oleniek 18.07.2009 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 Witam Nie chodzi mi o zrobienie całego przyłącza gazowego samemu - bo brak do tego uprawnień, ale czy można samemu zrobić wykop na odpowiedniej głębokości , kupić tę żółtą rurę, zakopać ją z zapasem np metrowym zaizolować końce coby jakiś brud do tego nie wpadł. Mam tego ok 20mb a "fachowiec " liczy sobie 80zł za mb Przy czym i tak ja opłacam minikoparkę. Więc sięzaczełam zastanawiać czy nie zaoszczędzić tej kasy. I nie krzyczcie proszę na mnie. Jak nie można to napiszczie tylko NIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Idziu5 18.07.2009 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 Z przyłączem gazu to nie jest takie proste . Dogadaj się z fachowcem może opusci cenę zrobisz sam. położenie rury to nie wszystko -musisz wykonac próbe szczelności a to niestety musi wykonać ktos z uprawnieniami gazowymi. Sytuacja hipotetyczna ułozysz rurę zakopiesz po jakimś czasie robisz reszte instalacji iii mamy przeciek -każdy (prawie) fachowiec stwierdzi że rura uszkodzona . 80 zł za przyłacze gazowe to niedrogo jeżeli w tym jest materiał jezeli sama robocizna za przyłacze 20 mb nie powinieneś zapłacic więcej niż 3 000 za wszystko robocizna materiały odbiory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 19.07.2009 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 Witam Nie chodzi mi o zrobienie całego przyłącza gazowego samemu - bo brak do tego uprawnień, ale czy można samemu zrobić wykop na odpowiedniej głębokości , kupić tę żółtą rurę, zakopać ją z zapasem np metrowym zaizolować końce coby jakiś brud do tego nie wpadł. Mam tego ok 20mb a "fachowiec " liczy sobie 80zł za mb Przy czym i tak ja opłacam minikoparkę. Więc sięzaczełam zastanawiać czy nie zaoszczędzić tej kasy. I nie krzyczcie proszę na mnie. Jak nie można to napiszczie tylko NIE Można. Ja zrobiłem sobie policznikowe sam. Poszedłem do gazowni i pytam co i jak. Głegokość ok 1m, na dole wysypac 10-15 cm piasku, wyrównać, zasypać rurę. Około 10-15 cm nad rura połozyc folie ochronną. Całośc zasypać. Wolne końce zaślepić (żeby robactwo i inne takie nie weszło). Zostawić zapas po obu końcach. Pytam, czy wzywać gazownie do oblukania co i jak przed zasypaniem - a oni a po co? policznikowe ich nie interesuje. O wszystkim poinformowany wykonawca, który to później podłączał. Nie miał obiekcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleniek 19.07.2009 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.07.2009 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 j.w. czyli zgadzam sie z Listkiemmożna /w mojej miejscowości kazdy mieszkaniec pod rury gazowe kopał sobie sam - tzw. "czyn społeczny"/ przed kopaniem należy sprawdzic na mapach czy w ziemi na tej trasie nie zaznaczono jakiś przewodów i mimo to należy kopac ostroznie - bo bywaja linie niezinwentaryzowane, niewypały zwane ostatnio "niewybuchami" /głupio to brzmi - ale cóz :-?/ przed zasypaniem praktykuje sie wezwanie geodety /aby to zainwentaryzował/chyba ze znasz takiego który wierzy na słowo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monti2008 19.07.2009 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 Witam Nie chodzi mi o zrobienie całego przyłącza gazowego samemu - bo brak do tego uprawnień, ale czy można samemu zrobić wykop na odpowiedniej głębokości , kupić tę żółtą rurę, zakopać ją z zapasem np metrowym zaizolować końce coby jakiś brud do tego nie wpadł. Mam tego ok 20mb a "fachowiec " liczy sobie 80zł za mb Przy czym i tak ja opłacam minikoparkę. Więc sięzaczełam zastanawiać czy nie zaoszczędzić tej kasy. I nie krzyczcie proszę na mnie. Jak nie można to napiszczie tylko NIE Można. Ja zrobiłem sobie policznikowe sam. Poszedłem do gazowni i pytam co i jak. Głegokość ok 1m, na dole wysypac 10-15 cm piasku, wyrównać, zasypać rurę. Około 10-15 cm nad rura połozyc folie ochronną. Całośc zasypać. Wolne końce zaślepić (żeby robactwo i inne takie nie weszło). Zostawić zapas po obu końcach. Pytam, czy wzywać gazownie do oblukania co i jak przed zasypaniem - a oni a po co? policznikowe ich nie interesuje. O wszystkim poinformowany wykonawca, który to później podłączał. Nie miał obiekcji. Ich nie obchodzi zalicznikowa instalacja doziemna, a geodeta musi nanieść na mapę(inwentaryzacja). I chyba nie folia ochronna, a żółta taśma ostrzegawcza – taśma z polietylenu w kolorze żółtym. Taśmę należy układać na wysokości 0,4 m nad przewodem gazowym. Próba szczelności, ciśnieniowa zalecana. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 19.07.2009 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 I chyba nie folia ochronna, a żółta taśma ostrzegawcza – taśma z polietylenu w kolorze żółtym. To samo miałem namyśli. Można dołozyć złociszy i połozyc folie z paskiem metalowym-łatwiej poźniej wykrywaczem znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 19.07.2009 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 Tak jeszcze tylko bąknę, iż ostatnio modne są taśmy ostrzegawcze z wtopionym paskiem metalu. Wszystko dlatego, iż rury obecnie kładzione wykonane są z politetylenu (lub innego poli* ) i nie są wykrywalne detektorami powierzchniowymi (bo na georadar to mało kogo stać ). Podobne stosuje się do wody, tylko w innym kolorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monti2008 19.07.2009 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 Tak jeszcze tylko bąknę, iż ostatnio modne są taśmy ostrzegawcze z wtopionym paskiem metalu. Wszystko dlatego, iż rury obecnie kładzione wykonane są z politetylenu (lub innego poli* ) i nie są wykrywalne detektorami powierzchniowymi (bo na georadar to mało kogo stać ). Podobne stosuje się do wody, tylko w innym kolorze. fachowo powinno układać się dwie folie: 1. ostrzegawczą - 0,4 m nad przewodem gazowym. 