voyteck10 17.07.2009 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Witam. w jednym z postów przeczytałem jak łatwo się kładzie golband. proszę o info, czy jako laikowi, łatwiej będzie położyć takie cudo, czy może mimo wszystko gładzie? ściana jest oczyszczona do samego betonu (wielka płyta) i jest w sumie równa poza małymi dziurkami. nawet siatką przeszlifowałem klej po starej tapecie tak przy okazji - czy taką ścianę się jeszce gruntuje? toż to żywy beton!!! nie wiem czy to coś chłonie?! proszę o podrzucenie rozwiązania technologicznego (gładź, tynk gipsowy a może jeszcze coś innego?) co będę w stanie wykonać własnymi siłami (czyli odpowiedzi typu "zatrudnij fachowca" odpadają ) ostateczne rozwiązanie to tapeta raufaza ale jeśli prace są w moim zasięgu to wydaje mi się że farba lepiej by wyglądała na gładkiej ścianie... a może to tylko moje widzimisie... z góry dziękuję za odpowiedzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witsing 18.07.2009 04:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 Wydaje mi się, że jesli masz naprawdę szczere chęci to poradzisz sobie zarówno z tynkami, jak i gładzią. Warunek to przestrzeganie zaleceń technologicznych producenta i ew. nauka na niewielkiej powierzchni roboczej.Na forum wielokrotnie podawano linki do producentów, gdzie można znaleźć odpowiednie instrukcje i choć nie zastąpią ci one pracy na "żywym" materiale to na pewno będą bardzo pomocne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voyteck10 19.07.2009 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 dzięki za odzew, jednak to nie jest odpowiedź na moje pytania. oczywiście że chęci mam bo robię to dla siebie i w moim pierwszym mieszkaniu... wracając do pierwszego posta i zapytania - czy może ktoś mi odpowiedzieć na postawione pytania? Forum i to nie jedno przejrzałem już wzdłuż i w szerz (stąd też moje odniesienie się do postu z 2008 roku). google też mi posłużyło wielokrotnie. jednak chciałem takiej informacji od osób, które na codzień stykają sie z takimi sytuacjami i wiedzą najlepiej jak to wygląda w praktyce.. byłbym bardzo wdzięczny za wypowiedź kogoś konkretnego w tej tematyce. dzięki i pozdrawiam wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 19.07.2009 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 jesli nie masz doswadczenia z tynkami gipsowymi golbanda czy tez rotbanda to lepiej zdecyduj sie na gladz gipsowa. do tynkow niezbedna jest praktyk ale jesli chcesz sie uczyc to zawsze mozesz sprobowac zrobic jedna sciane i ocenic samemu efekt, jesli bedziesz niezadowony to polozysz na tynku gladz gipsowajesli poprzedni na scianie byla tapeta to koniecznie nalezy zagruntowac sciany unigruntem lub innym ustrojstwem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voyteck10 19.07.2009 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 no właśnie doświadczenia nie mam, wspieram się jedynie filmikami instruktażowymi i opisami co i jak... w sumie nie wpadłbym na to że jeśli mi nie wyjdą tynki to mogę wykończyć gładziami. już wiem więcej. może dlatego że ktoś sugerował że tynki gipsowe są łątwiejsze do nałożenia niż gładzie dlatego tez chciałem pójść w tym kierunku. ponoć efekt jest nawet lepszy... ponoć... Ja to robnię od lat: Gruntuję ścianę.Przygotowuję golband lub rodband,rzucam go na ścianę i rozprowadzam go pacą zębatą -5 mm.Powstaje Zębata faktura o równej powierzchni.Gdzie są zagłębienia zostaje więcej zaprawy.Następnie pod kątem ok 45 st. zagładam istniejące zęby czystą blichówką.Następnie wracam do miejsca gdzie zaprzwa wstępnie związała i ruchem okrężnym przecieram pacą z gąpką.I jeszcze raz blichówką wygładzan powierzchnię likwidując rysy i drobne ubytki.Powstaje idealna prawie szklista powierzchnia której nie trzeba szlifować.-to nie jest trudne. działa to?? zakładam że tak tylko czy są jakieś nowinki w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 19.07.2009 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 mowisz ze paca z zebami 5 mm? mowiac prawde nigdy jeszcze nie widzialem zeby ktos robil tynk paca zebata, no ale widoczne nie znam wszystkich metod pracy na budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastorek 30.07.2009 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 i tak prędzej czy później będzie chciał mieć gładź na ścianach.Jak chcesz tynki gipsowe wykonać perfekcyjnie, najlepiej zrób to na listwach.Ustawiasz na ścianie listwy w pionie a później wypełniasz pola między nimi tynkiem i nadmiar ściągasz łatą i tak pole po polu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts