że mniej więcej taki jak grubość ramy okiennej) i można się o niego potykać. Co do pouczania to po części masz rację , a po części nie. Pisanie , nie na temat doprowadza po trochu do zaśmiecania forum. Bodajże wątek z z oknami Oknoplastu źle zamontowanymi ciągnął się tak długo jak moda na sukces więc ciężko jest wyłapać w 76 stronach jakieś rzetelne informacje na temat okien uchylno przesuwnych. Ocenianie klientów (a do nich się akurat teraz zaliczam ponieważ jestem w trakcie zamawiania okien) w ten negatywny sposób też nie świadczy dobrze o przedsiębiorcy. Sam pracuję w handlu i zawsze uważałem ,że to dzięki klientom moja działalność jakoś sobie radzi więc ich szanuję.

Witek86 : Dziękuję za opinię.

Pozdrawiam