2. lokalizacyjną(z metalową wkładką) - ok 5cm nad przewodem (wspomniane wyżej) To jest wymóg, i gazownia nie powinna nawet zatwierdzić projektu jak nie ma o taśmach napisane w opisie technicznym. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.07.2009 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 Robiliście sami ,kopaliście itd.A gdzie geodeta i mapki po wykonawcze takich przyłączeń?.U mnie wykopali ale przed zasypaniem itp przybył geodeta by to to opisać i odebrać i zrobić w/w mapkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 20.07.2009 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 Robiliście sami ,kopaliście itd.A gdzie geodeta i mapki po wykonawcze takich przyłączeń?.U mnie wykopali ale przed zasypaniem itp przybył geodeta by to to opisać i odebrać i zrobić w/w mapkę. Na samym końcu. Wszystko zostanie naniesiona na mapie powykonawczej (przyłącza, budynek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin-26 24.02.2011 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Pewnie ze można samemu, ja zadzwoniłem do firmy która wykonuje takie rzeczy i zleciłem wykonanie takiej rury tj 23mb rury PE zee zgrzanymi na koncach połaczeniami PE/stal kołziezowymi koszt takiej rury to 500zł , pojechałem odebralem ja, nastepnie kupiłem dwie rury bezszwowe po 3 metry i zlecilem w warsztacie jakims przyspawanie na jednym koncu kołznieza a na drugim gwint i wygiecie tej rury w kolano , dwie sztuki, otrzymałem tym sposobem tzw przyłacza kołniezowe, dokreciłem je do połówek kołniezy przy rurze, całe kolano stalowe i polaczenie kolniezowie pomalowałem minia i obwinełem tasma DENSO oraz tasma zółtą.Zrobiłem wykop sam ręcznie, ulozyłem rure, przewód sygnalizacyjny i tasma ostrzegawcza, przed zasypaniem zawolalem kierownika budowy aby zerknoł.Z jednego konca na podstwce stalowej umiescilem skryznke licznikową w przyszlym plocie,a drugi koniec wyszedł na scianie budynku gdzie bedzie zawór i wewnetrzna instalacja w domu.Firma za wykonanie tego chciała 3 tyś zł, mnie to wyniosło ok 900zł.Także jak sie chce to można , wystarczy pomyslec.Gazownia ma to gdzies kto to wykonał za licznikiem, wszystko wg projektu oczywiscie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cd 17.03.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Pewnie ze można samemu, ja zadzwoniłem do firmy która wykonuje takie rzeczy i zleciłem wykonanie takiej rury tj 23mb rury PE zee zgrzanymi na koncach połaczeniami PE/stal kołziezowymi koszt takiej rury to 500zł , pojechałem odebralem ja, nastepnie kupiłem dwie rury bezszwowe po 3 metry i zlecilem w warsztacie jakims przyspawanie na jednym koncu kołznieza a na drugim gwint i wygiecie tej rury w kolano , dwie sztuki, otrzymałem tym sposobem tzw przyłacza kołniezowe, dokreciłem je do połówek kołniezy przy rurze, całe kolano stalowe i polaczenie kolniezowie pomalowałem minia i obwinełem tasma DENSO oraz tasma zółtą.Zrobiłem wykop sam ręcznie, ulozyłem rure, przewód sygnalizacyjny i tasma ostrzegawcza, przed zasypaniem zawolalem kierownika budowy aby zerknoł.Z jednego konca na podstwce stalowej umiescilem skryznke licznikową w przyszlym plocie,a drugi koniec wyszedł na scianie budynku gdzie bedzie zawór i wewnetrzna instalacja w domu.Firma za wykonanie tego chciała 3 tyś zł, mnie to wyniosło ok 900zł.Także jak sie chce to można , wystarczy pomyslec.Gazownia ma to gdzies kto to wykonał za licznikiem, wszystko wg projektu oczywiscie. Witam. To jest czysta partyzantka i brak odpowiedzialności to po pierwsze. Po drugie kierownik budowy w tym przypadku ma mało co do powiedzenia, gdyż nie posiada uprawnień budowlanych z zakresu instalacji nie mówiąc juz o uprawnieniach gazowych dozorowych. Po trzecie gazownia bedzie żądała protokolu odbioru i szczelnosci instalacji gazowej, ktorej kierownik nie wystawi. Róbmy to co mozemy, ale bez przesady. Skrajny brak odpowiedzialności. Pozdrawiam Tomasz Sulej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Runner72 10.04.2011 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Mam pytanie odnośnie wewnętrznej instalacji gazowej w budynku, ponieważ zmieniam przebieg instalacji gazowej w domu. Mianowicie przenoszę piec gazowy z łazienki na poddaszu do pomieszczenia za garażem, gdzie i tak mam wszystkie przyłącza w tym gaz. Rezygnuje z prowadzanie instalacji gazowej przez cały dom, nie chce mieć rury na wierzchu ścian oraz pieca dwu funkcyjnego! Mój kierownik twierdzi, ze instalacja wewnątrz budynku to moja sprawa -nic nie zmieniać w papierach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts